Ételtcsakokosan

34 millió forintnyi bírság a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésen

2014. január 17.

Országszerte csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés hat hete alatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Az ellenőrök, akik elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálták, 108-szor figyelmeztettek, 310 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, összesen mintegy 34 millió forint értékben. Majdnem kétszáz tonna élelmiszert kivontak a forgalomból.
A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.
Vizsgálták a hús és húskészítmények, az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, a zöldség-gyümölcs forgalmazást, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátókat, és az élőállat szállításokat. A vizsgálandó termékek között kiemelten kezelték a friss húst, a halat, a füstölt húskészítményeket, a virsliket, a borokat, a pezsgőket, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.
A szakemberek országosan 7438 ellenőrzés végeztek, 1035 élelmiszer előállító helyen, 3729 esetben pedig az élelmiszer-forgalmazásban, továbbá
931 vendéglátóhelyen és 1743 állatszállítmánynál. Az ellenőrök megvizsgáltak több mint 40 ezer belföldi és külföldi élelmiszer tételt. Ebből 1,7 százalékot, azaz 198,5 tonnát vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzéseken során 108 alkalommal figyelmeztetéssel, 310 esetben pedig bírságoltak – mintegy 34 millió forint értékben – az ellenőrök. 
Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok még folynak – olvasható a tájékoztatásban.
Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Süti kezdőknek, mi az?

eteltcsakokosan

A legnépszerűbb teafajták II.

eteltcsakokosan

Már most gondoljunk a télre!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató