Ételtcsakokosan

Mélyhűtöttet, biztonsággal

2020. március 20.

Bármekkora háztartást viszünk, a fagyasztószekrény vagy a mélyhűtő használata megkönnyíti életünket.

A fagyasztás nagyszerű és kényelmes módja annak, hogy az élelmiszereink eltarthatósági idejét megnöveljük. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk elfogyasztani a mélyhűtött termékeket, érdemes több dologra is odafi gyelnünk, akár boltban vásároljuk meg, akár otthon, saját magunk fagyasztjuk le őket.

BIZTONSÁGOSAK A FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK?
A fagyasztott termékek biztonságosak. Hoszszabb tárolási idő során a minőségi jellemzők  szenvedhetnek károsodást. Fagyasztás során az élelmiszer romlását okozó és kórokozó mikrobák növekedése leáll. A felengedés során  ezek a mikrobák újra aktívak lesznek, így a kiolvadt termékeket ugyanúgy kell kezelni, mint más egyéb romlandó élelmiszert.

MIRE FIGYELJÜNK VÁSÁRLÁSKOR?

 •  A mélyhűtött termékek csomagolását alaposan figyeljük meg! Ha belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne, inkább ne vegyük meg! Ez kiolvadásra és újrafagyásra utalhat.
 • Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
 • Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
 • Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) ne szennyezhessék egymást. A fagyasztott élelmiszerek hazaszállításához készüljünk hűtőtáskával is, főleg a nyári hőség idején!

VÁSÁRLÁSKOR MINDIG FIGYELJÜNK A TERMÉKEK MINŐSÉG-MEGŐRZÉSI, ILLETVE FOGYASZTHATÓSÁGI IDEJÉRE, A CSOMAGOLÁS ÉPSÉGÉRE!

AGGÓDNOM KELL, HA BEBARNULT A FAGYASZTOTT TERMÉK?
Egyes mélyhűtött termékeknél színváltozást fi gyelhetünk meg (például húsoknál, csontoknál). A különböző élénkpiros színű húsok színe besötétülhet, bebarnulhat. Ennek oka az oxigénhiány, fagyási sérülés vagy a túl hosszú
tárolási idő lehet. Zöldségek, gyümölcsök és főtt készételek esetében a szín megfakulhat. amelyet okozhat a túl hosszú idejű tárolás, esetleg a csomagolás sérülése. A sérült csomagolású terméket inkább dobjuk ki! Ha más egyéb, aggodalomra okot adó elváltozást nem fedezünk fel a terméken, akkor a színváltozás csak a minőségbeli eltérést jelzi.

MIRE VIGYÁZZUNK A KIOLVASZTÁS SORÁN?
A legbiztonságosabb módja a kiolvasztásnak, ha lassan, hűtőszekrényben olvasztjuk fel a fagyasztott élelmiszert. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább! Az olvasztás során figyeljünk arra, hogy
a kiolvasztani kívánt terméket gondosan különítsük el a többi élelmiszertől. Különösen húsoknál ügyeljünk rá, hogy a kiolvadó lé/húslé ne csepeghessen le, ne folyjon ki, ezzel beszennyezve a többi élelmiszert. A kiolvadt
lében mikrobák lehetnek, amelyek a fogyasztásrakész élelmiszerekre rákerülve az emberi szervezetben megbetegedést okozhatnak. Teljes egészében kiolvadt termékeket ne fagyasszunk le újra!

MIRE FIGYELJÜNK FELHASZNÁLÁSKOR?
A fagyasztott húsokat a lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át. A legmegfelelőbb, ha az étel belseje is eléri a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül. A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban
tegyük forrásban lévő vízbe. Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.

AZ OTTHONI FAGYASZTÁS FŐBB SZABÁLYAI

 • Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Előfordulhat nagyobb hűtő ládáknál, hogy megfeledkeztünk pár lefa gyasz tott élelmiszerről. Ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési időt! Ha a csomagolás megsérült, vagy úgy látjuk, a termék külsőleg eltér a szokásostól, inkább dobjuk ki azt.
 • Tartsuk tisztán a fagyasztót! A különböző csomagolásból kihullott élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket távolítsuk el, töröljük ki!
 • Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a kereszt -szennyeződést is.
 • Miután rendet raktunk és ki is takarítottuk a fagyasztót, új élelmiszereket helyezhetünk el benne.
 • Mielőtt bármit is lefagyasztunk, mindig alaposan mossunk kezet a munka megkezdése előtt! Egyszerre csak egy ételféleséggel foglalkozzunk!
 • A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket az erre a célra használható fagyasztó tasakba!
 • Fagyasztott élelmiszereink csomagolására mindig írjuk rá, mit tartalmaz, és a fagyasztás időpontját is! Felhasználáskor kövessük az „ami először került be, először kerüljön ki” elvet, azaz: a legrégebben eltett ételeket igyekezzünk leghamarabb felhasználni!

MI A TEENDŐ ÁRAMSZÜNET ESETÉN?
Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Ha hosszabb ideig fennáll az áramszünet, érdemes szárazjeget vagy kész koktéljeget beszerezni és azt elhelyezni a mélyhűtőben. Érdemes hűtő táskához való jégakkuinkat fagyott állapotban tárolni, ilyen esetben segíthetnek megtartani a kívánt hőmérsékletet. A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhetően jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett, vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket ne használjuk fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit az őszibarackról tudni kell

eteltcsakokosan

„Nonprofit nagyker vagyunk”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató