Újabb gyerekek által (is) készített recept érkezett: sonkás pizza.
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 1,5-2 dl víz
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 2 evőkanál só
- 25 dkg sonka
- 15 dkg sajt
Elkészítése
A szárított élesztőt felfuttatom a langyos tejben két kanál cukorral. Kimérem a lisztet egy tálba és a habos élesztőt beleöntöm, rászóróm a sót és robotgéppel összedolgozom, annyi vizet öntök hozzá, hogy ruganyos bucivá összeálljon. A végén kézzel jól átgyúrom. Tiszta konyharuhával lefedve hagyom 1,5 órára megkelni.
Felkockázom a sonkát, ha van otthon kolbász, azt is felkarikázom.
Gyúródeszkán kinyújtom a tésztát, beteszem egy tepsibe. Megkenem a paradicsompűrével, rászóróm a sonkát (és kolbászt) és végül sajtot reszelek a tetejére.
210°C fokos előmlegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.