Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só,
- 4 dkg cukor,
- 1 db tojás sárgája
A töltelékhez:
- 8 dkg olvasztott vaj,
- 6 dkg porcukor,
- 1 csapott ek. fahéj
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Közben kimérjük és átszitáljuk a lisztet, hozzákeverünk egy csipet sót. A tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és az olvasztott vajat a liszthez adjuk, majd kb. 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egy kenőecset segítségével bőven megkenjük az olvasztott vajjal, majd a porcukor és fahéj keverékét egy evőkanállal egyenletesen elosztjuk a tésztán. A szokással ellentétesen most a rövidebbik oldaltól tekerjük fel a tésztát, ezért lesznek óriásiak. 2 cm vastag szeleteket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, persze nem szorosan. Félóra alatt ismét megkelesztjük a csigákat, majd forró, 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük őket.
A kihűlt csigákat jól záródó dobozban tároljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg folyó víz alatt, és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Ügyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejére is.