Ételtcsakokosan

Étkezési etikett gyorstalpaló

2015. december 11.

Összegyűjtöttünk párat az alapvető asztali illemszabályok közül, amit érdemes minél fiatalabb korban elsajátítani:

Table_Manners_in_the_Nursery

  • Ne tegyünk oda nem illő tárgyakat az asztalra pl. telefont, kulcsot.
  • Mielőtt nekilátunk az evésnek, győződjünk meg arról, hogy mindenki leült és kényelmesen elhelyezkedett.
  • Egyenes háttal üljünk a széken és ne könyököljünk az asztalon.
  • Ne legyünk türlemetlenek, várjuk meg míg megérkezik a pincér a rendelésfelvétel okán, illetve a kész étellel.
  • A többiekkel egy időben kezdjünk enni és próbáljuk tartani a többség tempóját, ne együnk sem túl gyorsan, sem túl lassan.
  • Az evőeszközöket kívülről befelé történő sorrendben használjuk.
  • Először kóstoljuk meg az ételt és csak azután sózzuk, borsozzuk.
  • A villával nem illik „lapátolni”, bár ez alól kivételt képeznek az apró élelmiszerek pl. rizs, borsó.
  • A villát nem szabad átvenni a jobb kézbe, és azzal vágni az ételt.
  • A spagettit és makarónit evőkanál segítségével tekerjük fel a villára.
  • Kézzel csak akkor fogjuk meg az ételt pl. szárnyas combját, ha papírdísz van rajta vagy kézmosó tál van az asztalon (hétköznapi környezetben nem gyakori).
  • Az evőeszközök elhelyezkedése különböző jelentésekkel bír a pincér számára, érdemes megtanulni ezeket:

evoeszkozok_infografika_vizjel

  • A sót és a borsot mindig egyszerre adjuk át.
  • Kenyeres kosarat, illetve egyéb tálakat a melletünk ülő háta mögött adjuk át, ne előtte.
  • Sose beszéljünk teli szájjal, könnyen megrágható falatokat vegyünk a szánkba és zárt szájjal rágjunk.
  • Ne hadonásszunk az evőeszközökkel, poharunkkal.
  • Ivás előtt töröljük meg a szánkat, hogy ne koszoljuk össze látványosan a poharat.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Minden étkezés előtt – még ha nem kézzel eszünk – mossunk kezet!
  • Ne együnk egymás tányérjából, egymás evőszközeivel.
  • Ne nyaljuk le az ujjainkat!
  • Beteg ember ne terítsen vagy tálaljon!

Kép forrása: wikipedia.org
Ábra forrása: ismerteto.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fekete, fehér, tarka…

eteltcsakokosan

Malacfül és malacfarok

eteltcsakokosan

Habtejszínes foszlós kalács

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató