Ételtcsakokosan

10 tipp a biztonságos uzsonnához

2015. november 3.

Nem mindegy milyen előkészületek után, mibe kerül a gyermek uzsonnája. Íme 10 élelmiszerbiztonsági jó tanács, amivel elkerülhető az élelmiszer okozta megbetegedés.

packed-lunch-tips-for-older-kids

 

  1. Olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, vagy olyan zugok ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
  2. Szánjunk rá időt, frissen készítsük el az uzsonnát!
  3. Az uzsonnás dobozt, uzsonnás zsákot a gyermek tartsa a hátizsákjában, így tovább tartja a hideget, mintha külön kézben vinné.
  4. Uzsonna készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka a hozzávalók előkészítéséhez.
  5. Élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket válasszunk: péksütemény/kenyér, szendvicsbe jól átsült hússzeletek, felvágott, konzervek, kemény sajtfélék, müzliszeletek.
  6. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk.
  7. Mindent külön csomagoljunk be: pl. szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, gyümölcs darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba.
  8. Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert.
  9. A biztonság kedvvért tegyünk a gyermek táskájába higikendőt, vagy kéztisztító gélt, hogy étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét (ha valamiért netán nincs lehetőség kezet mosni).
  10. Minden használat után mossuk el az uzsonnás zacskót/dobozt. A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

 
Kapcsolódó cikkek:

Kép forrása: inhabitots.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a körtéről tudni kell

eteltcsakokosan

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató