Nem mindegy, hogy milyenek a konyha méretei és milyen anyagokat használunk. Kis konyhából is ki lehet hozni a maximumot tárolási trükkökkel, miközben az élelmiszerbiztonságra is odafigyelünk.
Konyhapult
A konyhapult a konyha legfontosabb felülete, hiszen itt készítjük elő az élelmiszereket, átmenetileg tárolunk edényeket, dobozokat, tehát ez a központi hely. A naponta használt eszközökön (pl. kávéfőző, vízforraló) kívül ne tároljunk itt mást, hogy ne foglalják az értékes helyet. Zsúrkocsival, lehajtható étkező résszel vagy kihúzható lapokkal bővíthetjük a felületünket.
A konyhapult legyen a csípőnkkel egy magasságú, mindig álljunk közel a pulthoz, hiszen úgy kényelmes a vágás, aprítás, gyúrás, munka közben hajoljunk a pult fölé, így testünkkel magakadályozhatjuk, hogy a padlóra essen valami.
Ügyeljünk a tisztaságra, mindig töröljük át tisztítószeres vagy ecetes vízzel a felületet. Ne tegyünk a pultra bevásárlószatyrot, kosarat, pénzt vagy pénztárcát.
A konyhapulton közvetlenül ne vágjunk vagy szeleteljünk, hanem legyen több vágódeszkánk! Külön a nyers húsok és külön a zöldségek-gyümölcsök, illetve készételek számára.
Falfelületek kihasználása
Felfelé terjeszkedve sok helyet spórolunk, de nem mindegy miket teszünk a falra.
A fűszereket érdemes átlátszó, felcímkézett üvegekben falra szerelhető kosarakba tartani, hogy kézközelben legyenek. A pirospaprikát ellenben sötét helyen, szekrényben kell tartani.
A merőkanalakat, tálalóeszközöket, fedőket a szennyeződés elkerülése érdekében tartsuk fiókban, zárt polcokon és ne a falra akasztva, ahol könnyen szennyeződhetnek.
A helytakarékosságot a falra szerelhető polcokkal oldhatjuk meg, melyeken zárt dobozokat (pl: kávénak, tésztának), poharakat, bögréket tárolhatunk. Ezen kívül felszerelhetünk olyan tartókat, melyre könnyen felakaszthatjuk a konyhán használt ollót, vagy akár az alufólia és folpak tartókat. Ezeken kívül a polcokon tárolhatjuk a különféle élő fűszernövényeket, azonban ezeket mindig úgy helyezzük el, hogy az esetlegesen kihulló föld ne szennyezze az élelmiszereket, eszközöket.
Konyharuhákat, edényfogót, parafaalátétet és papírtörlőt is tarthatunk a falon.
A konyha falára célszerű olyan burkolatot választani, ami könnyen tisztítható. Pl: csempe, fémlap stb. A műanyag és a fa könnyen szennyeződik, továbbá víztől vagy hőre torzulhat, tégla és díszkő burkolat nem alkalmas konyhába.
Mosogatómedencék
A háziasszonyok többsége a két medencés megoldást szokta kedvelni, mivel az egyikben mosogatnak a másikban a már leöblített edényeket csepegtetik. Az egy medencés megoldás mellé gyakran tesznek csepegtetőt, mert higiénikusabb, mint konyharuhákra kitenni száradni az edényeket. Tehát sehogyan sem tudunk helyet megtakarítani.
A csepegtető tisztasága kiemelt fontosságú: naponta öntsük ki a tálcából az összegyűlt vizet, majd alaposan mossuk el.
Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatómedencéket, valamint soha ne hagyjuk benne a mosogatószivacsokat sem.
A mosogató mellett tartsunk folyékony- vagy tömbszappant, hogy az ételkészítés minden szakaszánál meg tudjuk mosni a kezünket. A mosogatószer nem szappan.
Tipp, hogy a mosogatómedencére pontosan illő vágódeszkát szerezzünk be (vágassunk méretre), ezzel a konyhafelületet meg tudjuk növelni.
Mosogatáshoz kapcsolódó cikkek:
Polcok
A szekrények maximális tér kihasználását a pontosan lemért és méretre vágott polcok szerelésével érhetjük el. Abban az esetben, ha ez megoldható célszerű kifordítható polcokat is felszerelni, hogy a rajtuk tárolt eszközöket, vagy esetlegesen használt alapanyagokat könnyen elérjük.
Alkalmazhatunk kihúzható polcos elemeket is.
Próbáljunk minél kevesebb háztartási gépet beszerezni, főleg ha kicsi a konyhánk, mivel más módon is megoldhatóak az ételkészítés egyes szakaszai. Nem feltétlenül kell kenyérsütő gép, gyümölcscentrifuga, még a mikrohullámú sütő is pótolható más módon. Alapvetően, ezek az eszközök kellenek egy konyhában.
Élelmiszerek tárolásakor mindig figyeljünk arra, hogy a sérült eredeti csomagolásban lévő alapanyagokat töltsük át jól zárható sérülésmentes dobozokba, zacskókba.
Használjuk ki a szekrények belső oldalát is.
Háztartási gépek
A kis méretű hűtők előnye, hogy akár a pult alá is behelyezhető. Vagy ha különálló, akkor a tetején lehet tárolni a konyhán használatos eszközöket, egyéb dolgokat.
Mosogatógépet, akkor vegyünk, ha gyakran és sok edényt kell elmosni a háztartásban, hiszen sok helyet foglal. Illetve minél kisebb méretűt szerezzünk be, hogy maradjon hely a többi háztartási gépnek és a szekrénynek.