Ételtcsakokosan

Éljen az eperszezon! Élvezzük ki minden percét

2016. június 13.

Együk, igyuk, lefagyasztjuk, mindegy hogy csak elfogyasszuk! – Az eperről általánosságban. Epret vehetünk bárhol-bármikor, de ha tudatos fogyasztók vagyunk, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, akkor most vásároljunk a piacokon. Az eper nemcsak kivételesen finom, de számos jótékony hatása miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk. Tudta például, hogy magasabb C-vitamin tartalma van, mint a kedvenc citrusfélénknek, a narancsnak? Sőt még a citromnál is több?

strawberry-1324913_640 A kert üdvöskéje, a szamóca

Latin nevén Fragaria x ananassa, Fragaria nemzetségbe tartozó hibrid növényről beszélünk, melynek az áltermését fogyasztjuk. A szamóca nagyon hasonlít vadon termő változatára, az erdei szamócára, ám annál sokkal inkább nagyobb termetű. Hazánkban termesztett, nemesített szamócafajokat a hétköznapi nyelvben földiepernek, az erdőkben fellelhető apró méretű piros gyümölcsöket, szamócának nevezzük.

Nyár egyik közkedvelt gyümölcse az eper. Ahhoz, hogy bő termésnek örvendezhessünk, emellett a megfelelő méret, állag és íz világ is beteljesüljön, pár apró lépésnek érdemes eleget tennünk. Vegyük hát az elejétől…

Hogyan tudjuk szaporítani?

Természetben, a szaporítást tekintve könnyű dolgunk van, mivel az eper indanövényeinek segítségével saját maga gondoskodik ennek megoldásáról. A gyakorlatban viszont, szaporítóanyagként a leveles (tálcás) palánták és a levél nélküli, tárolt frigó palánták terjedtek el leginkábban.

Tálcás palántákat saját magunknak is elő tudjuk állítani. Azáltal, hogy az indanövényeket gyökeresedésük kezdetén felszedjük, majd tálcákba vagy poharakba palántázzuk őket, melyekben megerősödhetnek. Fontos, hogy ezeket a palántákat késő ősszel kell felszednünk. Ezt követően minden levelet el kell távolítanunk, a szívlevelek kivételével, majd kilyuggatott zacskókba helyezzük és biztosítjuk számukra az ideális 1-2°C-os hőmérsékletet, 85-90%-os relatív páratartalmat mindaddig, míg fel nem használjuk.

Milyen körülmények között terem?

Ültetés szempontjából a frigó palánták nagyobb teret engednek, mivel március közepétől augusztus közepéig bármikor ültethetjük. A tálcás eperpalánták optimális ültetési ideje viszont ettől eltér, mivel július közepe-augusztus közepe közötti időszakban ültethetjük őket, a biztos termés reményében.

Termési időt tekintve, egy palánta maximum 3-4 évig képes egy területen termést hozni, ez idő elteltével át kell ültetnünk (a töveken fejlődött ostorindákat), vagy újakat kell telepítenünk.  Még a telepítés előtt ki kell alakítanunk az eper számára optimális talajállapotot, melyet szerves- és műtrágyázással, valamint kora tavaszi ültetésnél ősszel, későbbi ültetésnél 4-6 héttel a telepítés előtt szántással, ásással végezhetünk el. Az eper legjobban a barna homok- és homokos vályogtalajt kedveli, de elvisel bármilyen más talajt is, abban az esetben, ha megfelelő vízhez és tápanyaghoz jut.

Ha minden adott, a virágok megtermékenyülését követő 26-30 nap után elkezdenek érni a termések. Genetikai adottságának köszönhetően, az eper folyamatos érésű gyümölcs, ami miatt 2-3 naponta szednünk kell (csak érett gyümölcsöt érdemes leszedni, mivel nincs utóérésük).  Az eper leérését követően sem érdemes abbahagyni a gondozását, továbbra is szükség van gyomlálásra, gyomirtásra, valamint még a nyár folyamán mű- és lombtrágyázhatjuk is. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos, hogy ne spóroljunk az öntözővízzel sem, mivel a vegetációs szakaszában a földieper sok vizet igényel.

strawberry-1394133_1920

Ha a termesztése nem, de a fogyasztása annál inkább mozgatja fantáziánkat, akkor a következő sorok hasznosak lehetnek a számunkra.

 Mire figyeljünk epervásárlás során?

Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani. Az áru válogatása során legyünk alaposak, kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltokkal „díszelgő” terméseket. Minden esetben mentes legyen nedvességtől, ütődéstől, kórokozótól, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől.

A megvásárolt eper elengedhetetlen, hogy optimálisan érett állapotú legyen, mivel nem utóérő növényről beszélünk (mint például az alma esetében). A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper jóval kevesebb C-vitamin tartalommal büszkélkedhet, mint a közepes- és nagyméretű, ragyogó, mélyvörös színű, optimális érettségi fokban lévő társaik.

Hogyan tároljuk az epret?

Mivel rendkívül sérülékeny, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Tudniillik, a betakarítás után ”tovább lélegzik”, így romlásra hajlamosabb. A „légzés” lassításával az eper eltarthatósági idejét növelni tudjuk, ennek megvalósulásához hűtőszekrénybe kell helyezzünk a gyümölcsöt, mosatlanul. Amely 2 napig minden probléma nélkül tárolható, jelentős C-vitamin és antioxidáns veszteség nélkül, ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok részben megsemmisülnek.

Mivel az optimális páratartalom 90-95%-os, a hűtőszekrényekben pedig ennél jelentősen alacsonyabb (körülbelül 80-90% páratartalom az állandó) így a hűtő zárt vagy fedett tároló rekeszeiben érdemes tárolnunk az epret.

Az eperszezon tavasztól nyár közepéig tart, de az importgyümölcsöknek köszönhetően egész évben beszerezhetjük, egy-egy finom sütemény elkészítéséhez. Ki-ki hogy, mi a hazait szeretjük, így most van itt az ideje a sok epres finomságnak! Télre pedig készülhet az eperdzsem, amit mindig nagy öröm elővenni.

Végül nézzük a gasztronómiát!

strawberry-pavlovaSzámos módon feldolgozhatjuk:

  • Nyersen vagy cukrozva, frissen fogyasztva
  • Eperhab
  • Sütemények
  • Szörp
  • Turmix
  • Dzsem, lekvár
  • Bólé
  • Gyümölcsbor
  • Gyümölcslé
  • Fagylalt

Receptek:

Amire figyelni kell még epernél, hogy allergiás reakciót válthat ki bármelyik életkorban. A jelenlegi ajánlások alapján 2 éves kor alatti gyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt.
Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/

Forrás: balintgazda.hu, wikipedia.hu, dietless.hu, webbeteg.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi van egy tál ételben? – Interjú Bernáth Józseffel

eteltcsakokosan

Visszaolvaszthatom, vagy dobjam ki?…

eteltcsakokosan

Rejtett zugok a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató