A gyümölcs- és zöldségturmixok színes palettáján manapság egy sűrű, krémes állagú ital, angol nevén a smoothie a legdivatosabb. A vitaminok mellett rostot, ásványi anyagokat, enzimet, aminosavat tartalmaz.
Ezért szeretjük annyira?
A receptek mellett támaszkodhatunk fantáziánkra, ízlésünkre, a szezonban kapható zöldség- és gyümölcskínálatra, sőt gyerekkori emlékeinkre. A kísérletező kedvűek és a konzervatívabbak is egyaránt megtalálhatják köztük az ínyüknek leginkább megfelelő összetételű italokat.
A smoothie lehet tehát édes vagy sós, a legfontosabb pedig, hogy egész évben készíthető, attól függően, hogy a piacon mit kapunk. Vannak, akik a szezonális, érett alapanyagokat részesítik előnyben, de az sem akadály, ha valaki tél közepén kívánja meg például az ital nyers paradicsom alapú változatát. A hagyományos turmixokkal ellentétben a smoothie nem tartalmaz sem tejet, sem joghurtot. Eredetileg csak a gyümölcsökből vagy zöldségekből készül, de ha valaki nagyon sűrűnek találja vagy túl savasnak érzi, hígíthatja vízzel. Ínyencek az úgynevezett gabona- vagy magtejek (vagy akár tea) hozzáadásával tovább növelhetik az élvezeti értéket és az ízharmóniát. Aki még nem kóstolt smoothie-t, próbáljon ki egy receptet, amelyet aztán bátran alakíthat, a saját ízlésének, hangulatának vagy pénztárcájának megfelelően.
A HÍGÍTOTT GYÜMÖLCSÖS ITAL arányait meghatározhatjuk úgy, hogy 1 liter smoothie elkészítéshez 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcsöt veszünk, ehhez pedig körülbelül 7 dl (szűrt vagy buborékmentes ásvány-) vizet öntünk. Víz helyett, ahogy már említettük, teát vagy növényi alapanyagból készült tejet is használhatunk. Ízesíthetjük citrommal, naranccsal, lime-mal (figyelem: ha a citrusfélék héját is szeretnénk beletenni, csak a bio változatot javasoljuk), továbbá szegfűszeggel, fahéjjal, kardamommal, kókusszal, vaníliával, chilivel – a sor szinte a végtelenségig folytatható. A cukor helyett többféle természetes anyagot választhatunk édesítésre, például mézet, nyírfacukrot. A gyümölcsök közül az édes banán hozzáadása önmagában is elegendő édesítő hatású lehet.
A smoothie nemcsak vitamin- és tápanyagtartalmát, hanem színét tekintve is változatos lehet. A pirostól a narancssárgáig, a zöldtől a fehérig változhat az összetevők színének függvényében. Bár a zöld színű ital (például saláta, spenót, sóska, zeller, uborka, avokádó) többek számára kissé bizarr megjelenésű lehet, tudjuk, hogy a puding próbája az evés: ha ízlik, akkor behunyt szemmel is élvezhetjük!
SMOOTHIE RECEPT – Zöld
Hozzávalók
1 avokádó
1 friss zöld zellerszár
1 kisebb kígyóuborka, hámozva
1 marék bébispenót
Fűszerek gyanánt, ízlés szerint petrezselyem, kifacsart citromlé, só
Hígításhoz szűrt vizet vagy buborékmentes ásványvizet használjunk, 1-2 dl-t
Elkészítés
Mossunk meg minden zöldséget alaposan, az uborka héját hántsuk le. Kockázzuk fel a hozzávalókat (a spenót és a petrezselyem kivételével) és turmixoljuk össze. Tovább hígíthatjuk, ha túl sűrűnek találjuk.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI TIPPEK
A nyers gyümölcsöt, zöldséget felhasználás előtt alaposan mossuk meg!
Külön e célra szolgáló vágódeszkán készítsük elő az alapanyagokat!
Romlásnak indult gyümölcsből és zöldségből ne készítsünk italt!
A citrusfélék héjának biztonságos felhasználásáról honlapunkon olvashatnak bővebben: http://eteltcsakokosan.hu/2013/02/fokozottan-vigyazzunk-a-citrusfelek-hejaval/