Ételtcsakokosan

Fűszerkert a balkonon

2017. szeptember 5.

A gasztronómusok szerint a frissen szedett fűszernövény nem is hasonlítható a szárítotthoz vagy a fagyasztotthoz. Illatuk miatt is vonzódunk a fűszernövényekhez. Egyesek szerint aromái belélegezve is nyugtatnak. Mit tegyünk, ha fűszerkert létesítésére nincs lehetőségünk, de van egy balkonunk?

 fuszerek1 (Copy)

Először is tartsuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy a kevesebb több, mert mindenféle fűszernövényt lehetetlenség egy balkonra összezsúfolni.  Azután, gondoljuk át, hogy melyek azok a fűszerek, amelyeket nagyon szeretünk, tavasszal és nyáron gyakran és előszeretettel használunk.

Paradicsomos ételek, pizza? Akkor bazsalikom, borsikafű, oregánó, rozmaring, tárkony.

Zöldségek, saláták? Akkor bazsalikom, kapor, lestyán, metélőhagyma, tárkony.

Hal- és húsételek? Akkor borsfű, kakukkfű, kapor, metélőhagyma, oregánó, rozmaring, tárkony.

Húspácok, olajok, ecetek ízesítése? Akkor bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, tárkony.

Hús- és raguleves? Akkor lestyán, tárkony.

Édességek, fagylaltok, limonádé? Akkor cirtomfű, menta.

Tea vagy ice-tea? Akkor bazsalikom, citromfű, menta, oregánó a legjobb választás.

A balkon egy kevésbé forgalmas, napos, vagy félárnyékos sarka ideális lehet a legtöbb fűszernövény számára. Legjobb, ha az egyes növényeket külön-külön cserépedényben neveljük, így a terjedő tövűek nem nyomják el a kisebbeket. A nagyobbra növő fűszernövényeket nagyobb edénybe ültessük, és helyezzük a többi növény mögé (lestyán, tárkony, rozmaring). A napot szerető növények állandóan napos helyre kerüljenek, pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó!

Tápanyagban gazdag, közepesen kötött virágföldben jól megélnek, és évelő fajok esetén 3-4 évenkénti megújítás/átültetés, valamint téli fagyvédelem mellett edényben is termeszthetőek.

A bazsalikom, borsfű, kapor és metélőhagyma közvetlenül a cserépbe is vethető tavasszal. Magjuk gazdaboltban beszerezhető. A rozmaring, tárkony, lestyán, borsos menta, citromfű, oregánó előnevelt növényekről, palántákból nagy biztonsággal, korán nevelhető kész növénnyé. A palántákat kertészeti árudákban szerezhetjük be. Sok fűszernövény szárazságtűrő, azonban szükség esetén öntözni és tápoldatozni kell. A metélőhagyma, a lestyán és a tárkony különösen tápanyagigényes, és az üde talajt szereti.

A bazsalikom, borsika, kakukkfű, rozmaring, tárkony és lestyán bírják a folyamatos csipegetést, míg mások sokkal jobban tarthatók, ha időnként visszavágják őket (citromfű, menta, oregánó). A metélőhagymát is rendszeresen újítsuk meg, ne hagyjuk virágszárat hozni. A fűszernövények a virágzás előtti állapotukban tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ezért a visszavágásokat a virágzás kezdetére időzítsük. A fel nem használt növényrészeket tartósítsuk fagyasztással vagy szárítással. A csokorba kötött leveles szárrészeket árnyékos helyen, fejjel lefelé lógatva, portól védve szárítjuk, majd a leveleket összemorzsoljuk, és aromazáró csomagolásban tároljuk.

Forrás: Pete Andrásné írása

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Válogatós a gyerek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató