Ételtcsakokosan

Pihe, puha paplan

2013. november 1.

A toll, illetve pehelypaplanok és párnák különleges komfortélményt jelentenek használójának. Elgondolkodtak már azon, hogy miért pont a háziludakat fosztják meg tollaiktól? Ugyanis a 6 ezer éve háziasított lúdfajban, a domesztikáció során új háziállat-tulajdonságok alakultak ki, amelyek merőben eltérőek a vadludak tulajdonságaitól. Ezek közé sorolható az a sajátosság is, amely a háziludak tollváltásából ered.

A ludak vedlési folyamatát az emberiség immár 2 ezer éve, évenkénti rendszeres két-háromszori tollszedéssel, irányított neveléssel, megfelelő tartástechnológiával,szelekcióval alakítja, melynek eredményeként a házilúdnál fokozott tolltermelő képesség alakult ki, amit a vedlés szabályoz. A ludak tollszedés idején való tartásának feltételeit,illetve a tollszedés szabályait szintén a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. FVM rendelet tartalmazza.

Ezen túlmenően figyelembe kell venni az érvényben lévőtollszabványt, és a vonatkozó EU ajánlásokat is. Ezek az előírások megfelelő keretet adnak arra vonatkozóan, hogy a házi ludak speciális biológiai sajátosságát, a vedlést, a tollnyerés céljára felhasználják.

A TOLLSZEDÉS FŐBB IRÁNYVONALAI

A tollszedés ideje évszakhoz, illetve hőmérséklethez kötött. Amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a 15 °C-ot, illetve amikor a minimum-hőmérséklet meghaladja a +6 °C-ot, van lehetőség a madarak tollfosztására. Az élőállatról történőtollszedés csak akkor végezhető el, amikor az állat egyébként is vedlene. Az első tollváltás ideje nagyban függ a tartási módtól és a takarmányozástól is. Például a zárt kifutón vagy épületben nevelt ludak hamarabb kezdenek el vedleni, mint a tavi tartásban elhelyezettek. A kifejezetten erre a célra tenyésztett, intenzíven tartott, fehérjedús takarmányokkal etetett ludak elsőtermészetes tollváltása 9-10 hetes korban indul meg. Ezekről az állatokról a tollszedést általában 10 hetes koruk körül kezdhetőmeg, amikor a ludak átlagtömege már eléri a 3,8 kg-ot. A növendék állatok az első tollszedéstől számított 6 hét múlva újra tollazhatók, viszont hideg, esős időben a tollszedés nem engedélyezett, hiszen a ludak fáznának és fejlődésükre is kedvezőtlenül hatna.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

eteltcsakokosan

GMO mentes vagy sem?…

eteltcsakokosan

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató