Ételtcsakokosan

Spárgakrémleves

2016. május 23.

Már több spárgás recept is megjelent az Ételt csak okosan honlapján, de valahogy eddig a spárgakrémleves kimaradt. Most pótoljuk ezt a hiányosságunkat. 🙂

HozzávalókCream-of-Asparagus-Soup

  • 1 kg spárga
  • 2 csokor újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 l alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek citromlé
  • só, szerecsendió és fehérbors

Elkészítése

A spárgát és az újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A vajat egy fazékban felolvasztjuk, a hagymakarikákat ródobjuk és hagyjuk megpárolódni. Hozzáadjuk a spárgát és további 5 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kevés a szerecsendióval is ízesítjük. Végül fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk, majd szűrőn átpaszírozzuk és visszatöltjük a fazékba. Egy kanálnyi citromlevet facsarunk a levesbe, majd tejszínt is belekeverjük és hagyjuk még egyszer felforrni. Csészékben, még melegen tálaljuk. Díszíthetjük hagymakarikákkal, zöldfűszerrel vagy pirított kenyérkockákkal.

Spárga receptek

Több módon ellenőrizhetjük a spárga frissességét:

  • Ha láthatóan feszes és lédús a spárga és körmünket belenyomva pattan egyet.
  • Kérhetjük a piacon, hogy csomagolják ki a papírból, valamint egy darabot kettétörhetünk: ha nem hajlik, hanem elpattan, akkor friss.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
  • A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!

Fotó: hecookingmom.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojásfejtés természetesen

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a dióról tudni kell

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató