Ételtcsakokosan

Szárítás és aszalás

2015. augusztus 11.

A szárítást, aszalást az emberiség már ősidők óta használja tartósító eljárásként. Ilyekor a zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalmát csökkentjük hőközléssel, mely háztartási körülmények között leginkább levegő, melynek magasabb a hőmérséklete, mint a szárítandó anyagé. A folyamat során a termény felmelegszik, belsejéből a nedvesség párologni kezd. A levegő tehát nem csak felmelegíti az anyagot, hanem el is szállítja a távozó nedvességet.

A szárítás tartósító hatása azon alapul, hogy a romlást előidéző mikroorganizmusok egyik alapvető életfeltételét, a vizet vonjuk el. A baktériumok vízigénye nagyobb, míg a penészgombák alacsonyabb víztartalmat is elviselnek. A szárítás végére a termény súlya és térfogata lényegesen kisebb az eredetihez képest.

Alapanyag

Nagyon fontos, hogy az aszalásra szánt zöldség vagy gyümölcs érett, egészséges és ép legyen. A penészes, romlásnak indult egyedet mindenképp ki kell válogatni, a nem odaillő részeket el kell távolítani. A művelet előtt mindig alaposan válogassuk át a terményeket, folyó víz alatt alaposan mossuk meg és hagyjuk lecsepegni. A gyümölcsöket magozzuk ki. A nagyobb darabokat vágjuk fel egyenletes méretűre, majd egy rétegben terítsük el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy a sütőrácsra. A darabolásnál ügyeljünk arra, hogy a kész aszalvány a friss terménynél sokkal kisebb méretű lesz, ezért a nyers darabok méretét ennek megfelelően válasszuk meg, és ne vágjuk túl apróra.

Aszalhatunk: epret, barackot, almát, körtét, szilvát, szőlőt, áfonyát, narancsot, fügét, gombát, paradicsomot, paprikát, tököt, cukkinit, hagymát.

20130724-barack-szaritas-sargabarack10

Szárítás módjai

Innentől kezdve több lehetőségünk van. Vagy a napon szárítjuk meg, vagy az előmelegített, kb. 50-60°C-os sütőbe helyezzük, de aszalógépet is használhatunk. Ha sütőben végezzük a szárítást, akkor érdemes annak ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztani, hogy a nedvesség távozni tudjon a sütőtérből. Amennyiben egyszerre több tálcával/tepsivel is szárítanánk, akkor időközönként cserélgessük a tepsiket a sütőben, valamint a terményeket is érdemes megforgatni, hogy minél egyenletesebb legyen a száradás.

Ha a napon történő szárítás választjuk, akkor gondoskodjunk a rovarok elleni védelemről.

A szárítási idő függ a termény összetételétől, méretétől, ezért pontos időpontot nem lehet megadni, de kb. 3-4 nap alatt fogunk elkészülni.

Az elkészült aszalványokat a tárolás előtt mindig alaposan le kell hűteni csomagolás előtt, különben fennáll a penészedés veszélye. Az aszalványokat hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva tároljuk.

Felhasználás

Az aszalványokat nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Gazdagíthatjuk vele a reggeli zabkásánkat, süteményeket egészíthetünk vele, húsételek kiváló kísérője lehet, vagy csak magában is fogyaszthatjuk. Ne felejtkezzünk el arról, hogy az aszalványok energiatartalma igen magas, ezért csak mértékkel fogyasszuk.

Rendszeresen vizsgáljuk a tárolt aszalványokat, ha penészedés, rovar-ártalom jelei tapasztalhatók, akkor ne fogyasszuk tovább.

Kép forrása: origo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

A smoothie

eteltcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató