Ételtcsakokosan

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban

2014. december 11.

46- féle fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH legújabb terméktesztjén. A karácsonyi időszakban a Hivatal a hazai boltok kínálatát vizsgálta, s végül – a kedveltségi mutatók alapján – négy kategóriában (csemege, édesnemes, csípős és különleges/eredetvédett) hirdetett rangsort. A méltán híres magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek.

A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A Hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.  Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is.

A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.

Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.

A laboratóriumi és a kedveltségi eredményeket tartalmazó teljes táblázat elérhető a Szupermenta blogon és a NÉBIH honlapján is.

DSCN2491

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Visszaolvaszthatom, vagy dobjam ki?…

eteltcsakokosan

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató