Ételtcsakokosan

Kempingezés okosan

2015. augusztus 8.

A nyár a vízi- és kerékpártúrák, valamint a (vad)kempingezés ideje, amely alkalmaknál kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság, hiszen nem minden esetben van mód megfelelő tárolásra, hűtésre. Ne feledjük, hogy itt is ugyanazok a szabályok érvényesek az élelmiszer előkészítésre és a főzésre, mint odahaza.

stew-750846_1280Ha egy napnál hosszabb időre megyünk kempingezni, akkor főleg konzerveket és előre csomagolt tartós élelmiszereket vigyünk magunkkal. Szárított gyümölcs, száraztészta, rizs, előre csomagolt kenyér, gyümölcs-sűrítmény, zacskós leves, fűszerek bátran csomagolhatóak a hátizsákba.

Hűtést igénylő ételeket csak olyan esetben vigyünk magunkkal, ha azokat 1 napon belül felhasználjuk. Hamburger húspogácsát, virslit, készételt mindenképp hűtőládába tegyük és jégakkuk között utaztassuk (http://eteltcsakokosan.hu/2015/07/elelmiszerbiztonsag-es-nyari-utaza).


Bográcsozáskettle-344808_1280

Legegyszerűbb és leggyorsabb főzési megoldás, ami sok éhes szájat tud jóllakatni, az a bográcsozás. Paprikás krumpli, lecsó, gulyásleves, pörkölt, sűrű főzelékek, mint pl. paradicsomos bab elkészíthető bográcsban. A kenyér és más pékárú, keményebb zöldség pl. paprika, retek könnyen szállítható és pár napig eláll, így köretnek ideálisak. A húsok esetében figyeljünk, hogy közeli üzletben vegyük meg és ne előre vigyük magunkkal, főleg, ha a túra harmadik-negyedik napján készítjük el.

Mindig vigyük magunkkal a konyhai eszközöket is. Amik a legfontosabbak:

  • külön vágódeszka a zöldségeknek és külön a nyers húsoknak
  • 2 db nagykés – külön kenyérnek és zöldségeknek, külön a húsnak
  • bicska
  • konzervnyitó
  • egymásba illő zárható dobozok
  • saját tányér, pohár és evőeszközök (lehetőség szerint fémből legyen, mert a műanyag karcolódik és megtelepedhetnek benne a baktériumok)
  • alufólia
  • higikendő, folyékony szappan
  • konyharuhák
  • bogrács
  • fémlábas
  • tábori asztal


Betartandó alapszabályok

  • Mindig tiszta legyen a kezünk, ha élelmiszerrel foglalkozunk, ha étkezünk! Munka közben is legyen lehetőség kézmosásra ivóvíz minőségű vízzel.
  • Mielőtt munkához látunk, a munkafelületet alaposan tisztítsuk le.  Dolgozhatunk tiszta terítőn, vagy papíron . Lefedhetjük tiszta konyharuhával is a munkafelületet, ami lehet pl. erdei fapad, faasztal, vagy  saját tábori asztal.
  • Felhasználás előtt minden esetben alaposan mossuk meg ivóvízzel az alapanyagokat!
  • Addig  főzzük az ételt a bográcsban, amíg valamennyi összetevő alaposan átfő.
  • A konzervételeket vízzel teli lábosba állítva, felbontva melegítsük!
  • Tálaláskor a készétel mindig tiszta tányérra kerüljön, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
  • A kitálalt ételeket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással, jól záródó csomagolással  kell védeni.
  • Érdemes annyi ételt főzni, amennyit el is fogyasztunk. Túrázás esetében sok esetben nem megoldható a maradékok tárolása.
  • Az eszközök elmosásra ivóvíz minőségű vizet használjunk.
  • A keletkezett szemetet, hulladékot össze kell gyűjteni, és az arra kijelölt tárolókban elhelyezni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

eteltcsakokosan

Rendelj biztonságosan!

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató