Közkedvelt étel a pizza, ízletes, tápláló és változatosan elkészíthető, kis erőfeszítés kell csak hozzá.
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 1 ek só
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 ek cukor
- 1 dl tej
- 4 dl langyos víz
Elkészítése
A pizzatészta elkészítésénél egy valamire kell ügyelni, hogy minden alapanyag langyos legyen. Futaasuk fel az élesztőt cukros langyos tejben, közben kicsit melegítsük meg a lisztet a mikróban és szitáljuk egy nagy tálba, szórjuk meg sóval és öntsük hozzá az élesztőt. Langyos víz adagolásával, folyamatos mozdulatokkal vagy robotgéppel gyúrjuk össze a tésztát, amíg ruganyos, hólyagos nem lesz. Hagyjuk egy órát meleg helyen kelni.
Amikor megkelt, akkor jöhet a formázás: lehet vékonyra nyújtani, esetleg kezünkkel elegyengetni egy kerek kiolajozott pizzalemezen vagy tehetjük téglalap alakú tepsibe is. Mi magunk dönthetjük el, hogy milyen vastagságú legyen a tészta.
A tésztára jön az elhagyhatatlan paradicsomszósz és reszelt sajt, majd ízlés szerint jöhetnek a feltétek. Végül 200-220°C fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Gluténmentes változat
Hozzávalók
- 11,5 dkg rízsliszt
- 8,5 dkg burgonyaliszt
- 3 dkg tápiókaliszt
- 1 ek xanthana por
- 1/4 tk só
- 1 tk cukor
- 1,5 tk szárított élesztő
- 1 ek olaj, plusz a kenéshez
- 2,5 dl kézmeleg víz
- kevés kukoricaliszt a szóráshoz
Az elkészítése azonos a búzalisztből készült változattal, egyedül az állaga lesz más, kicsit ragadósabb tésztát kapunk, de a végeredmény ugyanolyan finom lesz lesz.
Tipp:
- Megtölthetjük a pizza szélét sajttal vagy virslivel.
- Már magát a tésztát is fűszerezhetjük 1 ek oregánóval és borssal.
Élelmiszer-bizotnsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
- A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.