Ételtcsakokosan

Kényelmes kis konyha

2016. június 3.
Worktop-Plus-by-Magnet-Kitchens-635x572

Nem mindegy, hogy milyenek a konyha méretei és milyen anyagokat használunk. Kis konyhából is ki lehet hozni a maximumot tárolási trükkökkel, miközben az élelmiszerbiztonságra is odafigyelünk.

Konyhapult

Worktop-Plus-by-Magnet-Kitchens-635x572A konyhapult a konyha legfontosabb felülete, hiszen itt készítjük elő az élelmiszereket, átmenetileg tárolunk edényeket, dobozokat, tehát ez a központi hely. A naponta használt eszközökön (pl. kávéfőző, vízforraló) kívül ne tároljunk itt mást, hogy ne foglalják az értékes helyet. Zsúrkocsival, lehajtható étkező résszel vagy kihúzható lapokkal bővíthetjük a felületünket.

A konyhapult legyen a csípőnkkel egy magasságú, mindig álljunk közel a pulthoz, hiszen úgy kényelmes a vágás, aprítás, gyúrás, munka közben hajoljunk a pult fölé, így testünkkel magakadályozhatjuk, hogy a padlóra essen valami.

Ügyeljünk a tisztaságra, mindig töröljük át tisztítószeres vagy ecetes vízzel a felületet. Ne tegyünk a pultra bevásárlószatyrot, kosarat, pénzt vagy pénztárcát.

A konyhapulton közvetlenül ne vágjunk vagy szeleteljünk, hanem legyen több vágódeszkánk! Külön a nyers húsok és külön a zöldségek-gyümölcsök, illetve készételek számára.

Falfelületek kihasználása

Use-an-Old-Jars-or-by-New-decorative-OnesFelfelé terjeszkedve sok helyet spórolunk, de nem mindegy miket teszünk a falra.

A fűszereket érdemes átlátszó, felcímkézett üvegekben falra szerelhető kosarakba tartani, hogy kézközelben legyenek. A pirospaprikát ellenben sötét helyen, szekrényben kell tartani.

A merőkanalakat, tálalóeszközöket, fedőket a szennyeződés elkerülése érdekében tartsuk fiókban, zárt polcokon és ne a falra akasztva, ahol könnyen szennyeződhetnek.

A helytakarékosságot a falra szerelhető polcokkal oldhatjuk meg, melyeken zárt dobozokat (pl: kávénak, tésztának), poharakat, bögréket tárolhatunk. Ezen kívül felszerelhetünk olyan tartókat, melyre könnyen felakaszthatjuk a konyhán használt ollót, vagy akár az alufólia és folpak tartókat. Ezeken kívül a polcokon tárolhatjuk a különféle élő fűszernövényeket, azonban ezeket mindig úgy helyezzük el, hogy az esetlegesen kihulló föld ne szennyezze az élelmiszereket, eszközöket.

Konyharuhákat, edényfogót, parafaalátétet és papírtörlőt is tarthatunk a falon.

A konyha falára célszerű olyan burkolatot választani, ami könnyen tisztítható. Pl: csempe, fémlap stb. A műanyag és a  fa könnyen szennyeződik, továbbá víztől vagy hőre torzulhat, tégla és díszkő burkolat nem alkalmas konyhába.

Mosogatómedencék

d75e62111653769cd4883bbbbcf75da4A háziasszonyok többsége a két medencés megoldást szokta kedvelni, mivel az egyikben mosogatnak a másikban a már leöblített edényeket csepegtetik. Az egy medencés megoldás mellé gyakran tesznek csepegtetőt, mert higiénikusabb, mint konyharuhákra kitenni száradni az edényeket. Tehát sehogyan sem tudunk helyet megtakarítani.

A csepegtető tisztasága kiemelt fontosságú: naponta öntsük ki a tálcából az összegyűlt vizet, majd alaposan mossuk el.

Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatómedencéket, valamint soha ne hagyjuk benne a mosogatószivacsokat sem.

A mosogató mellett tartsunk folyékony- vagy tömbszappant, hogy az ételkészítés minden szakaszánál meg tudjuk mosni a kezünket. A mosogatószer nem szappan.

Tipp, hogy a mosogatómedencére pontosan illő vágódeszkát szerezzünk be (vágassunk méretre), ezzel a konyhafelületet meg tudjuk növelni.

Mosogatáshoz kapcsolódó cikkek:

Polcok

egyedi-konyhai-taroloszekrenyA szekrények maximális tér kihasználását a pontosan lemért és méretre vágott polcok szerelésével érhetjük el. Abban az esetben, ha ez megoldható célszerű kifordítható polcokat is felszerelni, hogy a rajtuk tárolt eszközöket, vagy esetlegesen használt alapanyagokat könnyen elérjük.

Alkalmazhatunk kihúzható polcos elemeket is.

Próbáljunk minél kevesebb háztartási gépet beszerezni, főleg ha kicsi a konyhánk, mivel más módon is megoldhatóak az ételkészítés egyes szakaszai. Nem feltétlenül kell kenyérsütő gép, gyümölcscentrifuga, még a mikrohullámú sütő is pótolható más módon. Alapvetően, ezek az eszközök kellenek egy konyhában.

Élelmiszerek tárolásakor mindig figyeljünk arra, hogy a sérült eredeti csomagolásban lévő alapanyagokat töltsük át jól zárható sérülésmentes dobozokba, zacskókba.

ajtora-szerelt-praktikus-fuszertartoHasználjuk ki a szekrények belső oldalát is.

Háztartási gépek

A kis méretű hűtők előnye, hogy akár a pult alá is behelyezhető. Vagy ha különálló, akkor a tetején lehet tárolni a konyhán használatos eszközöket,  egyéb dolgokat.

Mosogatógépet, akkor vegyünk, ha gyakran és sok edényt kell elmosni a háztartásban, hiszen sok helyet foglal. Illetve minél kisebb méretűt szerezzünk be, hogy maradjon hely a többi háztartási gépnek és a szekrénynek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Endívia

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató