Ételtcsakokosan

Spárga és újhagyma

2015. április 20.
RB0213_Pan-Fried-Asparagus.jpg.rend_.sni18col-400x300

Itt a szezonja ennek a két zöldségnek, így érdemes salátaként, vagy köretként együtt szervíroznunk, ráadásul az alábbi recept negyedóra alatt kész is van! A legjobb választás egy szelet roston sült lazac mellé  mártással együtt.

RB0213_Pan-Fried-Asparagus.jpg.rend_.sni18col-400x300
Hozzávalók:

  • ½ kg spárga
  • 1 kis csomag újhagyma
  • 1 ek vaj
  • só és bors

Elkészítése
Tisztítsuk meg a spárgát és az újhagymát, majd ferdén vágva aprítsuk fel. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és 1 percig pirítsuk a hagymát, majd a spárgát is adjuk hozzá. 5 percig főzzük így magas lángon, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, még melegen tálaljuk.
Sok öntet illik ehhez a salátához pl. tartásmártás vagy a spárga állandó kísérője, a hollandi mártás.
Hollandi mártás
Hozzávalók

  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 tk négyszínű bors
  • 1 db babérlevél (kisebb)
  • 1 közepes db salottahagyma (vagy 1 kisebb zöldhagyma)
  • só ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint

Elkészítése
A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira). Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni, közben a vajat apró kockákra vágjuk. Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni. Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajdarabkákat. Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük.
Forrás: www.foodnetwork.com, www.nosalty.hu

 asparagus-329216_1280-1024x576

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
  • A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!

Több módon ellenőrizhetjük a frissességét:

  • Ha láthatóan feszes és lédús a spárga és körmünket belenyomva pattan egyet.
  • Kérhetjük a piacon, hogy csomagolják ki a papírból, valamint egy darabot kettétörhetünk: ha nem hajlik, hanem elpattan, akkor friss.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Miért nem törvényileg kötelező?…

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató