Ételtcsakokosan

Kerüljük el a fulladást!

2014. november 19.
378649_5062-1024x768

Ritkán, de előfordul, hogy a gyerekek a menzán félrenyelnek és megfulladnak. Idén májusban volt egy haláleset, amit kovászos uborka vége okozott, tavaly kiflicsücsök és szilvás gombóc miatt fulladt meg két gyermek. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot kisgyerekes családoknak, dolgok amikre érdemes odafigyelni és időben megtanítani a kicsiknek. Néha túl óvatosnak tűnnek az alábbi javaslatok, de jobb félni, mint megijedni.

Bizonyos ételek
Néhány étel gyermekeknél könnyebben okoz betegséget, így érdemes elkerülni:

  • nyers (hőkezelés nélküli) tejet és tejtermékeket,
  • nyers vagy lágy tojást, illetve azt tartalmazó ételeket,
  • nyers vagy félig átsült húsokat, halat, tenger gyümölcseit.

Fulladásveszély
378649_5062-1024x768
Bizonyos ételek esetében fulladás, félrenyelés komoly veszélyforrás babáknál, kisgyerekeknél egyaránt. Érdemes elkerülni ezeket:

  • földimogyoró,
  • rágógumi,
  • pattogatott kukorica,
  • krumpliszirom, chips,
  • virsli és kolbász kerek szeletei,
  • sárgarépa,
  • rágós, kemény hús,
  • kemény cukorka,
  • szőlőszemek,
  • cseresznye, meggy, koktélparadicsom,
  • nagy darab nyers zöldségek és gyümölcsök,
  • kiflicsücsök, sercli,
  • tömör ételek pl. szilvás gombóc, uborka csücske.

Fulladás és félrenyelés megelőzése:

  • Ne engedjük a gyerekeket teli szájjal futni, sétálni, játszani vagy lefeküdni! Szoktassuk hozzá, hogy asztalnál, vagy legalább ülve egyen minden esetben.
  • Mindig legyünk jelen amikor a kisgyermek étkezik.
  • Az óvódáskorig érdemes kis darabokra vágni az ételt és tanítsuk meg nekik, hogy alaposan rágják meg a falatokat.
  • Tippek:

– virslit lehet hosszába is vágni
– húsok esetében száliránynak átlósan vágjunk kis darabokat
– szőlőt, koktél paradicsomot és más ételeket félbe is lehet vágni
– répát főzzük meg, vagy ha nyersen adjuk nagyon vékony szeletekre vágjuk fel.
A gyerekeket már kiskorban neveljük a biztonságos étkezésre, hogy amikor már magukért felelnek és egyedül étkeznek  ne legyen probléma.
Szóval fő az óvatosság!
 
Forrás: http://www.nutritionaction.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mielőtt elindulunk nyaralni!

eteltcsakokosan

Padlizsán

eteltcsakokosan

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató