Ételtcsakokosan

Óvatosan a díszítő eszközökkel

2015. december 1.

Ünnepek közeledtével készül a mézeskalács, a bejglik, torták és különböző édességek. Az alapanyagokon túl sok minden másra is érdemes odafigyelni!

Díszítő eszközök

Sok díszítő eszköz nehezen mosható el, így óvatosan kell bánni ezekkel. Az alábbi esetben a harmonika forma nehezen tisztítható, beleragadhatnak, a falára tapadhatnak krémmaradékok és ezáltal a kórokozók is.

                                  harmonika_diszito habzsák

Sok esetben biztonságosabb az egyszer használható és eldobható habzsák

Ahogy nyáron a fagylaltok díszítésénél is hangsúlyozzuk, úgy süteményekre is igaz, hogy ne tegyünk rá nem fogyasztható díszeket. Ügyeljünk arra, hogy a sütemény és a rátett díszítés azonos tárolási körülményeket igényeljen (tartós, száraz süteményt ne díszítsünk hűtendő krémmel, habbal), és azonos ideig legyen fogyasztható.  A látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is. (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/fagylaltdekoralas-az-elelmiszerbiztonsag-szemszogebol)

Ami nem ajánlatos:

  • cake-470261_1280gyümölcsöt (pl. eper, citrom, narancs, dinnye) szárával együtt,
  • virágot
  • műanyag vagy papír díszeket
  • csomagolt élelmiszereket

Mivel gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak ezek a díszek.

[stextbox id=”alert” bgcolor=”14f30b”]Ismét hangsúlyozzuk: az élelmiszerbiztonság legyen az első, ne a látvány![/stextbox]

További tippek

  • Kenőkéseknél, spatuláknál, habkártyáknál figyeljünk, hogy olyan eszközeink legyenek, amik könnyen tisztíthatóak, a legjobb, ha mosogatógépben is moshatóak.
  • Teflon sütőeszközöknél mindig ellenőrizzük, hogy nem sérült-e a belső felülete. Amennyiben teflon borítású edény sérül, ki kell dobni.
  • Kötöző-anyagnak mindig természetes alapanyagú zsineget használjunk.

Képek forrása: nosalty.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sonka tudakozó

eteltcsakokosan

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Segítünk eligazodni a cukrok világában!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató