Már több spárgás recept is megjelent az Ételt csak okosan honlapján, de valahogy eddig a spárgakrémleves kimaradt. Most pótoljuk ezt a hiányosságunkat. 🙂
Hozzávalók
- 1 kg spárga
- 2 csokor újhagyma
- 5 dkg vaj
- 1,5 l alaplé
- 1 dl tejszín
- 1 ek citromlé
- só, szerecsendió és fehérbors
Elkészítése
A spárgát és az újhagymát megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A vajat egy fazékban felolvasztjuk, a hagymakarikákat ródobjuk és hagyjuk megpárolódni. Hozzáadjuk a spárgát és további 5 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kevés a szerecsendióval is ízesítjük. Végül fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk, majd szűrőn átpaszírozzuk és visszatöltjük a fazékba. Egy kanálnyi citromlevet facsarunk a levesbe, majd tejszínt is belekeverjük és hagyjuk még egyszer felforrni. Csészékben, még melegen tálaljuk. Díszíthetjük hagymakarikákkal, zöldfűszerrel vagy pirított kenyérkockákkal.
Spárga receptek
Több módon ellenőrizhetjük a spárga frissességét:
- Ha láthatóan feszes és lédús a spárga és körmünket belenyomva pattan egyet.
- Kérhetjük a piacon, hogy csomagolják ki a papírból, valamint egy darabot kettétörhetünk: ha nem hajlik, hanem elpattan, akkor friss.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
- A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
- A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
- Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!
Fotó: hecookingmom.com