Ételtcsakokosan

Spárga és újhagyma

2015. április 20.
RB0213_Pan-Fried-Asparagus.jpg.rend_.sni18col-400x300

Itt a szezonja ennek a két zöldségnek, így érdemes salátaként, vagy köretként együtt szervíroznunk, ráadásul az alábbi recept negyedóra alatt kész is van! A legjobb választás egy szelet roston sült lazac mellé  mártással együtt.

RB0213_Pan-Fried-Asparagus.jpg.rend_.sni18col-400x300
Hozzávalók:

  • ½ kg spárga
  • 1 kis csomag újhagyma
  • 1 ek vaj
  • só és bors

Elkészítése
Tisztítsuk meg a spárgát és az újhagymát, majd ferdén vágva aprítsuk fel. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és 1 percig pirítsuk a hagymát, majd a spárgát is adjuk hozzá. 5 percig főzzük így magas lángon, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, még melegen tálaljuk.
Sok öntet illik ehhez a salátához pl. tartásmártás vagy a spárga állandó kísérője, a hollandi mártás.
Hollandi mártás
Hozzávalók

  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 tk négyszínű bors
  • 1 db babérlevél (kisebb)
  • 1 közepes db salottahagyma (vagy 1 kisebb zöldhagyma)
  • só ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint

Elkészítése
A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira). Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni, közben a vajat apró kockákra vágjuk. Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni. Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajdarabkákat. Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük.
Forrás: www.foodnetwork.com, www.nosalty.hu

 asparagus-329216_1280-1024x576

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
  • A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
  • A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!

Több módon ellenőrizhetjük a frissességét:

  • Ha láthatóan feszes és lédús a spárga és körmünket belenyomva pattan egyet.
  • Kérhetjük a piacon, hogy csomagolják ki a papírból, valamint egy darabot kettétörhetünk: ha nem hajlik, hanem elpattan, akkor friss.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Konkrét – Gyanakodjunk, ha illegális árusok élelmiszert kínálnak az aluljárókban!

eteltcsakokosan

Így vásárolj karácsonyra!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató