Ételtcsakokosan

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban

2014. december 11.

46- féle fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH legújabb terméktesztjén. A karácsonyi időszakban a Hivatal a hazai boltok kínálatát vizsgálta, s végül – a kedveltségi mutatók alapján – négy kategóriában (csemege, édesnemes, csípős és különleges/eredetvédett) hirdetett rangsort. A méltán híres magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek.

A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A Hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.  Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is.

A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.

Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.

A laboratóriumi és a kedveltségi eredményeket tartalmazó teljes táblázat elérhető a Szupermenta blogon és a NÉBIH honlapján is.

DSCN2491

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így neveld a bazsalikomod

eteltcsakokosan

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató