Ritkán, de előfordul, hogy a gyerekek a menzán félrenyelnek és megfulladnak. Idén májusban volt egy haláleset, amit kovászos uborka vége okozott, tavaly kiflicsücsök és szilvás gombóc miatt fulladt meg két gyermek. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot kisgyerekes családoknak, dolgok amikre érdemes odafigyelni és időben megtanítani a kicsiknek. Néha túl óvatosnak tűnnek az alábbi javaslatok, de jobb félni, mint megijedni.
Bizonyos ételek
Néhány étel gyermekeknél könnyebben okoz betegséget, így érdemes elkerülni:
- nyers (hőkezelés nélküli) tejet és tejtermékeket,
- nyers vagy lágy tojást, illetve azt tartalmazó ételeket,
- nyers vagy félig átsült húsokat, halat, tenger gyümölcseit.
Fulladásveszély
Bizonyos ételek esetében fulladás, félrenyelés komoly veszélyforrás babáknál, kisgyerekeknél egyaránt. Érdemes elkerülni ezeket:
- földimogyoró,
- rágógumi,
- pattogatott kukorica,
- krumpliszirom, chips,
- virsli és kolbász kerek szeletei,
- sárgarépa,
- rágós, kemény hús,
- kemény cukorka,
- szőlőszemek,
- cseresznye, meggy, koktélparadicsom,
- nagy darab nyers zöldségek és gyümölcsök,
- kiflicsücsök, sercli,
- tömör ételek pl. szilvás gombóc, uborka csücske.
Fulladás és félrenyelés megelőzése:
- Ne engedjük a gyerekeket teli szájjal futni, sétálni, játszani vagy lefeküdni! Szoktassuk hozzá, hogy asztalnál, vagy legalább ülve egyen minden esetben.
- Mindig legyünk jelen amikor a kisgyermek étkezik.
- Az óvódáskorig érdemes kis darabokra vágni az ételt és tanítsuk meg nekik, hogy alaposan rágják meg a falatokat.
- Tippek:
– virslit lehet hosszába is vágni
– húsok esetében száliránynak átlósan vágjunk kis darabokat
– szőlőt, koktél paradicsomot és más ételeket félbe is lehet vágni
– répát főzzük meg, vagy ha nyersen adjuk nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
A gyerekeket már kiskorban neveljük a biztonságos étkezésre, hogy amikor már magukért felelnek és egyedül étkeznek ne legyen probléma.
Szóval fő az óvatosság!
Forrás: http://www.nutritionaction.com