Ételtcsakokosan

Pihe, puha paplan

2013. november 1.

A toll, illetve pehelypaplanok és párnák különleges komfortélményt jelentenek használójának. Elgondolkodtak már azon, hogy miért pont a háziludakat fosztják meg tollaiktól? Ugyanis a 6 ezer éve háziasított lúdfajban, a domesztikáció során új háziállat-tulajdonságok alakultak ki, amelyek merőben eltérőek a vadludak tulajdonságaitól. Ezek közé sorolható az a sajátosság is, amely a háziludak tollváltásából ered.

A ludak vedlési folyamatát az emberiség immár 2 ezer éve, évenkénti rendszeres két-háromszori tollszedéssel, irányított neveléssel, megfelelő tartástechnológiával,szelekcióval alakítja, melynek eredményeként a házilúdnál fokozott tolltermelő képesség alakult ki, amit a vedlés szabályoz. A ludak tollszedés idején való tartásának feltételeit,illetve a tollszedés szabályait szintén a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. FVM rendelet tartalmazza.

Ezen túlmenően figyelembe kell venni az érvényben lévőtollszabványt, és a vonatkozó EU ajánlásokat is. Ezek az előírások megfelelő keretet adnak arra vonatkozóan, hogy a házi ludak speciális biológiai sajátosságát, a vedlést, a tollnyerés céljára felhasználják.

A TOLLSZEDÉS FŐBB IRÁNYVONALAI

A tollszedés ideje évszakhoz, illetve hőmérséklethez kötött. Amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a 15 °C-ot, illetve amikor a minimum-hőmérséklet meghaladja a +6 °C-ot, van lehetőség a madarak tollfosztására. Az élőállatról történőtollszedés csak akkor végezhető el, amikor az állat egyébként is vedlene. Az első tollváltás ideje nagyban függ a tartási módtól és a takarmányozástól is. Például a zárt kifutón vagy épületben nevelt ludak hamarabb kezdenek el vedleni, mint a tavi tartásban elhelyezettek. A kifejezetten erre a célra tenyésztett, intenzíven tartott, fehérjedús takarmányokkal etetett ludak elsőtermészetes tollváltása 9-10 hetes korban indul meg. Ezekről az állatokról a tollszedést általában 10 hetes koruk körül kezdhetőmeg, amikor a ludak átlagtömege már eléri a 3,8 kg-ot. A növendék állatok az első tollszedéstől számított 6 hét múlva újra tollazhatók, viszont hideg, esős időben a tollszedés nem engedélyezett, hiszen a ludak fáznának és fejlődésükre is kedvezőtlenül hatna.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Sokszínű kukorica

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató