A hétköznapi emberek számára nincs különbség a két kifejezés között, de érdemes megtanulni az élelmiszerbiztonsági szakemberek fogalmait, hiszen a különböző médiumokban nap mint nap hallhatjuk.
Fogyaszthatósági idő – Minőség-megőrzési idő
A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.
Nagyon fontos tudni, hogy tilos a lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani.
Fotó forrása: privatbankar.hu