Ételtcsakokosan

Miért van fából a fakanál?

2016. január 29.

A legtöbb konyhában a fakanalak egész tárháza megtalálható: van ugyebár a lapos, a lyukas közepű, a kicsi, az új, a hosszú nyelű és még sorolhatnánk… De miért használunk egyáltalán fakanalat? Felsőbbrendű a fakanál a fiókban található társainál, vagy csak így szoktuk meg gyerekkorunktól?

20100622-wooden-spoon-primary

Természetesen van pár ok, ami a fa mellett szól:

  1. A fakanál erős. Tehát lehet a készülő étel bármilyen sok vagy sűrű, a fakanál egyben marad. Ráadásul elég kemény ahhoz is, hogy az edény aljához tapadó ételt felvakarjuk.
  2. A fakanál puha. Ez ezért fontos, mert e tulajdonsága miatt a fakanál valószínűleg nem fogja felkaparni az edényeink alját. Ami az edényeinknek és az egészségünknek is előnyös.
  3. A fakanál szigetelt. Ez azt jelenti, hogy használható olyan ételek készítésekor is, melyek érzékenyek a hirtelen hőmérséklet-változásokra (pl. bizonyos cukorkák).
  4. A fakanál jól tűri a hőt. Tehát nem fog elolvadni semmilyen forró körülmények között.
  5. A fakanál fából van. Ami nemcsak esztétikus, de sokunkban kellemes nosztalgiát is ébreszt- hiszen anyukáink, sőt nagymamáink is ezt használták már.

Ezek közül néhányat persze tud a műanyag is. Például a műanyag kanalak is puhák és szigeteltek, de a hőt már nem feltétlenül bírják jól, így ha nem figyelünk, akár el is olvadhatnak. Ezen kívül nem túl erősek, így az edény aljára ragadt ételt sem könnyű vele felszedni és túl sűrű ételeket sem könnyű vele kavarni. Ráadásul egyes műanyag kanalak nem is veszélytelenek, ugyanis magas hő hatására káros anyagok is kioldódhatnak belőle.

A fém eszközök is jól használhatóak, hiszen erősek és hőállóak, azonban puhának és szigeteltnek már nem mondhatók.

A szilikon jó megoldást jelenthet, amennyiben nincs fakanál a közelben. Ha jó minőségű szilikon eszközzel van dolgunk, az erős, puha, szigetelt és hőálló is. Persze a fa kellemes tapintását és a gyerekkori emlékeket nem tudja visszaadni.

Ha pedig esetleg a fakanalak higiéniája miatt aggódnánk, ne tegyük. A jó minőségű, keményfából készült eszközök nagyon ellenállóak a repedéseknek és töréseknek, így jól moshatóak. Főzés közben pedig a nyers ételekről a kanálra kerülő baktériumok elpusztulnak a megfelelően magas hőmérséklet hatására, így ez sem okoz problémát a konyhában.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

A már sérült, repedéses felületű a fa eszközünk,  ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre!

Fotó forrása: www.seriouseats.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ültetés januárban

eteltcsakokosan

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Merjünk szólni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató