Ételtcsakokosan

Óriási fahéjas csiga

2014. március 13.
Óriás-fahéjas-csiga-400x267

Óriás-fahéjas-csiga-400x267
Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 60 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1 db tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 8 dkg olvasztott vaj,
  • 6 dkg porcukor,
  • 1 csapott ek. fahéj

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Közben kimérjük és átszitáljuk a lisztet, hozzákeverünk egy csipet sót. A tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és az olvasztott vajat a liszthez adjuk, majd kb. 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egy kenőecset segítségével bőven megkenjük az olvasztott vajjal, majd a porcukor és fahéj keverékét egy evőkanállal egyenletesen elosztjuk a tésztán. A szokással ellentétesen most a rövidebbik oldaltól tekerjük fel a tésztát, ezért lesznek óriásiak. 2 cm vastag szeleteket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, persze nem szorosan. Félóra alatt ismét megkelesztjük a csigákat, majd forró, 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük őket.
A kihűlt csigákat jól záródó dobozban tároljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg folyó víz alatt, és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Ügyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejére is.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Gyerekek, vásárlás és élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató