A 4 éves Levente Dániellel már az ovis karácsonyra is sütöttünk. A cél az volt, hogy finom legyen és ne ragadjon utána a konyha, a tészta könnyen formázható legyen. A különféle netes receptoldalakban csalódva elővettük a dédi receptjét, ami így hangzik:
Hozzávalók
- 1 kg liszt BL55
- 33 dkg cukor (porcukor)
- 33 dkg margarin, de a vaj a legjobb
- 2,5 dl méz
- 1 púpos evőkanál szódabikarbóna
- fél evőkanál őrölt szegfűszeg
- fél evőkanál őrölt fahéj
- 3 tojás
- lépés: a szárazanyagok (liszt, porcukor, szódabikarbóna, szegfűszeg, fahéj) összekeverése.
- lépés: radiátoron tálkában megolvasztott, szobahőmérsékletűnél melegebb, képlékenyebb vajat, tojás, mézet ráborítjuk a szárazanyagokra
- lépés: keverőkanállal vagy fakanállal vagy kézzel alaposan összegyúrjuk
- lépés: 3-4 cipót készítünk a tésztából
- lépés: kinyújtjuk a cipókat gyerekujjnyi vastagságra
- lépés: formára szaggatjuk
- lépés: tepsiben 10 percig sütjük nagy lángon
Annyit “upgradeltünk” rajta, hogy nem cukros tojáshabbal díszítettük, hanem a boltokban vehető, ételfestékes filcekkel “színeztük ki”.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre: