Beköszöntött az ősz, és hatalmas szín-kavalkáddal mutatja jelenlétét, persze ezt a belvárosban kevésbé érzékeljük.
Érdemes egy kicsit kisétálni parkokba vagy a Szigetre, esetleg a közeli hegyekbe. Annyi érdekes falevelet, bogyót és egyéb termést lehet gyűjteni, hogy nem is gondolnátok. És plusz ajándék mellé a jó levegő, a napsütés, és a csönd! Ez ma nagy kincs!
A bogyótermések közül a legismertebb talán a csipkebogyó. Ezt nagyanyáink még gyógyításra is használták, hiszen ingyen adta az erdő, és sok minden bajra megoldást nyújtott. Milyen finom is a hecsedli lekvár, vagy egy finom meleg csipkebogyó tea, hát még a frissítő csipkebogyó szörp!
A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitaminnak fontos szerepe van az oxidációs folyamatokban, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
A csipkebogyó az első őszi fagyokban már megtalálható és szedhető. A termés színe a narancssárga éretlentől a vad vörös túlérettig változó. Jóllehet a túlérett bogyó édes, de ekkorra már a C-vitamin sokkal kevesebb benne.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legkedvezőbb, ha leszedés után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, alapos mosás után vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.
Készíthetünk a bogyókból még mindenféle (pl. gyümölcsös) salátákat, de vannak, akik már borral is próbálkoztak 🙂 Arra vigyázzatok, hogy hő hatására (50 Celsius fok körül) lebomlik a C-vitamin, így inkább áztatni kell, mint forrázni.
A csipkebogyó gyönyörű dísznek is. Mi itthon ajtódíszt készítettünk belőle. Egy széna-koszorú alapra tettünk vadszőlő levelet, narancssárga bogyókat, csipkebogyót, tobozokat, és már kész is lett a gyönyörű őszi ajtódísz. És bár nem szoktam fotókat csatolni a bejegyzések mellé, nem tudom megállni, hogy Pannus díszét, ne mutassam meg Nektek 🙂 !