Az új év mindig lehetőséget kínál az újrakezdésre, új szokások bevezetésére. Ha eddig nem volt erősséged az élelmiszer-biztonság, akkor kövesd az alábbi tippeket, hogy a 2017-es év boldog és egészséges legyen.
- Vegyél egy hőmérőt a hűtőszekrényedbe, hogy tisztában lehess annak hőmérsékletével. (Normál hűtőszekrény: 0-+5 °C, mélyhűtő: -18 °C, vagy az alatt.)
- Fagyasztott ételt a normál hűtőszekrényben, mikrohullámú sütőben (olvasztó program), vagy becsomagolva, hideg vízbe merítve engedtess fel. SOHA ne hagyd a konyhapulton kiolvadni.
- Ügyelj arra, hogy a nyers élelmiszerek sose érintkezzenek a készételekkel. A nyers húsokat mindig megfelelő méretű, lefedhető edénybe tedd, hogy a húslé ne szennyezhessen be más ételeket.
- Eldobható táskák helyett válaszd inkább a környezetbarát vászontáskákat. A vászontáskát rendszeres tisztításáról (mosás, vasalás) se feledkezz meg.
- A mosogatószivacsot gyakran fertőtlenítsd, ha elhasználódott, bebüdösödött dobd ki.
- A munkafelületeket, a szekrényeket és a polcokat nagytakarításkor, vagy elszennyeződésük esetén töröld át nedves, fertőtlenítőszeres ruhával, majd töröld szárazra.
- Rendszeresen takarítsd ki/olvaszd le a hűtőszekrényt, nézd át a tartalmát.
- A maradék ételt tedd át kisebb lábasba, és állítsd hideg vízbe, így hamarabb kihűl.
- A hűtendő élelmiszereket minél hamarabb tedd be a hűtőszekrénybe, nyáron, nagy melegben hűtőtáskával menj vásárolni.
- A hűtőben tárolt maradék ételt fogyasztás előtt mindig forrósítsd át (75 °C)!
- Vásárolj és használj ételhőmérőt.
- Legyen külön vágódeszkád a nyers húsokhoz.
- Ne vedd félvállról a kézmosást! Folyó melegvízzel, szappannal moss kezet. Töröld szárazra kezeidet papírtörlővel.
- Csak tiszta kézzel nyúlj élelmiszerekhez.
- A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás, étkezés előtt minden esetben mosd meg.
- A hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás végén vedd meg, hazaszállításukhoz használj hűtőtáskát.