Ételtcsakokosan

Tudta-e, hogy 2015 a Talajok Nemzetközi Éve?

2015. január 27.
1348102_49443692-1024x682

Legyen a kertünk kicsi vagy nagy, gazdálkodjunk fél vagy akár száz hektáron, a termőföldet nem nélkülözhetjük. A termesztett növényeink a talajban gyökereznek, abból veszik fel a tápanyagokat és a vizet, amelyből felépülnek szöveteik, szerveik, többek között a magjaik, a terméseik és a gyümölcseik is.

1348102_49443692-1024x682Növényeink sokrétű felhasználásakor azonban ne feledjük, hogy az egyes növényfajok más-más tápanyag igénnyel, vagy raktározó képességgel rendelkeznek. Például a gyökérzöldségek (répa, karalábé, zeller stb.) előszeretettel raktározzák a legtöbb felvett tápanyagot gyökerükben, és kevesebb energiát fordítanak zöldjük növesztésére. De nem csak tápanyagot vesznek fel, raktároznak el növényeink, hanem szennyező, toxikus anyagokat is, amelyek akár már kis mennyiségben is károsak lehetnek egészségünkre.

Ezért is olyan fontos, hogy ezeket a növényeket egészséges, szennyeződéstől mentes talajban termesszük, óvjuk és védjük talajainkat!

 De tudjuk-e miért kell óvni és védeni talajainkat? Miért fontosak nekünk talajaink?

  • Fontosak, mert egészséges élelmiszert csak egészséges talajon keresztül kapunk, hiszen az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj.
  • Fontosak, mert rajtuk élünk, így bármerre járunk vagy nézünk, mindenhol megtaláljuk őket.
  • Fontosak, mert olyan növényeket termesztünk rajtuk, amelyek alapanyagául szolgálnak mindennapi élelmiszereinknek, gépeink, autóink üzemanyagainak, ruházatunkhoz használt textíliáknak vagy egészségünket biztosító gyógyszereinknek.
  • Fontosak, mert az élet körforgásában, azaz a szén-ciklusban kulcsszerepük van, ezen keresztül segítenek nekünk a klímaváltozás elleni küzdelemben, vagy az ahhoz való alkalmazkodásban.
  • Fontosak, mert talajaink tárolják és szűrik vizeinket, ezért az árvizekkel, aszályokkal szembeni védekezésben elengedhetetlen szerepet játszanak.

Védjük talajainkat, hiszen mindössze 10 cm talajréteg 2000 hosszú év alatt alakul ki, viszont 1 rövid év alatt 24 milliárd tonnányi talaj pusztul el a Világon.

Hogyan védjük talajainkat?

  • Első és legfontosabb: ne szennyezzük talajainkat!
  • Ne a végletekig, hanem csak a szükséges mértékig használjuk őket.
  • A jól átgondolt tápanyag-utánpótlásra ugyanúgy szüksége van talajainknak is, mint növényeinknek.
  • A felszínformához alkalmazkodó talajművelést és növénytermesztést válasszunk, ezzel is megelőzhetjük az erózió kialakulásának lehetőségét.
  • Ha ezekre odafigyelünk, talajaink egészséges, jó minőségű növényekkel, élelmiszerekkel hálálják meg a gondoskodásunkat.

Ha ezekre odafigyelünk, talajaink egészséges, jó minőségű növényekkel, élelmiszerekkel hálálják meg gondoskodásunk.

 Az ENSZ 68. Közgyűlése nyilvánította 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének, mely az „Egészséges talajokat az egészséges életért” jelmondattal indul egyéves útjára.

 A NÉBIH csatlakozva e kiváló kezdeményezéshez, 2015-ben mind a szakmai közönség, mind a lakosság számára is érdekes programokkal szeretné felhívni a figyelmet a talajok szerepére. A programjainkról bővebben honlapunkon tájékozódhatnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés!

eteltcsakokosan

Mielőtt elindulunk nyaralni!

eteltcsakokosan

Megehetem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató