A nyár a vízi- és kerékpártúrák, valamint a (vad)kempingezés ideje, amely alkalmaknál kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság, hiszen nem minden esetben van mód megfelelő tárolásra, hűtésre. Ne feledjük, hogy itt is ugyanazok a szabályok érvényesek az élelmiszer előkészítésre és a főzésre, mint odahaza.
Ha egy napnál hosszabb időre megyünk kempingezni, akkor főleg konzerveket és előre csomagolt tartós élelmiszereket vigyünk magunkkal. Szárított gyümölcs, száraztészta, rizs, előre csomagolt kenyér, gyümölcs-sűrítmény, zacskós leves, fűszerek bátran csomagolhatóak a hátizsákba.
Hűtést igénylő ételeket csak olyan esetben vigyünk magunkkal, ha azokat 1 napon belül felhasználjuk. Hamburger húspogácsát, virslit, készételt mindenképp hűtőládába tegyük és jégakkuk között utaztassuk (http://eteltcsakokosan.hu/2015/07/elelmiszerbiztonsag-es-nyari-utaza).
Bográcsozás
Legegyszerűbb és leggyorsabb főzési megoldás, ami sok éhes szájat tud jóllakatni, az a bográcsozás. Paprikás krumpli, lecsó, gulyásleves, pörkölt, sűrű főzelékek, mint pl. paradicsomos bab elkészíthető bográcsban. A kenyér és más pékárú, keményebb zöldség pl. paprika, retek könnyen szállítható és pár napig eláll, így köretnek ideálisak. A húsok esetében figyeljünk, hogy közeli üzletben vegyük meg és ne előre vigyük magunkkal, főleg, ha a túra harmadik-negyedik napján készítjük el.
Mindig vigyük magunkkal a konyhai eszközöket is. Amik a legfontosabbak:
- külön vágódeszka a zöldségeknek és külön a nyers húsoknak
- 2 db nagykés – külön kenyérnek és zöldségeknek, külön a húsnak
- bicska
- konzervnyitó
- egymásba illő zárható dobozok
- saját tányér, pohár és evőeszközök (lehetőség szerint fémből legyen, mert a műanyag karcolódik és megtelepedhetnek benne a baktériumok)
- alufólia
- higikendő, folyékony szappan
- konyharuhák
- bogrács
- fémlábas
- tábori asztal
Betartandó alapszabályok
- Mindig tiszta legyen a kezünk, ha élelmiszerrel foglalkozunk, ha étkezünk! Munka közben is legyen lehetőség kézmosásra ivóvíz minőségű vízzel.
- Mielőtt munkához látunk, a munkafelületet alaposan tisztítsuk le. Dolgozhatunk tiszta terítőn, vagy papíron . Lefedhetjük tiszta konyharuhával is a munkafelületet, ami lehet pl. erdei fapad, faasztal, vagy saját tábori asztal.
- Felhasználás előtt minden esetben alaposan mossuk meg ivóvízzel az alapanyagokat!
- Addig főzzük az ételt a bográcsban, amíg valamennyi összetevő alaposan átfő.
- A konzervételeket vízzel teli lábosba állítva, felbontva melegítsük!
- Tálaláskor a készétel mindig tiszta tányérra kerüljön, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
- A kitálalt ételeket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással, jól záródó csomagolással kell védeni.
- Érdemes annyi ételt főzni, amennyit el is fogyasztunk. Túrázás esetében sok esetben nem megoldható a maradékok tárolása.
- Az eszközök elmosásra ivóvíz minőségű vizet használjunk.
- A keletkezett szemetet, hulladékot össze kell gyűjteni, és az arra kijelölt tárolókban elhelyezni.