Ételtcsakokosan

Étkezési etikett gyorstalpaló

2015. december 11.

Összegyűjtöttünk párat az alapvető asztali illemszabályok közül, amit érdemes minél fiatalabb korban elsajátítani:

Table_Manners_in_the_Nursery

  • Ne tegyünk oda nem illő tárgyakat az asztalra pl. telefont, kulcsot.
  • Mielőtt nekilátunk az evésnek, győződjünk meg arról, hogy mindenki leült és kényelmesen elhelyezkedett.
  • Egyenes háttal üljünk a széken és ne könyököljünk az asztalon.
  • Ne legyünk türlemetlenek, várjuk meg míg megérkezik a pincér a rendelésfelvétel okán, illetve a kész étellel.
  • A többiekkel egy időben kezdjünk enni és próbáljuk tartani a többség tempóját, ne együnk sem túl gyorsan, sem túl lassan.
  • Az evőeszközöket kívülről befelé történő sorrendben használjuk.
  • Először kóstoljuk meg az ételt és csak azután sózzuk, borsozzuk.
  • A villával nem illik „lapátolni”, bár ez alól kivételt képeznek az apró élelmiszerek pl. rizs, borsó.
  • A villát nem szabad átvenni a jobb kézbe, és azzal vágni az ételt.
  • A spagettit és makarónit evőkanál segítségével tekerjük fel a villára.
  • Kézzel csak akkor fogjuk meg az ételt pl. szárnyas combját, ha papírdísz van rajta vagy kézmosó tál van az asztalon (hétköznapi környezetben nem gyakori).
  • Az evőeszközök elhelyezkedése különböző jelentésekkel bír a pincér számára, érdemes megtanulni ezeket:

evoeszkozok_infografika_vizjel

  • A sót és a borsot mindig egyszerre adjuk át.
  • Kenyeres kosarat, illetve egyéb tálakat a melletünk ülő háta mögött adjuk át, ne előtte.
  • Sose beszéljünk teli szájjal, könnyen megrágható falatokat vegyünk a szánkba és zárt szájjal rágjunk.
  • Ne hadonásszunk az evőeszközökkel, poharunkkal.
  • Ivás előtt töröljük meg a szánkat, hogy ne koszoljuk össze látványosan a poharat.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Minden étkezés előtt – még ha nem kézzel eszünk – mossunk kezet!
  • Ne együnk egymás tányérjából, egymás evőszközeivel.
  • Ne nyaljuk le az ujjainkat!
  • Beteg ember ne terítsen vagy tálaljon!

Kép forrása: wikipedia.org
Ábra forrása: ismerteto.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egészséges étrend szereplője a körte

eteltcsakokosan

A legfinomabb sült gesztenye titka

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a lencséről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató