Ételtcsakokosan

Kempingezés okosan

2015. augusztus 8.

A nyár a vízi- és kerékpártúrák, valamint a (vad)kempingezés ideje, amely alkalmaknál kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság, hiszen nem minden esetben van mód megfelelő tárolásra, hűtésre. Ne feledjük, hogy itt is ugyanazok a szabályok érvényesek az élelmiszer előkészítésre és a főzésre, mint odahaza.

stew-750846_1280Ha egy napnál hosszabb időre megyünk kempingezni, akkor főleg konzerveket és előre csomagolt tartós élelmiszereket vigyünk magunkkal. Szárított gyümölcs, száraztészta, rizs, előre csomagolt kenyér, gyümölcs-sűrítmény, zacskós leves, fűszerek bátran csomagolhatóak a hátizsákba.

Hűtést igénylő ételeket csak olyan esetben vigyünk magunkkal, ha azokat 1 napon belül felhasználjuk. Hamburger húspogácsát, virslit, készételt mindenképp hűtőládába tegyük és jégakkuk között utaztassuk (http://eteltcsakokosan.hu/2015/07/elelmiszerbiztonsag-es-nyari-utaza).


Bográcsozáskettle-344808_1280

Legegyszerűbb és leggyorsabb főzési megoldás, ami sok éhes szájat tud jóllakatni, az a bográcsozás. Paprikás krumpli, lecsó, gulyásleves, pörkölt, sűrű főzelékek, mint pl. paradicsomos bab elkészíthető bográcsban. A kenyér és más pékárú, keményebb zöldség pl. paprika, retek könnyen szállítható és pár napig eláll, így köretnek ideálisak. A húsok esetében figyeljünk, hogy közeli üzletben vegyük meg és ne előre vigyük magunkkal, főleg, ha a túra harmadik-negyedik napján készítjük el.

Mindig vigyük magunkkal a konyhai eszközöket is. Amik a legfontosabbak:

  • külön vágódeszka a zöldségeknek és külön a nyers húsoknak
  • 2 db nagykés – külön kenyérnek és zöldségeknek, külön a húsnak
  • bicska
  • konzervnyitó
  • egymásba illő zárható dobozok
  • saját tányér, pohár és evőeszközök (lehetőség szerint fémből legyen, mert a műanyag karcolódik és megtelepedhetnek benne a baktériumok)
  • alufólia
  • higikendő, folyékony szappan
  • konyharuhák
  • bogrács
  • fémlábas
  • tábori asztal


Betartandó alapszabályok

  • Mindig tiszta legyen a kezünk, ha élelmiszerrel foglalkozunk, ha étkezünk! Munka közben is legyen lehetőség kézmosásra ivóvíz minőségű vízzel.
  • Mielőtt munkához látunk, a munkafelületet alaposan tisztítsuk le.  Dolgozhatunk tiszta terítőn, vagy papíron . Lefedhetjük tiszta konyharuhával is a munkafelületet, ami lehet pl. erdei fapad, faasztal, vagy  saját tábori asztal.
  • Felhasználás előtt minden esetben alaposan mossuk meg ivóvízzel az alapanyagokat!
  • Addig  főzzük az ételt a bográcsban, amíg valamennyi összetevő alaposan átfő.
  • A konzervételeket vízzel teli lábosba állítva, felbontva melegítsük!
  • Tálaláskor a készétel mindig tiszta tányérra kerüljön, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
  • A kitálalt ételeket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással, jól záródó csomagolással  kell védeni.
  • Érdemes annyi ételt főzni, amennyit el is fogyasztunk. Túrázás esetében sok esetben nem megoldható a maradékok tárolása.
  • Az eszközök elmosásra ivóvíz minőségű vizet használjunk.
  • A keletkezett szemetet, hulladékot össze kell gyűjteni, és az arra kijelölt tárolókban elhelyezni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi ropogós

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a szőlőről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató