Ételtcsakokosan

Élelmiszer-biztonsági kihívás az új évre

2015. december 31.

Az új év mindig lehetőséget kínál az újrakezdésre, új szokások bevezetésére. Ha eddig nem volt erősséged az élelmiszer-biztonság, akkor kövesd az alábbi tippeket, hogy a 2017-es év boldog és egészséges legyen.ujszokasok

  1. Vegyél egy hőmérőt a hűtőszekrényedbe, hogy tisztában lehess annak hőmérsékletével. (Normál hűtőszekrény: 0-+5 °C, mélyhűtő: -18 °C, vagy az alatt.)
  2. Fagyasztott ételt a normál hűtőszekrényben, mikrohullámú sütőben (olvasztó program), vagy becsomagolva, hideg vízbe merítve engedtess fel. SOHA ne hagyd a konyhapulton kiolvadni.
  3. Ügyelj arra, hogy a nyers élelmiszerek sose érintkezzenek a készételekkel. A nyers húsokat mindig megfelelő méretű, lefedhető edénybe tedd, hogy a húslé ne szennyezhessen be más ételeket.
  4. Eldobható táskák helyett válaszd inkább a környezetbarát vászontáskákat. A vászontáskát rendszeres tisztításáról (mosás, vasalás) se feledkezz meg.
  5. A mosogatószivacsot gyakran fertőtlenítsd, ha elhasználódott, bebüdösödött dobd ki.
  6. A munkafelületeket, a szekrényeket és a polcokat nagytakarításkor, vagy elszennyeződésük esetén töröld át nedves, fertőtlenítőszeres ruhával, majd töröld szárazra.
  7. Rendszeresen takarítsd ki/olvaszd le a hűtőszekrényt, nézd át a tartalmát.
  8. A maradék ételt tedd át kisebb lábasba, és állítsd hideg vízbe, így hamarabb kihűl.
  9. A hűtendő élelmiszereket minél hamarabb tedd be a hűtőszekrénybe, nyáron, nagy melegben hűtőtáskával menj vásárolni.
  10. A hűtőben tárolt maradék ételt fogyasztás előtt mindig forrósítsd át (75 °C)!
  11. Vásárolj és használj ételhőmérőt.
  12. Legyen külön vágódeszkád a nyers húsokhoz.
  13. Ne vedd félvállról a kézmosást! Folyó melegvízzel, szappannal moss kezet. Töröld szárazra kezeidet papírtörlővel.
  14. Csak tiszta kézzel nyúlj élelmiszerekhez.
  15. A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás, étkezés előtt minden esetben mosd meg.
  16. A hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás végén vedd meg, hazaszállításukhoz használj hűtőtáskát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell engedély…?

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Virágzó teák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató