Ételtcsakokosan

Mi készülhet a fügéből?

2015. szeptember 29.

A következő cikkünkben arról olvashatnak, hogy mire lehet felhasználni a friss fügét, ha netán meg tudjuk állni, hogy mindet megegyék egyszerre!

fĂĽge_asztal

A tárolásról röviden

Mint előző cikkünkben már írtuk, a friss füge tárolása igen nehéz feladat. A fáról leszedett érett gyümölcs érzékeny, nem tűri jól a sokszoros átpakolást és szállítást. Hűtőben pár napig tárolható – ha ilyen tervünk van, válasszuk a vastagabb héjú változatokat. Szintén fontos, hogy a gyümölcs kocsánya és héja ép legyen, mert szüretkor könnyen ejthetünk sebet a termésen, ami gyors romláshoz vezet.

Hűtőben a legjobban tárolható változatok is csak néhány napig tarthatók, utána megsavanyodik a termés. A füge jól fagyasztható is, a kiolvadt gyümölcsöt felhasználhatjuk például süteményekbe vagy turmixolva. Sőt, még praktikusabb a fagyasztás, ha apróra vágva, kis adagokban tesszük el a fügét.

A lekvár, az italok és a többiek

fĂĽge_sor

A fügéből kiváló lekvár készíthető, így télire is tehetünk el belőle. Kísérletező kedvűek próbálkozhatnak különböző fűszerezéssel is, kiválóan illik hozzá például a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy akár a rum is.

Érdemes kipróbálni a fügesajtot is, amely kedvelt édesség Horvátországban. A hozzáadott magvaktól lesz igazán laktató és izgalmas, illetve a fűszerezésre itt is számtalan lehetőség van. Erre a célra válasszuk a legérettebb, akár kicsit aszalódásnak indult fügéket!

A nagyon magas cukortartalomnak köszönhetően a fügéből ízletes pálinka és bor is készíthető. A pálinka kimondottan aromás, míg a jó gyümölcsbor jellemzően édes, likőrszerű ital.

fĂĽge_serpenyo

Sósan, édesen

Ha véletlenül kissé éretlen gyümölcsöt vásárolnánk, arra is van orvosság! Melegítsünk mézet egy serpenyőben, és félbe vágva pár percig pároljuk, édesítsük a fügéket a forró mézben, nagy lángon, hogy megpuhuljanak.A füge számos ételben felhasználható… És nemcsak desszertek, de például húsételek remek kiegészítője is lehet. Családi vagy baráti összejövetelek pazar előélete füstölt sonkával vagy sajtválogatással. A bátrabbak a grillen sütve is kipróbálhatják…

Őszi csokis-fügés- szilvás piskóta

Egy egyszerű sütemény receptet osztunk most meg, amely nemcsak pazar látvány, de ínycsiklandóan finom is. A családosok már előre gondolkodhatnak két adaggal!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 32 dkg finomliszt (kísérletező kedvűek próbálkozhatnak teljes kiőrlésű, zab, rizs, kukorica vagy egyéb lisztfélékkel)
  • 3 púpozott evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 tojás
  • 2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
  • 2 púpozott teáskanál fahéj
  • (ízlés szerint más fűszerek pl. gyömbér, citromhéj, vanília)

A tészta tetejére:

  • 5 füge félbevágva (ha nem elég édes, jöhet a mézes édesítés)
  • 10 kicsi szilva félbevágva
  • 150 g csokoládé felkockázva (lehet tejcsoki, étcsoki, ízesített csoki… amelyiket legjobban szeretjük)

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy kis tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A tészta száraz és nedves hozzávalóit külön- külön tálban összekeverjük, majd a nedveset a szárazhoz öntjük és sűrűn folyó tésztává keverjük.

A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a félbevágott fügéket és szilvákat a tészta tetejébe nyomjuk belsejükkel fölfelé. A csokidarabokat is a tésztára tesszük, párat óvatosan a tészta belsejébe is nyomhatjuk, ügyelve a higiéniára!

Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, ha kész hagyjuk kihűlni és kockákra vágva tálaljuk.

Tipp: A piskóta muffinsütő formában is elkészíthető.

fĂĽge_sĂĽti

Képek: Fügeliget; Slow Food Youth Network Budapest

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan csomagoljunk az útra?

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Mutasd, mi van a szendvicsedben!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató