Ételtcsakokosan

Szárítás és aszalás

2015. augusztus 11.

A szárítást, aszalást az emberiség már ősidők óta használja tartósító eljárásként. Ilyekor a zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalmát csökkentjük hőközléssel, mely háztartási körülmények között leginkább levegő, melynek magasabb a hőmérséklete, mint a szárítandó anyagé. A folyamat során a termény felmelegszik, belsejéből a nedvesség párologni kezd. A levegő tehát nem csak felmelegíti az anyagot, hanem el is szállítja a távozó nedvességet.

A szárítás tartósító hatása azon alapul, hogy a romlást előidéző mikroorganizmusok egyik alapvető életfeltételét, a vizet vonjuk el. A baktériumok vízigénye nagyobb, míg a penészgombák alacsonyabb víztartalmat is elviselnek. A szárítás végére a termény súlya és térfogata lényegesen kisebb az eredetihez képest.

Alapanyag

Nagyon fontos, hogy az aszalásra szánt zöldség vagy gyümölcs érett, egészséges és ép legyen. A penészes, romlásnak indult egyedet mindenképp ki kell válogatni, a nem odaillő részeket el kell távolítani. A művelet előtt mindig alaposan válogassuk át a terményeket, folyó víz alatt alaposan mossuk meg és hagyjuk lecsepegni. A gyümölcsöket magozzuk ki. A nagyobb darabokat vágjuk fel egyenletes méretűre, majd egy rétegben terítsük el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy a sütőrácsra. A darabolásnál ügyeljünk arra, hogy a kész aszalvány a friss terménynél sokkal kisebb méretű lesz, ezért a nyers darabok méretét ennek megfelelően válasszuk meg, és ne vágjuk túl apróra.

Aszalhatunk: epret, barackot, almát, körtét, szilvát, szőlőt, áfonyát, narancsot, fügét, gombát, paradicsomot, paprikát, tököt, cukkinit, hagymát.

20130724-barack-szaritas-sargabarack10

Szárítás módjai

Innentől kezdve több lehetőségünk van. Vagy a napon szárítjuk meg, vagy az előmelegített, kb. 50-60°C-os sütőbe helyezzük, de aszalógépet is használhatunk. Ha sütőben végezzük a szárítást, akkor érdemes annak ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztani, hogy a nedvesség távozni tudjon a sütőtérből. Amennyiben egyszerre több tálcával/tepsivel is szárítanánk, akkor időközönként cserélgessük a tepsiket a sütőben, valamint a terményeket is érdemes megforgatni, hogy minél egyenletesebb legyen a száradás.

Ha a napon történő szárítás választjuk, akkor gondoskodjunk a rovarok elleni védelemről.

A szárítási idő függ a termény összetételétől, méretétől, ezért pontos időpontot nem lehet megadni, de kb. 3-4 nap alatt fogunk elkészülni.

Az elkészült aszalványokat a tárolás előtt mindig alaposan le kell hűteni csomagolás előtt, különben fennáll a penészedés veszélye. Az aszalványokat hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva tároljuk.

Felhasználás

Az aszalványokat nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Gazdagíthatjuk vele a reggeli zabkásánkat, süteményeket egészíthetünk vele, húsételek kiváló kísérője lehet, vagy csak magában is fogyaszthatjuk. Ne felejtkezzünk el arról, hogy az aszalványok energiatartalma igen magas, ezért csak mértékkel fogyasszuk.

Rendszeresen vizsgáljuk a tárolt aszalványokat, ha penészedés, rovar-ártalom jelei tapasztalhatók, akkor ne fogyasszuk tovább.

Kép forrása: origo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Teakenyér

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató