A következő cikkünkben arról olvashatnak, hogy mire lehet felhasználni a friss fügét, ha netán meg tudjuk állni, hogy mindet megegyék egyszerre!
A tárolásról röviden
Mint előző cikkünkben már írtuk, a friss füge tárolása igen nehéz feladat. A fáról leszedett érett gyümölcs érzékeny, nem tűri jól a sokszoros átpakolást és szállítást. Hűtőben pár napig tárolható – ha ilyen tervünk van, válasszuk a vastagabb héjú változatokat. Szintén fontos, hogy a gyümölcs kocsánya és héja ép legyen, mert szüretkor könnyen ejthetünk sebet a termésen, ami gyors romláshoz vezet.
Hűtőben a legjobban tárolható változatok is csak néhány napig tarthatók, utána megsavanyodik a termés. A füge jól fagyasztható is, a kiolvadt gyümölcsöt felhasználhatjuk például süteményekbe vagy turmixolva. Sőt, még praktikusabb a fagyasztás, ha apróra vágva, kis adagokban tesszük el a fügét.
A lekvár, az italok és a többiek
A fügéből kiváló lekvár készíthető, így télire is tehetünk el belőle. Kísérletező kedvűek próbálkozhatnak különböző fűszerezéssel is, kiválóan illik hozzá például a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy akár a rum is.
Érdemes kipróbálni a fügesajtot is, amely kedvelt édesség Horvátországban. A hozzáadott magvaktól lesz igazán laktató és izgalmas, illetve a fűszerezésre itt is számtalan lehetőség van. Erre a célra válasszuk a legérettebb, akár kicsit aszalódásnak indult fügéket!
A nagyon magas cukortartalomnak köszönhetően a fügéből ízletes pálinka és bor is készíthető. A pálinka kimondottan aromás, míg a jó gyümölcsbor jellemzően édes, likőrszerű ital.
Sósan, édesen
Ha véletlenül kissé éretlen gyümölcsöt vásárolnánk, arra is van orvosság! Melegítsünk mézet egy serpenyőben, és félbe vágva pár percig pároljuk, édesítsük a fügéket a forró mézben, nagy lángon, hogy megpuhuljanak.A füge számos ételben felhasználható… És nemcsak desszertek, de például húsételek remek kiegészítője is lehet. Családi vagy baráti összejövetelek pazar előélete füstölt sonkával vagy sajtválogatással. A bátrabbak a grillen sütve is kipróbálhatják…
Őszi csokis-fügés- szilvás piskóta
Egy egyszerű sütemény receptet osztunk most meg, amely nemcsak pazar látvány, de ínycsiklandóan finom is. A családosok már előre gondolkodhatnak két adaggal!
Hozzávalók
A tésztához:
- 32 dkg finomliszt (kísérletező kedvűek próbálkozhatnak teljes kiőrlésű, zab, rizs, kukorica vagy egyéb lisztfélékkel)
- 3 púpozott evőkanál méz (vagy cukor)
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 dl olívaolaj
- 2 tojás
- 2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
- 2 púpozott teáskanál fahéj
- (ízlés szerint más fűszerek pl. gyömbér, citromhéj, vanília)
A tészta tetejére:
- 5 füge félbevágva (ha nem elég édes, jöhet a mézes édesítés)
- 10 kicsi szilva félbevágva
- 150 g csokoládé felkockázva (lehet tejcsoki, étcsoki, ízesített csoki… amelyiket legjobban szeretjük)
Elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy kis tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tészta száraz és nedves hozzávalóit külön- külön tálban összekeverjük, majd a nedveset a szárazhoz öntjük és sűrűn folyó tésztává keverjük.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a félbevágott fügéket és szilvákat a tészta tetejébe nyomjuk belsejükkel fölfelé. A csokidarabokat is a tésztára tesszük, párat óvatosan a tészta belsejébe is nyomhatjuk, ügyelve a higiéniára!
Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, ha kész hagyjuk kihűlni és kockákra vágva tálaljuk.
Tipp: A piskóta muffinsütő formában is elkészíthető.
Képek: Fügeliget; Slow Food Youth Network Budapest