Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – keresztszennyeződés

2016. július 11.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszerbiztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image4

Szennyeződés

Főzés közben figyeljünk a tisztaságra és zárjunk ki minden lehetőséget, ami szennyezheti az ételt.

Ételkészítés előtt – és közben is – nagyon fontos az alapos kézmosás. Kezünk legyen tiszta és ne legyen sérült a bőrfelület, körmünk ne legyen hosszú illetve lakkozott, az ékszereket, gyűrűket vegyük le! Viseljünk tiszta kötényt és szorosan kössük össze a hajunkat, hogy ruházatunkról ne hulljon semmi az ételbe, a hajszál sem kedvelt tartozéka az ételnek.

A konyhai eszközök és a felületek is mindig legyenek makulátlanul tiszták.

Keresztszennyeződés

Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tojás és a földes zöldség, mosatlan gyümölcs még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk őket egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.

Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt pl. kést alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.

Ne dolgozzunk nyers zöldséggel, gyümölccsel, készétellel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • kibontott haj
  • lakkozott körmök
  • azonos vágódeszka nyers húshoz és friss gyümölcshöz
  • szennyezett munkafelület – nyers hús leve kifolyik a pultra
  • húslével szennyezett kés szabadon, gyúrt tésztához közel, könnyen felhasználható azonnal fogyasztható élelmiszerekhez

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Főzés a gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató