Kakiszilva! Elnézést, de ez a neve. És ez a kakiszilva magyar!
A minap egyik kedves ismerősöm lepett meg a Nagykovácsiban lévő kertjükben termett érdekes gyümölccsel.
Ránézésre olyan, mintha a datolyafélék családjába tartozna, ezt is hittem róla! Kicsit aggódva gondoltam, hogy ebből ugyan nem eszem, mert nem szeretem a naspolyát, datolyát. De aztán megnyugtatott a barátnőm, hogy nem olyan gyümölcs.
Maga a gyümölcs kemény, szép paradicsom színű és formájú. Gömb alakú és a tetején olyan kocsány van, mint valami paradicsomféleségnek. De nem az!
Enni akkor lehet, ha kicsit megpuhul, sőt: nagyon megpuhul. A héját éles késsel bemetszettem, és kifordítva, a rostos gyümölcshús kiettem. Arra azért vigyázni kell, hogy 3-4 db szilvamagszerű magocska van benne, ez nem ehető! A hús íze olyan, mint egy érett sárgabaracké!
A magok viszont bújtathatók, vagyis magról lehet újabb fát nevelni a kertünkben!
A kakiszilva legfeljebb 15 m magas, lombhullató, gömbölyű, laza koronájú fa, melynek méregzöld, erős levelei vannak. Gyönyörű ékei lehetnek a kertünknek, ha túlélik az első 2-3 éves fagyos időszakot, hiszen utána már szinte kiirthatatlan!
A tökéletesen beérett gyümölcs különben nemcsak úgy magában, hanem ízlés szerint cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel is fogyasztható. A terméshúst gyümölcssalátákba teszik, joghurthoz és más tejes ételekhez keverik, de kalácstöltelék, sütemény ízesítője vagy lekvár, zselé, illetve csatni alapanyaga is lehet. Az érett gyümölcs maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. Szobahőmérsékleten, 2-3 napig kell érlelni, ha nem teljesen érett még. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott kakiszilva.
Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek, lekvárnak készítve fogyasztható, milyen kár, hogy kevesen ismerjük, és eddig csak keveset tudtunk róla! J
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom