Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – élelmiszerbiztonság a szabadban

2016. február 17.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image5

Jó dolog a piknikezés, kimozdulunk otthonról, együtt van a család, de figyeljünk az élelmiszerbiztonságra. Olyan élelmiszereket és ételeket vigyünk, amik nem romlanak gyorsan (például szalámis vagy kolbászos szendvics, nyers zöldség és gyümölcs, illetve ezekből készült saláta). Kerüljük a majonézes, tojásos ételeket, valamint a tejtermékeket. Annyi ételt vigyünk, amennyit valóban elfogyasztunk.

Étkezés a szabadban

Ügyeljünk itt is a tisztaságra, tiszta terítővel vagy pokróccal terítsük le az étkezés helyszínét. Kezünk legyen tiszta, praktikus tisztítókendőt vagy fertőtlenítő gélt vinni, ha nincs kézmosási lehetőség. Tisztán csomagoljuk el a tányérokat, poharakat, legyen bőségesen szalvéta is a kosárban.

Tárolás a szabadban

Minél hamarabb fogyasszuk el a becsomagolt ételt és italt, a gyümölcsöket, zöldségeket hagyhatjuk későbbre.

Árnyékos helyen tartsuk a piknikkosarat, vagy hűtőtáskát, hogy ne melegedjenek fel a benne tárolt élelmiszerek.

Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Több okból is tegyünk így, ha zárva tartjuk a tárolót elkerülhetjük, hogy rovarok másszák meg az ételt, elkerülhetjük az egyéb szennyeződéseket, illetve az élelmiszerek korai felmelegedését is.

Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • étel a földön, illetve a pokrócon van
  • rovarok lepik el az almát
  • a nyitott kosárra süt a nap
  • koszos kézzel esznek, etetnek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Gyerekek, vásárlás és élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató