Ételtcsakokosan

Mi készülhet a fügéből?

2015. szeptember 29.

A következő cikkünkben arról olvashatnak, hogy mire lehet felhasználni a friss fügét, ha netán meg tudjuk állni, hogy mindet megegyék egyszerre!

fĂĽge_asztal

A tárolásról röviden

Mint előző cikkünkben már írtuk, a friss füge tárolása igen nehéz feladat. A fáról leszedett érett gyümölcs érzékeny, nem tűri jól a sokszoros átpakolást és szállítást. Hűtőben pár napig tárolható – ha ilyen tervünk van, válasszuk a vastagabb héjú változatokat. Szintén fontos, hogy a gyümölcs kocsánya és héja ép legyen, mert szüretkor könnyen ejthetünk sebet a termésen, ami gyors romláshoz vezet.

Hűtőben a legjobban tárolható változatok is csak néhány napig tarthatók, utána megsavanyodik a termés. A füge jól fagyasztható is, a kiolvadt gyümölcsöt felhasználhatjuk például süteményekbe vagy turmixolva. Sőt, még praktikusabb a fagyasztás, ha apróra vágva, kis adagokban tesszük el a fügét.

A lekvár, az italok és a többiek

fĂĽge_sor

A fügéből kiváló lekvár készíthető, így télire is tehetünk el belőle. Kísérletező kedvűek próbálkozhatnak különböző fűszerezéssel is, kiválóan illik hozzá például a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy akár a rum is.

Érdemes kipróbálni a fügesajtot is, amely kedvelt édesség Horvátországban. A hozzáadott magvaktól lesz igazán laktató és izgalmas, illetve a fűszerezésre itt is számtalan lehetőség van. Erre a célra válasszuk a legérettebb, akár kicsit aszalódásnak indult fügéket!

A nagyon magas cukortartalomnak köszönhetően a fügéből ízletes pálinka és bor is készíthető. A pálinka kimondottan aromás, míg a jó gyümölcsbor jellemzően édes, likőrszerű ital.

fĂĽge_serpenyo

Sósan, édesen

Ha véletlenül kissé éretlen gyümölcsöt vásárolnánk, arra is van orvosság! Melegítsünk mézet egy serpenyőben, és félbe vágva pár percig pároljuk, édesítsük a fügéket a forró mézben, nagy lángon, hogy megpuhuljanak.A füge számos ételben felhasználható… És nemcsak desszertek, de például húsételek remek kiegészítője is lehet. Családi vagy baráti összejövetelek pazar előélete füstölt sonkával vagy sajtválogatással. A bátrabbak a grillen sütve is kipróbálhatják…

Őszi csokis-fügés- szilvás piskóta

Egy egyszerű sütemény receptet osztunk most meg, amely nemcsak pazar látvány, de ínycsiklandóan finom is. A családosok már előre gondolkodhatnak két adaggal!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 32 dkg finomliszt (kísérletező kedvűek próbálkozhatnak teljes kiőrlésű, zab, rizs, kukorica vagy egyéb lisztfélékkel)
  • 3 púpozott evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 tojás
  • 2 púpozott teáskanál szódabikarbóna
  • 2 púpozott teáskanál fahéj
  • (ízlés szerint más fűszerek pl. gyömbér, citromhéj, vanília)

A tészta tetejére:

  • 5 füge félbevágva (ha nem elég édes, jöhet a mézes édesítés)
  • 10 kicsi szilva félbevágva
  • 150 g csokoládé felkockázva (lehet tejcsoki, étcsoki, ízesített csoki… amelyiket legjobban szeretjük)

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Egy kis tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A tészta száraz és nedves hozzávalóit külön- külön tálban összekeverjük, majd a nedveset a szárazhoz öntjük és sűrűn folyó tésztává keverjük.

A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a félbevágott fügéket és szilvákat a tészta tetejébe nyomjuk belsejükkel fölfelé. A csokidarabokat is a tésztára tesszük, párat óvatosan a tészta belsejébe is nyomhatjuk, ügyelve a higiéniára!

Az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, ha kész hagyjuk kihűlni és kockákra vágva tálaljuk.

Tipp: A piskóta muffinsütő formában is elkészíthető.

fĂĽge_sĂĽti

Képek: Fügeliget; Slow Food Youth Network Budapest

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tisztaság és körültekintés

eteltcsakokosan

Piszke, köszméte vagy egres?

eteltcsakokosan

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató