Ételtcsakokosan

„Ételt csak okosan” – személyesen is

2015. szeptember 22.
20150517_091130-1024x614

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013-ban indította útjára az „Ételt csak okosan” kampányát: önálló honlap és Facebook oldal, naponta frissülő anyagok, Konyhasziget magazin és személyes jelenlét rendezvényeken.

Hol találkozhattok velünk?

Különböző rendezvényeken, amelyek a NÉBIH hatáskörébe tartozó feladatokhoz kapcsolódnak, személyesen is találkozhattok a NÉBIH munkatársaival. Idén többek között a Múzeumok Majálisán, a Nemzeti Bor Maraton minden helyszínén, a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, a debreceni FarmerExpon, a III. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon és a Magyar Népdal Napján is kint voltunk.

A helyszínen többféle játékot szervezünk a standunkhoz látogatóknak, külön a felnőtteknek és külön a gyerekeknek, hogy ezúton segítsük a tudatos vásárlási fogások elsajátítását és tanítsuk őket az élelmiszer-biztonság szabályaira. Már messziről meg lehet ismerni a hófehér sátrunkat különböző kampányainkat jelképező oldalfalakról és a lufifáról.

20150517_091130-1024x614

Élelmiszer-biztonsági szerencsekerék

Közkedvelt a 28 számot tartalmazó szerencsekerekünk, amelynél három pörgetés három kérdést jelent és helyes válaszok esetén apró ajándékot választhatnak a játékosok.

Ne bonyolult kérdésekre gondoljatok. Pl. megehetjük-e a hűtőből kivett tegnapi pizzát anélkül, hogy megmelegítenénk, vásárlás során? Mikor kell megvenni a mélyhűtött termékeket vagy hogyan kell helyesen kezet mosni? Sok esetben még a szülőket is meglepi a gyerekek helyes válasza, ebből látszik, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a tudásátadást. Sőt az a tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal bátrabbak, szívesebben játszanak, mint a felnőttek.

Természetesen a felnőttek számára külön kérdéssort állítottunk össze, amelyek között szerepel a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő közötti különbségtétel, maghőmérő jelentése vagy mi az a botulizmus.

20150524_103221-1024x614

Hogyan kell helyesen pakolni a hűtőszekrénybe?

Ez a játék is elsősorban gyermekeknek szól. Van egy kisméretű játék hűtőszekrényünk és ebben kell elhelyezni a megfelelő polcra, fiókba a játék élelmiszereket. Így a gyermekek játékos formában tanulják meg az alapvető szabályokat, hogy becsomagolva, egymástól elkülönítve kell tárolni az élelmiszereket. Közben beszélgetünk a keresztszennyeződés vagy penészesedés veszélyeiről.

Kitűzőkészítés

Nagyobb rendezvényeken, ahol lehetőség van leülni, ott kiszínezhető kitűzőkkel is várjuk a gyerekeket. Miután az állatos, virágos rajzokat kiszínezik egy kézi kitűző-készítő géppel valódi, fényes kitűzőt tudunk adni nekik.

Következő helyszínek ahol legközelebb találkozhatunk:

OMÉK 2015. szeptember 23-27.

Csabai Kolbászfesztivál

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A tisztógató

eteltcsakokosan

Tapas világnap

eteltcsakokosan

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató