Ételtcsakokosan

Kényelmes kis konyha

2016. június 3.
Worktop-Plus-by-Magnet-Kitchens-635x572

Nem mindegy, hogy milyenek a konyha méretei és milyen anyagokat használunk. Kis konyhából is ki lehet hozni a maximumot tárolási trükkökkel, miközben az élelmiszerbiztonságra is odafigyelünk.

Konyhapult

Worktop-Plus-by-Magnet-Kitchens-635x572A konyhapult a konyha legfontosabb felülete, hiszen itt készítjük elő az élelmiszereket, átmenetileg tárolunk edényeket, dobozokat, tehát ez a központi hely. A naponta használt eszközökön (pl. kávéfőző, vízforraló) kívül ne tároljunk itt mást, hogy ne foglalják az értékes helyet. Zsúrkocsival, lehajtható étkező résszel vagy kihúzható lapokkal bővíthetjük a felületünket.

A konyhapult legyen a csípőnkkel egy magasságú, mindig álljunk közel a pulthoz, hiszen úgy kényelmes a vágás, aprítás, gyúrás, munka közben hajoljunk a pult fölé, így testünkkel magakadályozhatjuk, hogy a padlóra essen valami.

Ügyeljünk a tisztaságra, mindig töröljük át tisztítószeres vagy ecetes vízzel a felületet. Ne tegyünk a pultra bevásárlószatyrot, kosarat, pénzt vagy pénztárcát.

A konyhapulton közvetlenül ne vágjunk vagy szeleteljünk, hanem legyen több vágódeszkánk! Külön a nyers húsok és külön a zöldségek-gyümölcsök, illetve készételek számára.

Falfelületek kihasználása

Use-an-Old-Jars-or-by-New-decorative-OnesFelfelé terjeszkedve sok helyet spórolunk, de nem mindegy miket teszünk a falra.

A fűszereket érdemes átlátszó, felcímkézett üvegekben falra szerelhető kosarakba tartani, hogy kézközelben legyenek. A pirospaprikát ellenben sötét helyen, szekrényben kell tartani.

A merőkanalakat, tálalóeszközöket, fedőket a szennyeződés elkerülése érdekében tartsuk fiókban, zárt polcokon és ne a falra akasztva, ahol könnyen szennyeződhetnek.

A helytakarékosságot a falra szerelhető polcokkal oldhatjuk meg, melyeken zárt dobozokat (pl: kávénak, tésztának), poharakat, bögréket tárolhatunk. Ezen kívül felszerelhetünk olyan tartókat, melyre könnyen felakaszthatjuk a konyhán használt ollót, vagy akár az alufólia és folpak tartókat. Ezeken kívül a polcokon tárolhatjuk a különféle élő fűszernövényeket, azonban ezeket mindig úgy helyezzük el, hogy az esetlegesen kihulló föld ne szennyezze az élelmiszereket, eszközöket.

Konyharuhákat, edényfogót, parafaalátétet és papírtörlőt is tarthatunk a falon.

A konyha falára célszerű olyan burkolatot választani, ami könnyen tisztítható. Pl: csempe, fémlap stb. A műanyag és a  fa könnyen szennyeződik, továbbá víztől vagy hőre torzulhat, tégla és díszkő burkolat nem alkalmas konyhába.

Mosogatómedencék

d75e62111653769cd4883bbbbcf75da4A háziasszonyok többsége a két medencés megoldást szokta kedvelni, mivel az egyikben mosogatnak a másikban a már leöblített edényeket csepegtetik. Az egy medencés megoldás mellé gyakran tesznek csepegtetőt, mert higiénikusabb, mint konyharuhákra kitenni száradni az edényeket. Tehát sehogyan sem tudunk helyet megtakarítani.

A csepegtető tisztasága kiemelt fontosságú: naponta öntsük ki a tálcából az összegyűlt vizet, majd alaposan mossuk el.

Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatómedencéket, valamint soha ne hagyjuk benne a mosogatószivacsokat sem.

A mosogató mellett tartsunk folyékony- vagy tömbszappant, hogy az ételkészítés minden szakaszánál meg tudjuk mosni a kezünket. A mosogatószer nem szappan.

Tipp, hogy a mosogatómedencére pontosan illő vágódeszkát szerezzünk be (vágassunk méretre), ezzel a konyhafelületet meg tudjuk növelni.

Mosogatáshoz kapcsolódó cikkek:

Polcok

egyedi-konyhai-taroloszekrenyA szekrények maximális tér kihasználását a pontosan lemért és méretre vágott polcok szerelésével érhetjük el. Abban az esetben, ha ez megoldható célszerű kifordítható polcokat is felszerelni, hogy a rajtuk tárolt eszközöket, vagy esetlegesen használt alapanyagokat könnyen elérjük.

Alkalmazhatunk kihúzható polcos elemeket is.

Próbáljunk minél kevesebb háztartási gépet beszerezni, főleg ha kicsi a konyhánk, mivel más módon is megoldhatóak az ételkészítés egyes szakaszai. Nem feltétlenül kell kenyérsütő gép, gyümölcscentrifuga, még a mikrohullámú sütő is pótolható más módon. Alapvetően, ezek az eszközök kellenek egy konyhában.

Élelmiszerek tárolásakor mindig figyeljünk arra, hogy a sérült eredeti csomagolásban lévő alapanyagokat töltsük át jól zárható sérülésmentes dobozokba, zacskókba.

ajtora-szerelt-praktikus-fuszertartoHasználjuk ki a szekrények belső oldalát is.

Háztartási gépek

A kis méretű hűtők előnye, hogy akár a pult alá is behelyezhető. Vagy ha különálló, akkor a tetején lehet tárolni a konyhán használatos eszközöket,  egyéb dolgokat.

Mosogatógépet, akkor vegyünk, ha gyakran és sok edényt kell elmosni a háztartásban, hiszen sok helyet foglal. Illetve minél kisebb méretűt szerezzünk be, hogy maradjon hely a többi háztartási gépnek és a szekrénynek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Milyen tej van a dobozban?

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

eteltcsakokosan

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató