Még szerencse, hogy az ősz és a zord idő beköszöntével sem kell lemondani arról, hogy útközben falatozzunk valamilyen jólesően meleg és könnyű finomságot. A hűvös novemberi idő és a karácsonyi vásárok elengedhetetlen szereplői a sült gesztenye árusok.
Sült gesztenyét azonban otthon is egyszerűen készíthetünk, de néhány dologra azért érdemes figyelni.
Az első és legfontosabb a jó és minőségi alapanyag. Ebben rejlik leginkább a finom és ízletes sült gesztenye sikere. Ma már számtalan élelmiszerüzletben kapható szelídgesztenye, érdemes mindig ellenőrizni a címkét – mint minden termék esetében – hogy honnan származik. A legjobb fajták egyébként hazánkban, Olaszországban és Erdélyben teremnek. Ezen kívül, ha tehetjük, válogassuk össze mi magunk a gesztenyéket, noha sok helyen előre csomagolt adagokban lehet megvásárolni. Ha kicsit közelebbről sikerül megvizsgálni, akkor figyeljük meg, hogy nem puha-e a gesztenye, mert ha igen, akkor lehet, hogy már levegős és penészes a belseje.
Felhasználás előtt mossuk át a gesztenyéket, vagdossuk be, majd áztassuk be legalább 30 percre. Két okból is fontos lépésnek számít az áztatás, egyrészt sütés közben nem szárad ki a belseje és finom puha marad, másrészt könnyebben lehet így a héjából is kibontani.
Oroszlán része természetesen a sütés, de akár az utcasarkon, a parázson, akár otthon sütőben igen finomra készül. Körülbelül 25-30perc sütés elég neki, viszonylag magasabb hőfokon, 250-260 fokon. Időként érdemes ránézni, nehogy megégjenek a gesztenyék, ha pedig zöldes és kemény maradt a közepe, akkor még néhány sütés szükséges.
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20161104/sult-gesztenye-hazilag/
Jó hír a glutén érzékenynek, hogy a gesztenye teljesen gluténmentes, ezért az arra érzékenynek is ízletes nassolni valónak számít.
Érdekessége a szelídgesztenyének, hogy valaha a krumplit és a kenyeret is helyettesítette. Régi hagyományok szerint kenyérfának is nevezték a növényt. A gesztenye a szegények eledele is volt. Volt olyan vidék, ahol köztereken gesztenyefát ültettek, és ott kijelölték a szegények számára a begyűjtés lehetőségét. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére.
Ma már sok helyen a kísérje a gesztenye a kulináris különlegességeknek, tökéletes kiegészítője lehet sütőtök, a csokoládé, a füstölt vagy levegőn szárított sonka, a csirke, a sertés. Világszerte töltik pulykasültbe. Jól megy az őszibarackhoz és a vaníliához is.