Így vásároljunk fagyasztott halat
Halvásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, hogy biztosan a legjobb fogásokat adjuk szeretteinknek.
A halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak, ugyanakkor a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. A vásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, figyeljünk oda néhány dologra vásárláskor akkor is, ha nem friss halat vásárolunk.
A mélyfagyasztott import halak esetében a filére felvisznek egy úgynevezett glazúrjég réteget, vagyis jégpáncélt, amely megakadályozza a halhús oxidációját. Mindig nézzük meg a csomagoláson a jég mennyiségét, ezt kötelező feltüntetni az egyes termékeken. A jég növeli a termék nettó súlyát, vagyis ha 10%-nál magasabb ez az érték, akkor félő, hogy kevesebb halat és több jeget kapunk a pénzünkért. Fontos ellenőrizni a termék lejárati dátumát is: három hónapnál tovább nem szabad a halat fagyasztott állapotban tartani.
Figyeljünk arra is, hogy a már egyszer felengedett halat újrafagyasztani nem szabad, mert komoly ételmérgezés lehet a következménye! Mivel kereskedelemben is kapható már fagyasztásból felengedett hal, mindig kérdezzünk rá, hogy friss halat veszünk-e, nehogy véletlenül újrafagyasszuk azt. A kereskedések egyébként rendszerint feltüntetik, ha fagyasztásból felengedett halat is árusítanak.
Milyen legyen a halpult, ahol vásárolunk?
Legfontosabb ismérve, hogy a pult és környéke tiszta, rendezett, az eladó ápolt, jó benyomást kelt és nincs szúrós, kellemetlen, romlott halszag a környezetében. A felkészült eladó hasznos tanácsokkal, ötletekkel is tud szolgálni a vásárlóknak. A megvásárolt halat gondosan csomagolja be, ügyelve arra, hogy az hazaszállítás közben se szennyeződhessen. .
A pultban a friss halat az olvadó jég hőmérsékletén (0-2°C), jégágyon tartják, tálban, vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve. Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyésztett, vagy vadon fogott, sőt jelölik a származási helyét is.
Kereskedelmi fogás, amikor a jégágyat kék festékkel színezik, ami szükségtelen, sőt a színezék használata miatt az ilyen pultot tanácsos elkerülni.
A halpulttól ne feltétlenül várjuk el az árubőséget, elegendő a bemutatott, vásárlási kedvcsinálásra alkalmas mennyiséget kihelyezni, ami megnyugtatóbb látvány, hiszen ebből tudjuk, hogy a többi halat még biztonságosabban, védetten és hűtve tárolják a háttérben.
A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.
A jó halpultban a jeget folyamatosan utántöltik, és az olvadt elfolyó lé csatornába folyik.
Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, mellette levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál” a víz felszínén.
Egyre több helyen van Magyarországon jó halpult, hiszen egyre nő az igény a friss halra, ezért érdemes egy jól bevált helyre visszajárni, ahol újabb receptekkel, akár új halfajokkal is találkozhatunk, így lehet a konyhában is kísérletezni és olyan ételekkel bővíthetjük repertoárunkat, amiről tudjuk, hogy egészséges és tápláló az egész család számára.
Így vásároljunk friss halat
A halak víztartama magas, ami a kifogást követő tárolás során rohamosan csökken, ennek következtében rendkívül jól észlehető a halhúsok frissessége, vagy annak hiánya.
A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen!
Egész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem, és a matt kopoltyú legyen gyanús! Az ilyen hal már nem friss.
Fej nélküli hal esetében a bőr frissen nyálkás. Ha a bőr már nem nyálkás, a halhús öreg, azt semmiképpen ne vegyük meg!
A bőr nélküli haltörzs, vagy filé nagyon gyorsan veszít tárolás során a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz.
Hogyan készítsük és tároljuk a halakat és a halételeket?
Jó tudni, hogy a nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért érdemes ügyelni arra, hogy a esetleges szennyeződéseket megelőzzük. Fontos az elkülönített hal helyes kezelése, tárolása, a szennyezett felületek forró vizes lemosása. Régi, jól bevált háziasszonyi praktika az ecetes, citromos víz alkalmazása a halszag eltávolítására.
Otthon jól záródó dobozban tegyük a halat a hűtőszekrénybe, megelőzve a szagának átterjedését más élelmiszerekre. Amennyiben a vásárlás napján a halat nem használjuk fel, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani. Fagyasztva a hal néhány hétig tárolható, bár számolni kell a kifagyás miatt fellépő kiszáradással, vízveszteséggel, minőségcsökkenéssel.
A fagyasztott hal tárolási ideje még kissé meghosszabbítható, ha „jégpáncélban” tároljuk, azaz lefagyása után vízbe mártjuk, és úgy csomagoljuk, címkézzük.
Ami a kész halételek tárolását illeti: ezen fogások többsége gyorsan elkészíthető, a hal főzése, sütése nem órákig tartó konyhai elfoglaltság. A halételek többsége frissen elkészítve jó és ízletes. A halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után fogyasszuk el, és ne tároljuk. A hal alaplé főzés után gyorsan lehűtve 2 napig eltartható 0°C közeli hőmérsékleten, de felhasználása előtt alaposan át kell forralni.
És hogy mire figyeljünk a hal feldolgozása közben? A hal magas víztartalma miatt gyorsan romlik, ezért a feldolgozást is gyorsan kell végezni, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges. A fagyasztottan vásárolt halak egy része közvetlenül a fagyasztóból kivéve süthető, főzhető. Abban az esetben, ha felolvasztjuk, az olvasztást 0-5°C-os hűtőtérben végezzük.
Forrás: kapjra.hu
Kapcsolódó cikkek: