Ételtcsakokosan

Magyar a görög…

2014. július 11.

dinnyés babaMegérett a magyar dinnye. A héten özönlik a piacokra a magyar görögdinnye. Egymás után jelentik be az áruházláncok is, hogy a magyar dinnye kerül előtérbe, amíg el nem fogy!

A magyar dinnye édes, finom, szóval megérte várni rá 🙂

Nekem is újdonság az az infó, hogy a dinnye nem utóérő, vagyis ha leszedték, akkor már megpecsételődött a cukorfoka, a gyümölcshús állaga, vagyis nagyon kell érteni a dinnyésnek a terméshez, hogy mikor érett igazán.

Olyan ez, mint a szüret. A jó borász – ha eljött az idő – naponta többször is kimegy a szőlőbe, hogy megnézze a szemeket, milyenek. Ha elérkezett az idő, jön a szüret! És minden bor más lesz! Órák számítanak, hogy a szem még mennyi napfényt vagy vizet kapott… na, egy kicsit így van ez a dinnyével is.

A gazda pontosan tudja, ha a kocsány melletti kacs elszárad, a kocsányon a szőrök kiszáradnak, a héj sötétebb, fényesebb lesz, kopogtatva jellemző hangot ad, akkor megérett a dinnye, leszedhető.

A hétvégén a családdal Zalába utaztunk, így az út mentén, egy dinnyeföld elé kipakolt kis faházban vettünk magyar görög- illetve sárgadinnyét. Hamar elfogyott, azt mondhatom!

Nem kell félni az út menti árusítástól, a dinnye minőségén semmit nem változtat, sőt azonnal a gazdától vásárolhatjuk meg a portékát. A lényeg, hogy igazolni kell tudni a dinnye származását, megfelelő hatósági engedélyekkel kell rendelkeznie, továbbá bizonyos minőségi szabványoknak is meg kell felelnie a termékeknek.dinnye gorog

Én például tettem egy kísérletet, és lékelést kértem az eladó lánytól, szerettem volna megkóstolni, mit is veszek meg. A lékelés nem jött össze. Csak olyan helyen szabad lékelni, ahol folyóvíz lehetőség van, hogy a dinnyét, a kezeket, a kést mindig megmossák lékelés előtt. Erre azért érdemes odafigyelni, tud –e erről a szabályról az árus.

És ne feledjétek, a hazai mindig frissebb! Nem utazott sok száz, ezer km-t, nem csomagolták, nem hűtötték, nem szedték le idő előtt… szóval nagy kincs, ha a földről azonnal kaphatjuk kézhez a termést.

És még egy érdekesség feltűnt ott a dinnyevásárlás közben… az eladólány tekintete, hogy kb. 19 éves kora ellenére, büszke a mögötte elterülő földre, a sok munkára, amit belefektetnek, a termésre, amit learatnak és szeretettel adnak el. Egy kicsit el is gondolkodtam, hogy a szülei valamit nagyon jól csináltak. Nyári szünetben, a Balaton déli partján árulja a saját termést, lelkesen, mesélve, hogy mikor érett, mit figyeljünk a dinnyén, hogy egy nagyon szép és kiegyensúlyozott kislány (inkább nagylány) áll ott előttünk.

Gratula a szülőknek mindkét „termésért”! És együk a magyar dinnyét, amíg még van!!!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató