Az egyik nagy kedvenceteket otthon is elkészíthetitek!
Hozzávalók
(12-15 db lesz belőle)
- 50 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő
- 250 ml tej
- 10-15 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg puha vaj vagy margarin + kenegetéshez 5-8 dkg puha vaj
Töltelék
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- instant kakaó
A lisztet, puha vajat, sót és cukrot morzsoljátok össze, közben egy bögrében 1 dl tejet melegítsétek meg és 1 ek cukorral elkeverve futtassátok fel az élesztőt. Mikor már majdnem kibuggyan a bögréből az élesztő, akkor öntsétek a lisztes morzsához, a robotgép dagasztókarjaival jól hólyagosra kell dagasztani, akkor jó, amikor elválik a keverőedény falától.
Fél órán át lisztezett tálban, letakarva, meleg helyen hagyjátok megkelni. Nem kell nézegetni a konyharuha alá, mert akkor “huzatot” kap és nem kel meg rendesen.
Mikor már lazább a tészta és jóval nagyobb mint volt, lisztezett deszkán nyújsátok téglallap alakúra, kenjétek meg puha vajjal és a tészta két szélét középre hajtjuk. További fél órát pihentetjük a gyúródeszkán. Közben a töltelékhez a vajat olvaszátok meg és vegyétek elő a kakaót (lehet cukrozatlan kakót és cukrot használni).
A korábban behajtott tésztát nyújtófával nyújtsátok téglalap alakúra, kenjétek rá a vajat, egyenletesen és tekerjétek fel. Vágjatok kb. 2 cm vastag szelteket és tegyétek egymástól távol a csigákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Még egy kicsit (15-20 percig) hagyjátok a szeleteket a tepsin, közben be lehet kapcsolni a sütőt és 200°C fokra beállítani. A csigákat 8-10 perc alatt készre sütjük. Hagyjátok kihűlni és akár már ehetitek is, de porcukorral is megszórhatjátok.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj/margarin fogyaszthatósági idejére.
Fotó: commons.wikimedia.org