Ételtcsakokosan

Pokorny Lia lefőzte Rákóczi Ferit és Szilágyi Áront – Főzőversenyen bizonyítottak a NÉBIH nagykövetei

2013. december 13.
fozoverseny_lia_aron_feri-218x300

Rántott csirke készítésében mérette meg magát a színésznő, a Class FM műsorvezetője és az olimpiai bajnok kardvívó, ám ezúttal nem csak az ízek számítottak a zsűrinek, hanem az is, hogy ki ismeri jobban az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Harminc adagot készítettek el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új nagykövetei, és kiderült: senkit nem mérgeznének meg a konyhában. Sőt!

Szilágyi Áron kard helyett éles késsel, Pokorny Lia háziasszonyi tapasztalatával szállt versenybe, Rákóczi Feri a Morning Show gasztro-gurujaként pedig profi módon mozgott a konyhában. Csirkecombot kellett rántaniuk a NÉBIH új élelmiszer-biztonsági nagyköveteinek, méghozzá úgy, hogy közben a szabályokat is betartják. Bár a versenyzők maximálisan figyeltek arra, hogy biztonságosan főzzenek, csodálkozva néztek a szakértőre, amikor gyorstesztet végzett a látszólag gondosan letisztított pulton: bizony volt még ott szennyeződés bőven!

fozoverseny_lia_aron_feri-218x300

„Otthon automatikusan főzök, de most sok mindent tanultam. Megtudtam például, hogy ha nincs rajta látható szennyeződés, a tojást nem kötelező megmosni, továbbá megtarthatom kedvenc fa vágódeszkámat is, csak repedés ne legyen rajta” – mondta a színésznő. A helyszínen lévő élelmiszer-biztonsági szakértő Liát külön megdicsérte, amiért ékszer nélkül fogott neki a főzésnek.

Rákóczi Feri volt a leggyorsabb, még arra is jutott ideje, hogy segítsen Szilágyi Áronnak a petrezselyem aprításában. „Nem készültem konkrét recepttel, megnéztem, milyen alapanyagok vannak, és azokból raktam össze az ételt. Egy cornflakes-es, mandulás panírt készítettem, amihez zöldfűszereket adtam” – árulta el a Morning Show műsorvezetője. A rádióst a vágódeszkák helyes használata hozta csak kissé zavarba, de gyorsan felülemelkedett a káoszon, és úgy főzött, mint a villám!

gyorstesztet_vegez_a_szakerto-300x229

Áron ritkábban ragad fakanalat, mégsem riadt meg a kihívástól, hidegvérrel vagdalta a húsokat. „A panírozás előtt petrezselymes, citromos keverékbe forgattam a szeleteket. Sportolóként a csirke az alapélelmiszereim közé tartozik, azt viszont csak most láttam igazán, hogy mennyi mindenre kell figyelnünk a konyhában”- mondta Szilágyi Áron.

Habár szoros volt a küzdelem, Bede Róbert sztárszakács Pokorny Lia főztjét nevezte ki győztesnek, a szakértők pedig mindhárom versenyzőnek átnyújtották a biztonságos főzésért járó oklevelet. Otthon mindenki maga őrködik konyhája biztonsága felett, de a NÉBIH – és immáron a nagykövetek is – azon dolgoznak, hogy a jövőben minél kevesebben betegedjenek meg a rosszul felhasznált élelmiszerektől.

a_harom_nagykovet-300x227

A NÉBIH Zöld számán (06 80 263 244) bárki bejelentheti, ha élelmiszer-   biztonsági szempontból kifogásolható termékkel találkozik.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A legnagyobb fán termő gyümölcs

eteltcsakokosan

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

eteltcsakokosan

Miért nem szabad újra lefagyasztani a felengedett élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató