Ételtcsakokosan

Hőmérsékleti veszélyzóna

2015. május 15.
Bacis-hőmérős-hűtőmágnes-400x533

Az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében be kell tartanunk néhány alapszabályt. Ilyen például az, hogy ételeink minél rövidebb időt töltsenek a hőmérsékleti veszélyzónában.

Bacis-hĹ‘mĂ©rĹ‘s-hűtĹ‘mágnes-400x533Mi is ez a veszélyzóna?

Ahogy a neve is sugallja, egy veszélyes hőmérsékleti tartományra utal, mely +5 °C és +60 °C között van. +5 °C alatt a baktériumok, mikrobák szaporodása lelassul, míg a +75 °C-on történő hőkezelés során a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó mikroba elpusztítható. A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 – +40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50-+60 °C körül a baktériumok száma csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.

Miért olyan veszélyes?

A baktériumok a számukra kedvező körülmények között igen intenzíven tudnak szaporodni, akár 20 percenként képesek osztódni, számukat megduplázni. Az élelmiszerek összetételük, állaguk, nedvességtartalmuk miatt kiváló táptalajt jelentenek a baktériumok számára. Ha ehhez kedvező hőmérséklet is párosul, teljes a siker a mikroorganizmusok számára.

Hogyan kerüljük el az ételmérgezést?

Sütéssel, főzéssel nem érhető el teljes sterilitás (csíramentesség), ám erre nincs is szükség.

Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy nyers húst, tojást tartalmazó ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük – maghőmérsékletük – legalább 2 percen át el nem éri a +72 °C-ot, illetve az étel minden pontján a +75 °C-ot. Ha az étel közepe (legvastagabb része) nem kap elegendő hőt, az ott lévő mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. Használjunk ételhőmérőt!

A hűtést igénylő élelmiszereket minél előbb tegyük be a hűtőszekrénybe, amelynek hőmérséklete 0-+5 °C közé legyen beállítva. Főzés után – ha nem kerül rögtön elfogyasztásra minél gyorsabban hűtsük le az ételt, és tegyük hűtőszekrénybe, ugyanígy járjunk el a maradékkal is. Semmiképpen sem szabad szobahőmérsékleten  állni hagyni..

A maradék ételt nem elég meglangyosítani. A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, csak azután fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Jégre tett élelmiszereink

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Mennyi ideig tartsam mélyhűtőben…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató