Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszerbiztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.
Szennyeződés
Főzés közben figyeljünk a tisztaságra és zárjunk ki minden lehetőséget, ami szennyezheti az ételt.
Ételkészítés előtt – és közben is – nagyon fontos az alapos kézmosás. Kezünk legyen tiszta és ne legyen sérült a bőrfelület, körmünk ne legyen hosszú illetve lakkozott, az ékszereket, gyűrűket vegyük le! Viseljünk tiszta kötényt és szorosan kössük össze a hajunkat, hogy ruházatunkról ne hulljon semmi az ételbe, a hajszál sem kedvelt tartozéka az ételnek.
A konyhai eszközök és a felületek is mindig legyenek makulátlanul tiszták.
Keresztszennyeződés
Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tojás és a földes zöldség, mosatlan gyümölcs még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk őket egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.
Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt pl. kést alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.
Ne dolgozzunk nyers zöldséggel, gyümölccsel, készétellel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk.
Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:
- kibontott haj
- lakkozott körmök
- azonos vágódeszka nyers húshoz és friss gyümölcshöz
- szennyezett munkafelület – nyers hús leve kifolyik a pultra
- húslével szennyezett kés szabadon, gyúrt tésztához közel, könnyen felhasználható azonnal fogyasztható élelmiszerekhez