Ételtcsakokosan

15 Élelmiszer-biztonsági jó tanács házi disznóvágáshoz

2013. január 24.
15tanacs-diszovagashoz1-225x300

15tanacs-diszovagashoz1-225x300

1. Csak koplaltatott, egészséges sertés kerüljön levágásra.

2. Disznóvágáson ne vegyen részt az, aki hasmenésben szenved vagy kezén valamilyen bőrbetegség található.

3. A feldolgozáskor használt asztalokat, edényeket, eszközöket alaposan le kell mosni, el kell mosogatni.

4. A bőr kaparásához használt késsel ne végezzünk bontást.

5. A gyomrot, beleket, hólyagot kivétel előtt le kell kötni, hogy tartalmuk ne szennyezze az állat belső felületét. A gyomrot, töltés előtt alaposan meg kell tisztítani.

6. A vágás vagy a hús feldolgozása során szennyeződött húst nem elég letörölni! Javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet.

7. Mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet használjon!

8. A húsfeldolgozás közben is mosson alaposan kezet szappannal, meleg vízben!

9. A töltelékes áruba kerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeletelje!

10. Kerülje a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni).

11. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert baktérium spórák kerülhetnek a hús mélyébe.

15tanacs-diszovagashoz3-300x199

12. A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni.

13. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon.

14. A húsokat hideg helyen kell pácolni.

15. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jó hangulatú, biztonságos házi disznóvágást kíván!

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Nyár és az uborka

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a paradicsomról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató