Ételtcsakokosan

Tojás? Gyümölcs?

2013. október 28.

Tojásgyümölcs! Igen, ez a padlizsán! Már a színe is gyönyörű, egészséges és nagyon-nagyon finom.

A padlizsán a burgonyafélékhez tartozik, annak ellenére, hogy a földfelszín fölött termő zöldség. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat.

Jó biológiai tulajdonságokkal rendelkezik – számos vitamint tartalmaz (C-, B-vitamin), továbbá karotint, mely az A vitamin előanyaga, és sok ásványi só található benne. Héja rugalmas, sima, a húsa sütés-főzés után puha (ez az ehető része). Héját könnyen eltávolíthatjuk a főzés-sütés után.

Indiából származik ez a tojásszerű, felettébb érdekes zöldség, melynek a felhasználhatósága kifogyhatatlan. Európai „utazásai” során nagyon hamar meghódította Görögországot és Olaszországot. Azóta már hazánkban is kezd elterjedni, és bár nem a legolcsóbb zöldség, de mivel nagyon kiadós, igazán drágának sem számít.

Ha teheted, vedd meg a piacon, ha ez nem megoldható, akkor bevásárlóközpontokban vagy nagyobb áruházláncokban beszerezheted.

A felvágottak sok olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek miatt az egészséges életmód rajongói nem ajánlják a túlzott fogyasztásukat. Persze mértékkel, ugye, mindent szabad!

A különböző zöldségkrémek éppen arra jók, hogy csökkenthessük a túlzott szalámifogyasztást. A padlizsán, a karfiol vagy a répa tökéletesen megfelel arra, hogy egy egészséges és finom reggelit vagy vacsorát készítsünk belőlük.

A padlizsánkrém elkészítésének rengeteg fajtája van. Attól függ, hogy mely tájegységben készítjük, diétásan szeretjük-e, és hogy ki milyen fűszereket részesít előnyben… szóval próbálkozzatok bátran, éljen a kreativitás!

Az én padlizsánkrémem úgy jött létre, hogy a családom ízlését követtem, na meg az időbeosztásomat J Gyorsan, finomat!

Szóval a padlizsánt megmosom, lecsepegtettem, majd berakom a sütőbe, és 180 fokon addig sütöm, amíg a „bőre” kicsit összeesik. Ilyenkor tényleg olyan fonnyadttá válik, de valójában a húsa sül meg, válik omlóssá. Ajánlott megszurkálni a héját, ezzel ellenőrizheted, hol tart a sütés. Ha kész, a zöldséget kiveszem a sütőből, és a héját felhasítom. Aztán egy keverőtál fölé lógatom, és ügyes mozdulattal egy kanállal a húsát a tálba pottyantom. Mehet hozzá 4 gerezd pucolt, mosott, majd reszelt fokhagyma, 3 kanál tejföl, 1 kanál majonéz, só, bors. Botmixerrel az egészet alaposan összeturmixolom. Ropogós pirítóssal, pár levél frissen mosott bazsalikommal és koktélparadicsommal fogyasztjuk!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Támadnak a vírusok! Hogyan védekezzünk?

eteltcsakokosan

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

eteltcsakokosan

Tavaszi vitaminpótlás smoothie-val

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató