Ételtcsakokosan

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

2016. július 11.


Megkezdődött az iskola, a nyáron jól evő megnyúlt és kikerekedett gyerekek beülnek az iskolapadba. A sok különóra és az egész napos tanulás leszívja az energiájukat. Mit tehetünk? Vidám, változatos és tápláló uzsonnát csomagolunk nekik!

 
lunch-box-200762_640A mai világban az uzsonna már szinte egy teljes étkezésnek számít, szendvicset, gyümölcsöt, desszertet és innivalót is kell, hogy tartalmazzon.
Egy gyereknek szüksége van gabonafélékre, de lehetőleg a magasabb rosttartalmúak közül válogassunk. Teljes kiőrlésű kenyérből készítsünk szendvicset, nassolnivalónak pedig remek választás a zabkeksz vagy az ízesített kölesgolyó.
Elengedhetetlen a zöldség és a gyümölcs: jól bírja a strapát például az alma, a banán és a körte, illetve a répa, a koktélparadicsom és a karalábé. Tegyünk mindig felvágottat, pástétomot vagy tonhalat is a szendvicsekbe, hiszen fehérjére is szükség van. A legjobb, ha otthon készített pástétomot, vagy egyben sült húst szeletelünk a szendvicsbe.
Adhatunk salátát, akár cézár salátát, vagy görög salátát, akár tartármártásos zöldségeket, húsdarabokkal dúsítva.
Kiemelten fontosak a kalciumdús tejtermékek is. Adjunk nekik például natúr joghurtot, gyümölcsjoghurtot vagy túrókrémet.
Minden gyerek táskájában kell, hogy lapuljon némi édesség is, mert különben vagy hozzá sem lát a csomag tartalmához, vagy a büféből úgyis beszerzi magának, amit szeretne. Vegyünk neki magas kakaótartalmú csokoládét, illetve – lehetőleg nem sózott – olajos magvakat aszalt gyümölccsel, esetleg magvas müzliszeletet. Konyhatündérek süthetnek muffint is, egy tepsi tartalma jó pár napig eltart majd.
Mivel a gyerekek rengeteget rohangálnak, fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelükre, úgyhogy mindig csomagoljunk italt is az étel mellé. Ez lehetőleg ásványvíz, tej, kakaó, gyümölcstea vagy ivólé legyen, semmiképpen sem agyoncukrozott szénsavas üdítő.
Tippek:
Aszerint csomagoljunk, hogy mikor eszik a gyerkőc. Ha az első óra utáni szünetben tízóraira fogyasztja el az otthonról hozott ételt, akkor lehet felvágott, sajt, kenőmájas vagy szendvicskrém a kenyérszeletek között. Viszont, ha csak délután fogyasztja el a csomag tartalmát, akkor hűtést nem igénylő ételeket adjunk: péksütemény, gyümölcs, zöldség, keksz, dobozos gyümölcslé.
Receptek:
Szendvicskrém receptek: https://eteltcsakokosan.hu/2014/08/zold-finomsagok/
Házi hamburger: https://eteltcsakokosan.hu/2014/01/egyszeru-hamburger-2/
Forrás: Élelmiszeronline.hu és Mindmegette.hu
Kép: Mindmegette.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindent az almaecetről

eteltcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

eteltcsakokosan

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató