Ételtcsakokosan

Csipkefa bimbója…

2014. január 16.

Beköszöntött az ősz, és hatalmas szín-kavalkáddal mutatja jelenlétét, persze ezt a belvárosban kevésbé érzékeljük.

Érdemes egy kicsit kisétálni parkokba vagy a Szigetre, esetleg a közeli hegyekbe. Annyi érdekes falevelet, bogyót és egyéb termést lehet gyűjteni, hogy nem is gondolnátok. És plusz ajándék mellé a jó levegő, a napsütés, és a csönd! Ez ma nagy kincs!

A bogyótermések közül a legismertebb talán a csipkebogyó. Ezt nagyanyáink még gyógyításra is használták, hiszen ingyen adta az erdő, és sok minden bajra megoldást nyújtott. Milyen finom is a hecsedli lekvár, vagy egy finom meleg csipkebogyó tea, hát még a frissítő csipkebogyó szörp!

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitaminnak fontos szerepe van az oxidációs folyamatokban, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A csipkebogyó az első őszi fagyokban már megtalálható és szedhető. A termés színe a narancssárga éretlentől a vad vörös túlérettig változó. Jóllehet a túlérett bogyó édes, de ekkorra már a C-vitamin sokkal kevesebb benne.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legkedvezőbb, ha leszedés után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, alapos mosás után vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Készíthetünk a bogyókból még mindenféle (pl. gyümölcsös) salátákat, de vannak, akik már borral is próbálkoztak 🙂 Arra vigyázzatok, hogy hő hatására (50 Celsius fok körül) lebomlik a C-vitamin, így inkább áztatni kell, mint forrázni.

A csipkebogyó gyönyörű dísznek is. Mi itthon ajtódíszt készítettünk belőle. Egy széna-koszorú alapra tettünk vadszőlő levelet, narancssárga bogyókat, csipkebogyót, tobozokat, és már kész is lett a gyönyörű őszi ajtódísz. És bár nem szoktam fotókat csatolni a bejegyzések mellé, nem tudom megállni, hogy Pannus díszét, ne mutassam meg Nektek 🙂 !

csipke

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kezdődik a medvehagyma szezon

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

#1. Mit hol tároljunk? – Frigó kisokos

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató