Ételtcsakokosan

Tárolás télen a szabadban

2015. november 19.

Télen megkönnyíti az élelmiszerek, készételek tárolását a kinti hideg és szívesen kitesszük – főleg ünnepekkor, nagyobb vendégségek előkészületeikor – az élelmiszereket az ablakba vagy a teraszra. De ez nem feltétlenül biztonságos!

ablak_tárolás

Összegyűjtöttük, hogy mik a veszélyforrások:

  • Nem egyenletes a hideg, mint például egy hűtőszekrényben. Napsütés hatására a hidegben álló edény jobban felmelegszik, hiszen még a fagyott víz is megolvad a napfényben annak ellenére, hogy fagypont alatti hőmérséklet van körülötte.
  • Ha hosszabb ideig, akár napokig tároljuk kint az élelmiszereket, akkor felváltva megfagynak és felolvadnak, ami veszélyes és fogyasztásra alkalmatlanná válik az étel az elszaporodott baktériumok miatt.
  • Szennyeződés érheti az ételeket: állatok veszik körül, a saját háziállatok és madarak, esetleg kertes házban nyest, nyuszt, róka is meglátogathatja az asztalt vagy ablakpárkányt, ahova kikerült az edény. Hiába zárjuk le a dobozokat, tekerjük alufóliába, folpakkba, egy éhes állat mindenképp megpróbálkozik megszerezni a zsákmányt, sikertelen próbálkozás esetében is beszennyezi, amit – enyhén szólva –már nem ajánlatos elfogyasztani.
  • Bármilyen kültéri felület tisztasága nem éri el például a konyhapult tisztaságát, így ilyen helyen már csak azért se tároljunk semmit, mivel piszkos lesz az edény alja. Tegyünk alá tálcát vagy alufóliát.
  • Eleve nem ajánlott azt az edényt betenni a hűtőbe, amiben főztünk.
  • A kint tárolt edények és dobozok az asztalról, ablakpárkányról szél, ablaknyitás stb hatására leborulhatnak.

Nem ajánlott a kinti tárolás, legfeljebb az ételek gyors hűtésére érdemes használni, majd gyorsan hűtőszekrénybe helyezni az edényt.

Kép forrása: envisioningtheamericandream.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biokérdés, azaz mitől jó a bio?

eteltcsakokosan

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató