Ünnepek közeledtével készül a mézeskalács, a bejglik, torták és különböző édességek. Az alapanyagokon túl sok minden másra is érdemes odafigyelni!
Díszítő eszközök
Sok díszítő eszköz nehezen mosható el, így óvatosan kell bánni ezekkel. Az alábbi esetben a harmonika forma nehezen tisztítható, beleragadhatnak, a falára tapadhatnak krémmaradékok és ezáltal a kórokozók is.
Sok esetben biztonságosabb az egyszer használható és eldobható habzsák
Ahogy nyáron a fagylaltok díszítésénél is hangsúlyozzuk, úgy süteményekre is igaz, hogy ne tegyünk rá nem fogyasztható díszeket. Ügyeljünk arra, hogy a sütemény és a rátett díszítés azonos tárolási körülményeket igényeljen (tartós, száraz süteményt ne díszítsünk hűtendő krémmel, habbal), és azonos ideig legyen fogyasztható. A látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is. (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/fagylaltdekoralas-az-elelmiszerbiztonsag-szemszogebol)
Ami nem ajánlatos:
- gyümölcsöt (pl. eper, citrom, narancs, dinnye) szárával együtt,
- virágot
- műanyag vagy papír díszeket
- csomagolt élelmiszereket
Mivel gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak ezek a díszek.
[stextbox id=”alert” bgcolor=”14f30b”]Ismét hangsúlyozzuk: az élelmiszerbiztonság legyen az első, ne a látvány![/stextbox]
További tippek
- Kenőkéseknél, spatuláknál, habkártyáknál figyeljünk, hogy olyan eszközeink legyenek, amik könnyen tisztíthatóak, a legjobb, ha mosogatógépben is moshatóak.
- Teflon sütőeszközöknél mindig ellenőrizzük, hogy nem sérült-e a belső felülete. Amennyiben teflon borítású edény sérül, ki kell dobni.
- Kötöző-anyagnak mindig természetes alapanyagú zsineget használjunk.
Képek forrása: nosalty.hu