Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.
Jó dolog a piknikezés, kimozdulunk otthonról, együtt van a család, de figyeljünk az élelmiszerbiztonságra. Olyan élelmiszereket és ételeket vigyünk, amik nem romlanak gyorsan (például szalámis vagy kolbászos szendvics, nyers zöldség és gyümölcs, illetve ezekből készült saláta). Kerüljük a majonézes, tojásos ételeket, valamint a tejtermékeket. Annyi ételt vigyünk, amennyit valóban elfogyasztunk.
Étkezés a szabadban
Ügyeljünk itt is a tisztaságra, tiszta terítővel vagy pokróccal terítsük le az étkezés helyszínét. Kezünk legyen tiszta, praktikus tisztítókendőt vagy fertőtlenítő gélt vinni, ha nincs kézmosási lehetőség. Tisztán csomagoljuk el a tányérokat, poharakat, legyen bőségesen szalvéta is a kosárban.
Tárolás a szabadban
Minél hamarabb fogyasszuk el a becsomagolt ételt és italt, a gyümölcsöket, zöldségeket hagyhatjuk későbbre.
Árnyékos helyen tartsuk a piknikkosarat, vagy hűtőtáskát, hogy ne melegedjenek fel a benne tárolt élelmiszerek.
Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Több okból is tegyünk így, ha zárva tartjuk a tárolót elkerülhetjük, hogy rovarok másszák meg az ételt, elkerülhetjük az egyéb szennyeződéseket, illetve az élelmiszerek korai felmelegedését is.
Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.
Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:
- étel a földön, illetve a pokrócon van
- rovarok lepik el az almát
- a nyitott kosárra süt a nap
- koszos kézzel esznek, etetnek