Ételtcsakokosan

Sokszor érezted már, hogy fáradt, enervált vagy? Hogy hatalmas a feszültség benned és körülötted? Érezted már, hogy nincs kedved semmihez, rossz a közérzeted, vagy talán már fáj is valamid?

Az ember hajlamos ilyenkor legyinteni, hogy majd elmúlik, nincs semmi gond, csak fáradt vagyok, és jön a többi magyarázat is szépen sorban.

Egyrészt helyes, hogy nem esel rögtön pánikba, hiszen valóban lehet, hogy „csak” a gondolkodásodon kell változtatni, esetleg rád férne egy hosszú hétvége, vagy egy nagy alvás.

De ha mégis úgy gondolod, egy kicsivel többet tennél az ügy érdekében, gondolkodj el azon, hogy egy kicsit változtatsz az életmódodon és persze az étkezési szokásaidon is − és ezúttal semmiképpen nem böjtről, diétáról vagy méregtelenítésről beszélek.

Hogy milyen esetekben gondolhatsz arra, hogy a szervezetedben alapvetően meglévő harmónia felbomlott? Például ha az alábbiak valamelyikét tapasztalod:

– fejfájás
– depresszió (gyakori rosszkedv, negatív gondolatok, érzések)
– izomfeszültségre és ízületi fájdalomra való hajlam
– bőrirritáció, bőrproblémák, narancsbőr, pattanás
– haj és körmök elváltozása
– gyomorégés, túlzott étvágy vagy a másik véglet: étvágytalanság
– allergiára való hajlam
– zsírlerakódás, elhízás

Ezek ugyan nagyon gyakori jelenségek, melyeket valóban okozhat a mozgás szegény életmód, a helytelen táplálkozás, az élvezeti cikkek fogyasztása, valamint a napi stressz. Hiszen régen nem voltak ilyen „úri” problémák. Az emberek a földeken dolgoztak, ahol sokat mozogtak, a gazdasági helyzet is kedvezőbben hatott a munkahelyekre, és az ott dolgozók lelkére is.

Manapság egészséges életmód témában rengeteg fórum van, és szerintem nagyon jó, hogy egyre több egészségügyben dolgozó szakember, orvos is csatlakozik ezekhez a témákhoz, kampányokhoz, mert ezzel valóban emelik a téma hitelességét.

Ilyen előadásokon, tanulmányokban hallottam, olvastam a szervezet sav-bázis egyensúlyáról először. Ahogy már említettem, az életünk nagyon megváltozott. Rohanunk, stresszelünk, gyorsan étkezünk, nem házi kosztot eszünk, és elhanyagoljuk az emberi kapcsolatokat. (Ez nagyon kemény, természetesen ne vedd magadra, de általánosságban elmondható a mai emberről, főleg a városi ember hétköznapjairól.)

Napjainkban inkább a magas fehérjetartalmú ételeket részesítjük előnyben, ami savakat eredményez szervezetünkben, ugyanakkor kevesebb, bázist szállító gyümölcsöt, zöldséget eszünk. Persze emellett még a kelleténél több cukrot, finomított lisztet, zsírt és sót veszünk magunkhoz, és a rejtett „tartalmak” következtében még többet is, mint amiről tudunk. Mit várunk hát a szervezetünktől? Ráadásul, amikor böjtölünk vagy fogyókúrázunk szintén nő a szervezetünk savterhelése a zsírégetés következtében. Egyszóval: csak óvatosan!

A szervezetnek nagy munka a savterhelés csökkentése, a vese által végzett kiválasztásnak fontos szerepe van ebben. Ezzel kapcsolatosan a szervezet iontartalékait kell felhasználnia vesénknek − főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot, amelyek segítik a savak semlegesítését. Többek között ez okozza a rossz közérzetet, gyengeséget vagy akár betegséget is.

Élelmiszereink szempontjából az a fontos, hogy hogyan befolyásolják a szervezet anyagcseréjét, savassá vagy lúgossá teszik-e azt. Emellett persze az is fontos, hogy a különböző típusú élelmiszereink eltérő mértékben képesek felszívódni emésztőrendszerünkből. Elismerem, mindez egy kicsit bonyolultan hangzik, de érdemes alaposan utánajárni szervezetünk működésének, mielőtt bármilyen diétát, kúrát elkezdenénk, hiszen nem biztos, hogy az eredmény számunka olyan hasznos lesz, mint azt gondoljuk!

Az egyensúly fenntartásába besegíthetünk, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, fogyasztunk savas és bázikus élelmiszereket is. Tehát a húsok mellé fogyasszunk bázikus jellegű zöldségeket is! Lúgosító hatásúak lehetnek a gyümölcsök (alma, ananász, körte, banán, kivi, barack, cseresznye stb.),
a diófélék, tea, kávé, vörösbor, olajok.

Végre itt a tavasz is! Úgyhogy nemsokára jó minőségben, jó áron fantasztikus salátákat lehet készíteni. Én már alig várom! Nagyon vágyom már a zöld színre!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Rántás vagy habarás?

eteltcsakokosan

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató