Ételtcsakokosan

Növényvédőszer-maradékot mutattak ki fejes salátában

2016. január 18.

Határérték feletti folpet növényvédő szer hatóanyag-maradékot mutatott ki a PENNY Market Kft. logisztikai központjában vett, fejes saláta mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termék visszahívása, eredetének, termelőjének azonosítása folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék nem jelent akut  egészségügyi kockázatot.

Az éves élelmiszerlánc-biztonsági monitoring terv részeként, a PENNY Market Kft. logisztikai központjában, 2016. január 12-én vett fejes saláta mintában a NÉBIH szolnoki laboratóriuma folpet növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 2 mg/kg helyett 5,67 mg/kg értéket mértek. A tétel mennyisége 1200 db volt. A folpet gombaölő növényvédőszer-hatóanyag a termesztett növényeinket károsító, számos gombafaj ellen nyújt hatékony védelmet.

A tétel visszahívása, eredetének, termelőjének azonosítása folyamatban van.

Minden hasonló esetben, így most is hangsúlyozzuk, hogy a jogszabály által (396/2005/EK rendelet) előírt szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen (okszerű növényvédő szer használat). A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kávé- és teakészítés professzionálisan, az alapoktól – ahogy egy barista ajánlja

eteltcsakokosan

Kell engedély…?

eteltcsakokosan

Konkrét – Gyanakodjunk, ha illegális árusok élelmiszert kínálnak az aluljárókban!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató