Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – keresztszennyeződés

2016. július 11.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszerbiztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image4

Szennyeződés

Főzés közben figyeljünk a tisztaságra és zárjunk ki minden lehetőséget, ami szennyezheti az ételt.

Ételkészítés előtt – és közben is – nagyon fontos az alapos kézmosás. Kezünk legyen tiszta és ne legyen sérült a bőrfelület, körmünk ne legyen hosszú illetve lakkozott, az ékszereket, gyűrűket vegyük le! Viseljünk tiszta kötényt és szorosan kössük össze a hajunkat, hogy ruházatunkról ne hulljon semmi az ételbe, a hajszál sem kedvelt tartozéka az ételnek.

A konyhai eszközök és a felületek is mindig legyenek makulátlanul tiszták.

Keresztszennyeződés

Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tojás és a földes zöldség, mosatlan gyümölcs még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk őket egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.

Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt pl. kést alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.

Ne dolgozzunk nyers zöldséggel, gyümölccsel, készétellel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • kibontott haj
  • lakkozott körmök
  • azonos vágódeszka nyers húshoz és friss gyümölcshöz
  • szennyezett munkafelület – nyers hús leve kifolyik a pultra
  • húslével szennyezett kés szabadon, gyúrt tésztához közel, könnyen felhasználható azonnal fogyasztható élelmiszerekhez

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mézédes mámor

eteltcsakokosan

Az újbor ünnepe

eteltcsakokosan

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató