Összegyűjtöttünk párat az alapvető asztali illemszabályok közül, amit érdemes minél fiatalabb korban elsajátítani:
- Ne tegyünk oda nem illő tárgyakat az asztalra pl. telefont, kulcsot.
- Mielőtt nekilátunk az evésnek, győződjünk meg arról, hogy mindenki leült és kényelmesen elhelyezkedett.
- Egyenes háttal üljünk a széken és ne könyököljünk az asztalon.
- Ne legyünk türlemetlenek, várjuk meg míg megérkezik a pincér a rendelésfelvétel okán, illetve a kész étellel.
- A többiekkel egy időben kezdjünk enni és próbáljuk tartani a többség tempóját, ne együnk sem túl gyorsan, sem túl lassan.
- Az evőeszközöket kívülről befelé történő sorrendben használjuk.
- Először kóstoljuk meg az ételt és csak azután sózzuk, borsozzuk.
- A villával nem illik „lapátolni”, bár ez alól kivételt képeznek az apró élelmiszerek pl. rizs, borsó.
- A villát nem szabad átvenni a jobb kézbe, és azzal vágni az ételt.
- A spagettit és makarónit evőkanál segítségével tekerjük fel a villára.
- Kézzel csak akkor fogjuk meg az ételt pl. szárnyas combját, ha papírdísz van rajta vagy kézmosó tál van az asztalon (hétköznapi környezetben nem gyakori).
- Az evőeszközök elhelyezkedése különböző jelentésekkel bír a pincér számára, érdemes megtanulni ezeket:
- A sót és a borsot mindig egyszerre adjuk át.
- Kenyeres kosarat, illetve egyéb tálakat a melletünk ülő háta mögött adjuk át, ne előtte.
- Sose beszéljünk teli szájjal, könnyen megrágható falatokat vegyünk a szánkba és zárt szájjal rágjunk.
- Ne hadonásszunk az evőeszközökkel, poharunkkal.
- Ivás előtt töröljük meg a szánkat, hogy ne koszoljuk össze látványosan a poharat.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Minden étkezés előtt – még ha nem kézzel eszünk – mossunk kezet!
- Ne együnk egymás tányérjából, egymás evőszközeivel.
- Ne nyaljuk le az ujjainkat!
- Beteg ember ne terítsen vagy tálaljon!
Kép forrása: wikipedia.org
Ábra forrása: ismerteto.com