Ételtcsakokosan

Érik a ropogós cseresznye

2014. május 30.

cseresznyeA kedvező időjárásnak köszönhetően átlagon felüli gyümölcstermés várható több fajtánál is.

(Remélhetőleg a télimádók is kicsit megenyhülnek majd a gyönyörű gyümölcsök láttán :-))

A cseresznye és a meggytermés nagyon jónak ígérkezik, amelyet saját kertünket elnézve, első kézből igazolhatok. Hétvégén megyünk a szomszédba meggyet szedni, mert náluk sok van, mi meg örömmel vesszük (azaz szedjük :-))

A cseresznye enni is, befőzni is kiváló, lehet lekvárt is készíteni belőle. Szószokat húsokhoz, vagy süteményt tölthetünk meg vele. Már piros színű állapotban is harmonikus, édes-savas ízű. A gyerekek egyik kedvenc gyümölcse, és „fülbevalónak” sem utolsó … ha visszaemlékszünk a gyermekkorunkra 🙂

Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert. Ázsai fajokra kifejezetten jellemző a díszes virágzat, nem is csoda, ha sokan éppen emiatt ültetik őket azon a vidéken. Gondoljunk csak a nagy japán eseményre a cseresznyefák virágzásának ünnepére.

Jut erről eszembe! Anyósomnál egy évig (majd’ tíz évvel ezelőtt) lakott egy japán diákfiú. Szülei eljöttek látogatóba hozzá, hiszen még sehol nem jártak külföldön, és soha egy nap szabadságot sem vettek még ki a munkahelyükön. (Ők erre büszkék voltak, és nem is érezték szükségét sem a pihenésnek, sem a külföldi túráknak.) Különben rendkívül kedves, intelligens családról van szó, csak a szokások és az elvárások maguk, a környezetük és a világ felé egészen más, mint nekünk, európaiaknak.

Amikor eljöttek látogatóba, éppen érett a cseresznye. Rendes családként természetesen mindig betakarítottuk a termést, de gondoltuk, megvárjuk, míg hazautaznak, majd a vendégeskedés után munkához látunk.

Mikor beléptek a kertbe hatalmas kiáltással csapták össze a tenyerüket (valamilyen japán harcos film kiáltását és látványát képzeljétek magatok elé :-)), és azt mondták tört angolsággal: „Hogy Ti milyen gazdagok vagytok!!!”cseresznyevirag

Anyósom kicsit pironkodva nézett körbe az udvarán, házán, és gyorsan rajtunk is, mert bár kedves kert és lak volt az övé, azért nálunk ilyen felkiáltással más kategóriájú villákat szoktak illetni 🙂

Mire kiderült, hogy a hatalmas germersdorfi cseresznyefa látványa hatott így rájuk! 🙂

A fa már valóban kb. 40 éves volt, hatalmas koronájú, gyümölccsel tömött példány, és mi észre sem vettük eddig, hogy mekkora kincs és „gazdagság” van a kertben.

Azóta a telek, a ház átépült, új fű, bokrok, fák kerültek ültetésre. A germersdorfi ott áll még, de sajnos kipusztult, már nem terem … így kb. 4 éve Panka csúszdás játszóterének a tartóvázát adja! Micsoda stabilitás, még így 50 év felé is … tényleg fantasztikus növény ez  cseresznye(fa)!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sonkalé felhasználása

eteltcsakokosan

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató