Ételtcsakokosan

Hőmérsékleti veszélyzóna

2015. május 15.
Bacis-hőmérős-hűtőmágnes-400x533

Az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében be kell tartanunk néhány alapszabályt. Ilyen például az, hogy ételeink minél rövidebb időt töltsenek a hőmérsékleti veszélyzónában.

Bacis-hĹ‘mĂ©rĹ‘s-hűtĹ‘mágnes-400x533Mi is ez a veszélyzóna?

Ahogy a neve is sugallja, egy veszélyes hőmérsékleti tartományra utal, mely +5 °C és +60 °C között van. +5 °C alatt a baktériumok, mikrobák szaporodása lelassul, míg a +75 °C-on történő hőkezelés során a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó mikroba elpusztítható. A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 – +40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50-+60 °C körül a baktériumok száma csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.

Miért olyan veszélyes?

A baktériumok a számukra kedvező körülmények között igen intenzíven tudnak szaporodni, akár 20 percenként képesek osztódni, számukat megduplázni. Az élelmiszerek összetételük, állaguk, nedvességtartalmuk miatt kiváló táptalajt jelentenek a baktériumok számára. Ha ehhez kedvező hőmérséklet is párosul, teljes a siker a mikroorganizmusok számára.

Hogyan kerüljük el az ételmérgezést?

Sütéssel, főzéssel nem érhető el teljes sterilitás (csíramentesség), ám erre nincs is szükség.

Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy nyers húst, tojást tartalmazó ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük – maghőmérsékletük – legalább 2 percen át el nem éri a +72 °C-ot, illetve az étel minden pontján a +75 °C-ot. Ha az étel közepe (legvastagabb része) nem kap elegendő hőt, az ott lévő mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. Használjunk ételhőmérőt!

A hűtést igénylő élelmiszereket minél előbb tegyük be a hűtőszekrénybe, amelynek hőmérséklete 0-+5 °C közé legyen beállítva. Főzés után – ha nem kerül rögtön elfogyasztásra minél gyorsabban hűtsük le az ételt, és tegyük hűtőszekrénybe, ugyanígy járjunk el a maradékkal is. Semmiképpen sem szabad szobahőmérsékleten  állni hagyni..

A maradék ételt nem elég meglangyosítani. A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, csak azután fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató