Mézes pályázatunkra a sütemények mellett gyümölcsös recepteket is küldtetek nekünk. Itt van két egészséges, mézes reggeli és vacsora recept!
Családunk az átlagnál több mézet használ akár nyers, akár főtt ételeink elkészítéséhez, mert tisztában vagyunk annak egészséges mivoltával és kiváló élettani hatásaival. Mindig egy tanyán élő hiteles termelőtől vásároljuk az általában 5-6 féle mézet.
Ötéves Míra Fanni unokánk szeret a konyhában a nagyikkal sürgölődni és szivesen is fogyasztja velünk az elkészített ételeket. Most egy reggeli finomságot és egy könnyű vacsora receptjét küldjük:
Gyümölcsös gabonapehely reggelire
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehely,
- 10 dkg zab,
- 5 dkg napraforgó mag,
- 3 dkg tökmag,
- 5 dkg földimogyoró,
- 3 dkg darabolt mandula,
- 50 ml napraforgó olaj,
- 50 ml világos méz,
- 3 dkg mazsola,
- 5 dkg darabolt aszalt sárgabarack.
Egy edényben összekeverjük a zabpelyhet, zabot és magokat. Egy nagyobb lábosban összeolvasztjuk az olajat a mézzel, ha felhevült levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zabpehely keveréket. Összekeverés után egy tepsiben süssük 50 percig 150 fokon, közben gyakran megkeverjük. A sütőből kivéve hozzáadjuk a sárgabarackot és a mazsolát. Kihűlve jóízűen fogyasztható.
Sült gyümölcstál vacsorára
Hozzávalók:
- 50 ml világos méz,
- reszelt citromhéj,
- kevés reszelt gyömbér,
- 5 szelet friss ananász,
- 1 mangó szeletelve,
- 1 papaja szeletelve,
- 2 meghámozott banán nagyobb darabokban.
Egy üvegtálba halmozzuk a gyümölcsöket. Összekeverjük a mézet, citromhéjat és gyömbért, majd meglocsoljuk vele a gyümölcsöket. Grillsütőben 6-8 perc alatt magas fokozaton aranybarnára grillezzük. Forrón joghurttal tálaljuk, vagy fogyasztható lehűtve, hidegen is. Jó étvágyat!
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre: