Ételtcsakokosan

„Ételt csak okosan” – személyesen is

2015. szeptember 22.
20150517_091130-1024x614

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013-ban indította útjára az „Ételt csak okosan” kampányát: önálló honlap és Facebook oldal, naponta frissülő anyagok, Konyhasziget magazin és személyes jelenlét rendezvényeken.

Hol találkozhattok velünk?

Különböző rendezvényeken, amelyek a NÉBIH hatáskörébe tartozó feladatokhoz kapcsolódnak, személyesen is találkozhattok a NÉBIH munkatársaival. Idén többek között a Múzeumok Majálisán, a Nemzeti Bor Maraton minden helyszínén, a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, a debreceni FarmerExpon, a III. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon és a Magyar Népdal Napján is kint voltunk.

A helyszínen többféle játékot szervezünk a standunkhoz látogatóknak, külön a felnőtteknek és külön a gyerekeknek, hogy ezúton segítsük a tudatos vásárlási fogások elsajátítását és tanítsuk őket az élelmiszer-biztonság szabályaira. Már messziről meg lehet ismerni a hófehér sátrunkat különböző kampányainkat jelképező oldalfalakról és a lufifáról.

20150517_091130-1024x614

Élelmiszer-biztonsági szerencsekerék

Közkedvelt a 28 számot tartalmazó szerencsekerekünk, amelynél három pörgetés három kérdést jelent és helyes válaszok esetén apró ajándékot választhatnak a játékosok.

Ne bonyolult kérdésekre gondoljatok. Pl. megehetjük-e a hűtőből kivett tegnapi pizzát anélkül, hogy megmelegítenénk, vásárlás során? Mikor kell megvenni a mélyhűtött termékeket vagy hogyan kell helyesen kezet mosni? Sok esetben még a szülőket is meglepi a gyerekek helyes válasza, ebből látszik, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a tudásátadást. Sőt az a tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal bátrabbak, szívesebben játszanak, mint a felnőttek.

Természetesen a felnőttek számára külön kérdéssort állítottunk össze, amelyek között szerepel a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő közötti különbségtétel, maghőmérő jelentése vagy mi az a botulizmus.

20150524_103221-1024x614

Hogyan kell helyesen pakolni a hűtőszekrénybe?

Ez a játék is elsősorban gyermekeknek szól. Van egy kisméretű játék hűtőszekrényünk és ebben kell elhelyezni a megfelelő polcra, fiókba a játék élelmiszereket. Így a gyermekek játékos formában tanulják meg az alapvető szabályokat, hogy becsomagolva, egymástól elkülönítve kell tárolni az élelmiszereket. Közben beszélgetünk a keresztszennyeződés vagy penészesedés veszélyeiről.

Kitűzőkészítés

Nagyobb rendezvényeken, ahol lehetőség van leülni, ott kiszínezhető kitűzőkkel is várjuk a gyerekeket. Miután az állatos, virágos rajzokat kiszínezik egy kézi kitűző-készítő géppel valódi, fényes kitűzőt tudunk adni nekik.

Következő helyszínek ahol legközelebb találkozhatunk:

OMÉK 2015. szeptember 23-27.

Csabai Kolbászfesztivál

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Sajtoljunk

eteltcsakokosan

Másképp süsd!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató