Itt a szezonja ennek a két zöldségnek, így érdemes salátaként, vagy köretként együtt szervíroznunk, ráadásul az alábbi recept negyedóra alatt kész is van! A legjobb választás egy szelet roston sült lazac mellé mártással együtt.
Hozzávalók:
- ½ kg spárga
- 1 kis csomag újhagyma
- 1 ek vaj
- só és bors
Elkészítése
Tisztítsuk meg a spárgát és az újhagymát, majd ferdén vágva aprítsuk fel. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és 1 percig pirítsuk a hagymát, majd a spárgát is adjuk hozzá. 5 percig főzzük így magas lángon, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, még melegen tálaljuk.
Sok öntet illik ehhez a salátához pl. tartásmártás vagy a spárga állandó kísérője, a hollandi mártás.
Hollandi mártás
Hozzávalók
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl fehérborecet
- 1 tk négyszínű bors
- 1 db babérlevél (kisebb)
- 1 közepes db salottahagyma (vagy 1 kisebb zöldhagyma)
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
Elkészítése
A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira). Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni, közben a vajat apró kockákra vágjuk. Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni. Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajdarabkákat. Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük.
Forrás: www.foodnetwork.com, www.nosalty.hu
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be.
- A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet tenni, és abba állítani a zöldséget.
- A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
- Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A kész mártást azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!
Több módon ellenőrizhetjük a frissességét:
- Ha láthatóan feszes és lédús a spárga és körmünket belenyomva pattan egyet.
- Kérhetjük a piacon, hogy csomagolják ki a papírból, valamint egy darabot kettétörhetünk: ha nem hajlik, hanem elpattan, akkor friss.