Ételtcsakokosan

34 millió forintnyi bírság a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésen

2014. január 17.

Országszerte csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés hat hete alatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Az ellenőrök, akik elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálták, 108-szor figyelmeztettek, 310 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, összesen mintegy 34 millió forint értékben. Majdnem kétszáz tonna élelmiszert kivontak a forgalomból.
A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.
Vizsgálták a hús és húskészítmények, az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, a zöldség-gyümölcs forgalmazást, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátókat, és az élőállat szállításokat. A vizsgálandó termékek között kiemelten kezelték a friss húst, a halat, a füstölt húskészítményeket, a virsliket, a borokat, a pezsgőket, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.
A szakemberek országosan 7438 ellenőrzés végeztek, 1035 élelmiszer előállító helyen, 3729 esetben pedig az élelmiszer-forgalmazásban, továbbá
931 vendéglátóhelyen és 1743 állatszállítmánynál. Az ellenőrök megvizsgáltak több mint 40 ezer belföldi és külföldi élelmiszer tételt. Ebből 1,7 százalékot, azaz 198,5 tonnát vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzéseken során 108 alkalommal figyelmeztetéssel, 310 esetben pedig bírságoltak – mintegy 34 millió forint értékben – az ellenőrök. 
Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok még folynak – olvasható a tájékoztatásban.
Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Csírák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató