A nyár a bográcsozás ideje: a gulyásleves és paprikáskrumpli mellett a vadpörköltet is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 2 kg vadhús (őz, szarvas)
- 3 evőkanál étolaj vagy zsír
- őrölt pirospaprika
- őrölt feketebors
- babérlevél
- majoranna
- fűszerkömény
- 1 ek mustár
- 3 nagyobb fej hagyma
- 3 paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 0,5 kg zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 3-5 dl száraz vörösbor
Páclé:
- víz
- 1 evőkanál ecet
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítése
A jó pörkölt legfőbb titka a hús előkészítése: egy nappal korábban megtisztítani, felkockázni. Aki nem kedveli a vadhús jellegzetes ízét, jó megoldás azt egy éjszakéra hagymás, babérleveles, ecetes páclében a hűtőben, lefedve hagyni. A felkockázott vöröshagymát bográcsban olajon vagy zsíron megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd elkeverjük. Ezt követően tesszük bele az előkészített vadhúst, amit vízzel felöntünk – csak éppen, hogy ellepje. A felkockázott zöldpaprikát, sárgarépát és paradicsomot, a mustárt és fűszereket is hozzáadjuk. Amikor a hús már félig megfőtt, ízlés szerint adagolva száraz vörösborral gazdagítjuk és a zöldborsót is ilyenkor teszük bele. Lassú tűzön főzzük, kóstolgatjuk és kedvünkre fűszerezzük. Házi nokedlivel, főtt krumplival, vagy akár kanyérrel is tálalhatjuk.
Fotó: wideopenspace.hu