Ételtcsakokosan

Melyik zöld? – Spenót

2016. április 8.

A sóska után itt a spenót! A gyerekek körében a világhírét Popeye hozta meg, hiszen a matróz egy konzerv spenót elfogyasztásától lett erős és győzte le ellenfeleit.

spinachA spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, valószínűleg Perzsiából származik és innen vitték a mórok Spanyolországba. Népszerűsége Franciaországból a 16. században, Medici Katalin udvarából indult és Magyarországra is korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

A spenót vitmainokat, oxálsavat és nitrátokat, valamint  talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani!

Csecsemőknek inkább más zöldséget adjunk! 

Termesztése

A spenót a legkorábbi friss zöldség és a legegyszerűbben termeszthető is. A legtöbben kora tavasszal vetik el a spenót magját. Bár kevesen tudják, hogy ha szeptemberben szórják ki és fólia alatt tartják, akkor már februárban saját spenótot ehetnek.

A magvak már 4 °C-os hőmérsékleten csírázni kezdenek, és a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra. Gyomlálást és kapálást, napsütést valamint kevés vizet igényel (a tavaszi talaj elég nedvességet tartalmaz). A szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére, akkorra a növény már magszárat fejleszt és a levelei már nem használhatóak, viszont vetőmagnak meghagyhatunk pár erős szárat.

Vásárlása

A boltokban az év minden napján lehet fagyasztott spenótot kapni natúr formában vagy ízesítve. Ezek a termékek – ha nincs saját a fagyasztóban – alkalmasak a szezonon kívüli fogyasztásra, de tavasszal (április-május) vegyünk piacon.

Figyeljük a leveleket, frissek és ne fonnyadtak legyenek, nyelük/száruk pedig ropogós.

Tárolása

A friss levél nem tárolható sokáig, így vagy nyersen, vagy felhasználás után fagyasszuk le. Szárítani nem érdemes.

Felhasználása

A spenótot általában főzve, főzeléknek készítjük. Viszont próbálkozhatunk új felhasználási lehetőségekkel, így például húsételek köreteként vagy salátának is elkészíthetjük.

Spenótos pesto

HozzávalókFresh-Spinach-Pesto-l-SimplyScratch.com-3

  • 25 dkg friss spenót
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 marék mandula, dió vagy fenyőmag
  • só, bors és szerecsendió ízlés szerint

Tálaláshoz

Elkészítése
A spenótleveleket és a bazsalikomot alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Majd a két fajta levelet egy serpenyőbe tépkedjük, kevés étolajon hagyjuk, hogy összeessenek, rányomjuk a fokhagymagerezdeket. Sózzuk és borsozzuk, kevés szerecsendiót is frissen ráreszelünk. Felöntjük a zöldségalaplével és beleszúrjuk a magot, ami van otthon. Botturmix segítségével vagy turmixba öntve pépesítjük, hogy krémes legyen, önthetünk bele még zöldségalaplét.
A tésztát kifőzzük, beleforgatjuk egy nagy adag pestóba, úgy, hogy mindenhol beterítse és parmezánnal megszórjuk.
Tipp pestó mártáshoz a hosszabb és lapos fajta tészták pl. spagetti, linguini, fettuccini alkalmas, mert a folyadék és az olaj megtapad a felületükön.
 

Fotó: i.livescience.com, simplyscratch.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gluténmentesnek számít…?

eteltcsakokosan

Szegedi színészekkel mesél a Nébih

eteltcsakokosan

Mi a különbség az élelmiszer-fertőzés és az élelmiszer-mérgezés között?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató