Ételtcsakokosan
502155430_4e6402872e_o-400x272

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel kevesebb élelmiszert és ezáltal kevesebb pénzt dobunk ki a kukába. Íme pár egyszerű követendő tanács!

502155430_4e6402872e_o-400x272

1. Bevásárlás előtt gondolkodjunk! Az embereknek több mint a harmada bevásárló lista nélkül indul az élelmiszerboltba.

  • Mindig ellenőrizzük, hogy mi van otthon a kamrában, a szekrény hátsó zugaiban és csak olyan élelmiszert vegyünk meg, amire tényleg szükségünk van az otthon tartottakon kívül.
  • Készítsünk listát! Ezzel időt és pénzt is spórolunk és csak azt vesszük meg ami valóban kell!
  • Úgy vásároljunk, hogy gondoljuk végig/legyen a fejünkben a menüsor – pontosan melyik ételhez mire lesz szükségünk, így kevesebb maradékot fogunk termelni.

2. Felhasználni vagy elveszíteni! Az élelmiszerek 60%-át kidobjuk, csak mert lejárt a fogyaszthatósági idejük.

  • Állítsuk össze úgy a menüt, hogy figyelünk a fogyaszthatósági időre (különösen tejtermékeknél, húsfélénél), ha többféle fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű alapanyagunk van otthon, akkor azokból főzzünk, amelyeknek már közeleg a „lejárati ideje”.
  • Tudjuk mi van a hűtőszekrényben! Első körben azokból a romlandó élelmiszerekből főzzünk, ami otthon van, csak azt követően töltsük fel a újra a hűtőszekrényt.

3. Jól legyen beállítva a hűtőszekrény hőfoka! A hűtők 70%-a magasabb hőmérsékletre vannak beállítva, mint amin lenniük kellene.

  • Az élelmiszert mindig a csomagoláson előírtak szerint tároljuk és hűtsük. Ne hagyjunk kint a konyhapulton tejet, elkészült húsételeket, salátákat.
  • A hűtőszekrény hőmérséklete legyen beállítva 0- +5 °C fok közöttre, így biztonságosan tárolhatóak az élelmiszerek. Ha az az érzésünk, hogy nem megfelelően hűt a hűtőszekrényünk, akkor ellenőrizzük egy hőmérővel.

4. Maradékokból új ételek – a háztartások több mint fele állítja, hogy azért dobja ki a sült húst, mert egyszerre túl sokat készített belőle.

  • A maradék húst 1-2 napon belül szabad csak újra felhasználni pl. grill csirkét majonézes csirke saltának, vagy főtt húst pástétomnak alapanyaga.

5. Tápláljuk a kertet is – a háztartási hulladék 70%-a végzi szemétlerakókban. Komposztálással csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét és egyben ingyenesen tápanyagban gazdag talajhoz jutunk, ami a kerti növényeinket még szebbé varázsolja.

  • Rengeteg élelmiszer komposztálható: nyers zöldségek és gyümölcsök héja, teazacskók, tojáshéj, még kisebb mennyiségű papír is kerülhet a ládába.

 
Forrás:
http://www.thinkeatsave.org/index.php/top-tips-on-reducing-food-waste
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Almás káposztasaláta + két öntet

eteltcsakokosan

A tálcás védőgázas darált hús mitől lehet büdös? …

szucseva

16 tipp a biztonságos tojásokért

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató