Ételtcsakokosan

Melyik zöld? – Spenót

2016. április 8.

A sóska után itt a spenót! A gyerekek körében a világhírét Popeye hozta meg, hiszen a matróz egy konzerv spenót elfogyasztásától lett erős és győzte le ellenfeleit.

spinachA spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, valószínűleg Perzsiából származik és innen vitték a mórok Spanyolországba. Népszerűsége Franciaországból a 16. században, Medici Katalin udvarából indult és Magyarországra is korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

A spenót vitmainokat, oxálsavat és nitrátokat, valamint  talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani!

Csecsemőknek inkább más zöldséget adjunk! 

Termesztése

A spenót a legkorábbi friss zöldség és a legegyszerűbben termeszthető is. A legtöbben kora tavasszal vetik el a spenót magját. Bár kevesen tudják, hogy ha szeptemberben szórják ki és fólia alatt tartják, akkor már februárban saját spenótot ehetnek.

A magvak már 4 °C-os hőmérsékleten csírázni kezdenek, és a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra. Gyomlálást és kapálást, napsütést valamint kevés vizet igényel (a tavaszi talaj elég nedvességet tartalmaz). A szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére, akkorra a növény már magszárat fejleszt és a levelei már nem használhatóak, viszont vetőmagnak meghagyhatunk pár erős szárat.

Vásárlása

A boltokban az év minden napján lehet fagyasztott spenótot kapni natúr formában vagy ízesítve. Ezek a termékek – ha nincs saját a fagyasztóban – alkalmasak a szezonon kívüli fogyasztásra, de tavasszal (április-május) vegyünk piacon.

Figyeljük a leveleket, frissek és ne fonnyadtak legyenek, nyelük/száruk pedig ropogós.

Tárolása

A friss levél nem tárolható sokáig, így vagy nyersen, vagy felhasználás után fagyasszuk le. Szárítani nem érdemes.

Felhasználása

A spenótot általában főzve, főzeléknek készítjük. Viszont próbálkozhatunk új felhasználási lehetőségekkel, így például húsételek köreteként vagy salátának is elkészíthetjük.

Spenótos pesto

HozzávalókFresh-Spinach-Pesto-l-SimplyScratch.com-3

  • 25 dkg friss spenót
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 marék mandula, dió vagy fenyőmag
  • só, bors és szerecsendió ízlés szerint

Tálaláshoz

Elkészítése
A spenótleveleket és a bazsalikomot alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Majd a két fajta levelet egy serpenyőbe tépkedjük, kevés étolajon hagyjuk, hogy összeessenek, rányomjuk a fokhagymagerezdeket. Sózzuk és borsozzuk, kevés szerecsendiót is frissen ráreszelünk. Felöntjük a zöldségalaplével és beleszúrjuk a magot, ami van otthon. Botturmix segítségével vagy turmixba öntve pépesítjük, hogy krémes legyen, önthetünk bele még zöldségalaplét.
A tésztát kifőzzük, beleforgatjuk egy nagy adag pestóba, úgy, hogy mindenhol beterítse és parmezánnal megszórjuk.
Tipp pestó mártáshoz a hosszabb és lapos fajta tészták pl. spagetti, linguini, fettuccini alkalmas, mert a folyadék és az olaj megtapad a felületükön.
 

Fotó: i.livescience.com, simplyscratch.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napig fogyasztható…?

eteltcsakokosan

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

eteltcsakokosan

Mit árul el a csomagolás?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató