Ételtcsakokosan

Élelmiszerek tárolása

2015. november 24.

Sokunknak gondot okoz, hogy az ételeket, élelmiszereket miben tároljuk. Sok háztartásban lehet látni, hogy újrahasznosítanak egyes élelmiszercsomagolásokat, ám nem mindegy, hogy mi az és a későbbiekben mire használjuk.

piktok
 

Az élelmiszerek (ételek, italok) esetében különösen figyelnünk kell arra, hogy miben tároljuk őket, hiszen helytelen használat miatt előfordulhat, hogy kémiai anyagok oldódnak ki az edényből, amelyek az élelmiszert elfogyasztva egészségünket károsíthatják.

 

  • Élelmiszerek tárolására alkalmas doboz
  • Mosogatógépbe tehető doboz
  • Fagyasztásra alkalmas doboz
  • Mikrohullámú sütőben melegíthető

 

Vannak olyan edények, amelyek csak tárolásra alkalmasak, míg mások fagyasztásra és melegítésre egyaránt használhatók. Emiatt nagyon fontos, hogy tudjuk, mit mire használhatunk, ismerjük a jelzéseket.

A fagyasztásra alkalmas edények olyan anyagból készülnek, amelyek képesek valamennyit tágulni, így a fagyasztás során fellépő méretnövekedés (kifagyó víz) miatt sem deformálódnak el véglegesen, illetve attól sem kell tartanunk, hogy a hosszabb fagyasztóban történő tárolás közben elrepednek. Kaphatók direkt fagyasztásra alkalmas mélyhűtő tasakok, melyek nem szakadnak-, lyukadnak ki, az élelmiszerek fagyasztására, tárolása közben. Ezeket a dobozokat, tasakokat mindig címkézzük fel. Írjuk rájuk, hogy mit és milyen mennyiséget tartalmaz a csomag és mikor tettük be a fagyasztóba. Így nyomon tudjuk követni az élelmiszereket, átláthatóbb lesz a mélyhűtőnk tartalma. Törekedjünk mindig arra, hogy azokat az élelmiszereket használjuk fel először, amelyek már hosszabb ideje a fagyasztóban vannak. Mielőtt kivennénk a fagyott ételt a dobozból, hagyjuk egy kicsit felengedni, így az sokkal egyszerűbben ki fog jönni, nem kell feszegetni az edényt. A dobozokat minden használat után alaposan mossuk el.

photolibrary_rf_photo_of_frozen_vegetables_in_freezer

Melegítésre, párolásra, olvasztásra sokan használják a mikrohullámú sütőt. Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem minden edény alkalmas ilyen jellegű használatra. Minden esetben olvassuk el az adott gép használati utasítását és nézzük meg az edényeinken, vagy azok csomagolásán található jelöléseket. Nem szabad mikrosütőben fémtartalmú és arany díszétessel ellátott edényeket használni. Szintén tilos fát, papírcsomagolást, nejlon táskát, újságpapírt, alufóliát vagy olyan műanyag edényt rakni, amelyen nem jelölik annak ilyen irányú használhatóságát. Margarinos dobozban, vagy joghurtos dobozban sose melegítsünk ételt, hiszen nem erre lettek tervezve, nem hőstabilak. Meleg hatására eldeformálódhatnak, megolvadhatnak és akár káros vegyi anyagok is kioldódhatnak, amelyek aztán az élelmiszerbe kerülnek. A hőálló üveg-, kerámia- és porcelánedények is használhatóak mikrohullámú ütőben, de hajlamosak nagyon átmelegedni, ezért kivételükhöz mindig használjunk edényfogó kesztyűt vagy konyharuhát.

A szárazáruk tárolására praktikusak lehetnek a fémdobozok, nem átlátszó tárolók, mert sok élelmiszernek nem tesz jót a fény.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Vihetünk-e közös rendezvényekre házi készítésű süteményeket?

eteltcsakokosan

Citrusok és kézmosás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató