Ételtcsakokosan

Lencse ősszel, télen … mindig

2015. szeptember 17.

A lencse hazánkban jellegzetes újévi étel, sokan valóban csak ekkor, évente egyszer fogyasztanak belőle, pedig érdemes többször is elkészíteni, hiszen amellett, hogy kedvező áron beszerezhető, még nagyon egészséges is.

A lencsét az emberiség évezredek óta ismeri és termeli, Ázsiából származó növény. Hazánkban kis területen termesztik, a boltok polcain csomagoltan vagy kimérősen száraz formában, vagy feldolgozva konzervként található meg. Kiemelkedő mennyiségű fehérjét tartalmaz, így a vegetáriánusok számára is jó alternatíva. Ugyan magas az energiatartalma, magas rosttartalma révén glikémiás indexe alacsonynak számít. Magas az A- , B1-, B3- és B5-vitamin tartalma, valamint egy adag lencse elfogyasztása szinte az egész napos folsavszükségletet fedezi. Ásványi anyag tartalma (kálium, vas, cink) is kiemelkedő.

lencse01

A lencsét csoportosíthatjuk mérete és színe szerint is. Mérete szerint megkülönböztetünk nagy, közepes és kis magvú lencsét. Itthon a nagy magvú lencse a kedveltebb, pedig a kisebbnek vékonyabb a héja és ízletesebbek is. Szín alapján sárga, zöld, barna, vörös és fekete magvú lencséket különböztethetünk meg. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy mit akarunk belőle csinálni, ugyanis ízben és elkészítési módjukban (főzési idő) is különböznek egymástól.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy tiszta, száraz lencsét válasszunk. Ha nem használjuk fel azonnal a teljes mennyiséget, akkor légmentesen zárható edénybe tegyük, és tartsuk hűvös, fénytől védett helyen. Jó tudni, hogy minél öregebb a lencse, annál hosszabb főzést igényel, ezért nem ajánlatos a maradék lencséket összeöntözgetni. Felhasználás előtt mindig válogassuk át a lencsét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg és csepegtessük le.

A lencse nagyon változatosan elkészíthető, így leves, főzelék, köret, saláta, de akár fasírt is lehet belőle. Érdemes kísérletezgetni vele, hiszen nagyon jól variálható, fűszerezhető.

Brokkolis lencsefasírt

  • 30 dkg lencse
  • 1 közepes brokkoli
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, pirospaprika

A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Tegyük fel főni annyi sós vízbe, hogy jól ellepje, majd főzzük puhára. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a lencsét, majd hűtsük ki teljesen. Közben egy másik edényben a brokkolit is megfőzzük, leszűrjük, és megvárjuk míg kihűl.

Amíg hűlnek, pucoljuk meg a hagymákat és vágjuk jó apróra. A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük és szintén apróra vágjuk.

Egy nagyobb edénybe tesszük a kihűlt lencsét és a brokkolit, majd egy villában összetörjük őket. Adjuk hozzá a tojásokat, a kétféle hagymát, a petrezselymet, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, jól keverjük össze. Nedves kézzel formázzunk kisebb golyókat és forgassuk meg őket a zsemlemorzsában. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, olajjal vékonyan kenjük meg. Tegyük a tepsire a fasírtokat, és spricceljük meg olajjal. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó forrása: mindmegette.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biztonság a konyhában

eteltcsakokosan

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Mossuk-e meg a tojást? Hogyan tároljuk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató