A cukkini eredetéről nem sokat tudunk, de bizonyára valamelyik melegebb klímájú országban látta meg a napvilágot, és nem is régen, mert a 25-30 éve megjelent külföldi szakkönyvek még nem tettek róla említést. A tökfélék közé, a kabaktermésű növények családjába tartozik.
Könnyű termeszteni, mivel kertbe ültetve nem túl igényes növény, és nem igényel túl sok gondozást sem, tápanyagban gazdag földbe kell ültetni.
A magokat tavasszal ültethetjük akár a szobaablakba is kis tejfölös poharakba, vagy kisebb cserépbe. Egy kisebb cserépbe kb. 4-5 magot is elültethetünk, 2-3 cm mélyre, majd óvatosan locsoljuk meg őket. Pár héten belül megjelennek a magoncok, amelyek a nap és a fény hatására helyes kis palántákká fejlődnek.
Ezeket a kis palántákat május elején vagy közepén ültessük ki a szabadba, de csak akkor, ha elmúltak a fagyos éjszakák. A növény melegigényes, ezért egy napsütötte helyet keressünk számára a kertbe, de a szórt fényt is elviseli. A cukkini hatalmas karéjos leveleket hajt, ám nincsenek indái, mint a többi tökfélének. De ültetésnél így is érdemes kb. 1-1 méteres távolságot hagyni, hogy legyen helye fejlődni.
Minden évben a kert más pontján termesszük!
Júniustól októberig folyamatosan terem, csak néha kapálni és gazolni kell körülötte. A cukkini akkor a legízletesebb, ha eléri a 20-25 cm nagyságot, ekkor érdemes leszedni, mert ha rajta hagyjuk a tövön pár napon belül ehetetlen lesz.
Vásárláskor figyeljünk, hogy sértetlen, feszes héjú, csillogó felületű legyen termést vegyünk. A legízesebbek a kb. 25 cm hosszúságú cukkinik. Ha termés kocsánya már sárga, és nyomkodásra a belseje keménynek tűnik, már ne vegyük meg a cukkinit, mert az már túlérett állapotban van. Hűtőben egy hétig is eláll, de fagyasztásra nem alkalmas.
Elkészítéskor alaposan mossuk meg a zöldséget, esetleges szennyeződéseket késsel, vagy kefével kaparjuk le, majd csepegtessük le. Az ételek többségénél nem szükséges meghámozni, sőt még a héj ad némi tartást a készételnek.
Változatosan lehet elkészíteni sütve, töltve, rántva, rétegezve.
Forrás: Bálintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu
Magyaros muszaka
A muszaka Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele, aminek alapján hazai alapanyagokból és fűszerezéssel új ételt
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertés lapocka
- 50 dkg krumpli
- 2 nagyobb cukkini
- 4-5 nagyobb paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olívaolaj
- 1-2 dl alaplé vagy bor
- szárított kakukkfű
- friss borsikafű
- friss rozmaring
- só
- frissen őrölt feketebors
- 15 dkg edami sajt
A besamelhez:
- 8 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 6-7 dl tej
- frissen őrölt feketebors
- só
- csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és felkarikázzuk majd sós vízben megfőzzük. A cukkinit felkarikázzuk (lehet hosszában is szeletelni), és grillserpenyőben kevés olajon megsütjük. A paradicsomokat forró vízbe merítjük, így könnyebb a héjukat lehúzni, majd szélesebb karikákra szeleteljük. A hagymát és fokhagymát megmossuk, majd apró kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük, ezután jöhet hozzá a hús, amit finoman sózunk és borsozunk. Ízlés szerint fűszerezhetjük kakukkfűvel és borsikafűvel. Egészen kevés alaplével vagy borral felöntjük, babérlevelet dobunk bele és közepes lángon hagyjuk párolódni.
Közben elkészítjük a besamelt. Egy tálban felmelegítjük a tejet, egy másik edényben elkészítjük a vajas rántást. Majd a tejet folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük, habverővel csomómentesre keverjük, majd szerecsendióval, kevés borssal és sóval fűszerezzük, és mielőtt túlságosan besűrűsödne, lehúzzuk a tűzről.
Egy nagyobb tepsibe vagy jénai tálba rétegezzük a felszeletelt krumplit, amit sózunk és rozmaringgal megszórunk, majd következik kevés besamel. Erre jöhet a cukkini, majd a szeletekre vágott paradicsom, amit szintén fűszerezünk. Ezután jöhet a húsos ragu, amire újabb adag paradicsom kerül, majd cukkini, kevés krumpli, végezetül a maradék besamel, amit megszórunk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.